„Szemétnagykövetekre” van szükség
Utoljára módositva: 2017-04-19 18:01:55

Francia hulladékfeldolgozó szakemberei egyértelműsítették szerdán Szatmárnémetiben: először a hatóságoknak kell szelektíveknek lenniük és csak utána várhatják el ezt a lakosságtól is.

Azzal kellene kezdeni a szelektív gyűjtési folyamatot, hogy tízszer annyi harangot helyeznek ki a megyeszékhelyen, mint amennyi most van

Hét év után jutott el a Szatmár megyei szelektív gyűjtési folyamat addig, hogy egy ilyen összetett rendszer beüzemeléséhez szükséges lépések közül az elsőt megtegye: külföldi tapasztalatokról hallhattak előadást. A franciaországi Korzika szigetén hulladékot feldolgozó Am Environment cég vezetői beszéltek arról, ők hogyan jutottak el hét év alatt addig, hogy ami szemétként érkezik be hozzájuk, annak harminc százaléka áruként távozik a telepről. Hol vagyunk mi attól, hogy tizenkilenc cég együttműködésével üzemelő szeméttelepünk legyen, hogy tizenegy kategóriára válogatva osztályozzuk a szeméttelepen a lakossági szemetet, hogy nyolcvan kamionja legyen a szeméttelepnek, amelyik a nyersanyagként felhasználható, eladott hulladékot hordja a telepről kifelé? A franciák telepén működő futószalagokról mágnes gyűjti a fémet, kompresszor fújja félre a műanyagot és kézi erővel választják szét az olyan, kombinált anyaghasználattal készült tárgyakat, mint amilyen például a szigetelt huzal, a gumi talpú bőrcipő vagy a fémvázas kerti bútor. A korzikai hulladékválogatóban dolgozók visszatérő rémálma a minden hulladék legszennyezettebbike, a nedves karton közé keveredett gyógyszeres doboz. Korzikán minden polgármesteri hivatalban környezetvédelmi munkatárs van, az emberek fejébe éveken át sulykolták a szelektív gyűjtés alapszabályait és nemcsak elvárják, hogy az emberek szelektíven gyűjtsenek, de lehetőséget is biztosítanak nekik erre.

Hét évvel ezelőtt, a romániai szelektív hulladékgyűjtés hajnalán lett volna szükség olyan szemináriumra, mint amit tegnap tartottak a szatmárnémeti Zöld Házban, a tanácsadás és tanácsmeghallgatás szintjén jár a Szatmár megyei korszerű szemétgyűjtés, miközben már rég működnie kellene a rendszernek a gyakorlatban is. A föld világnapja lesz szombaton, ennek okán szervezték a szerdai találkozót, de átfogó környezetvédelmi témák helyett csak a szelektív gyűjtés ügye foglalkoztatott mindenkit.

Mit akarnak a franciák?

A franciaországi Am Environment elnöke és adminisztratív igazgatója jött el Radu Giurcă volt szatmári prefektus megbízásából a tegnapi találkozóra, de nem volt teljesen világos, hogy mit szeretne Szatmár megyében kezdeni a cég. Biztos, hogy nem csak tapasztalatait jött megosztani, hiszen akkor valamelyik kommunikációs munkatársa és nem a felsővezetés látogatott volna el a megyeszékhelyre, és beszámolójuk végén nem tettek volna fel olyan kérdéseket, hogy milyen jogi szabályozása van a romániai szelektív gyűjtésnek. A lakossági hulladékgyűjtési feladatok átvállalása szintén nem lehet a céljuk, mert ez az egész hulladékfeldolgozási folyamat legkevésbé jövedelmező és a leghálátlanabb láncszeme. A szamosdobi szeméttelep általuk való működtetése szintén kizárt lenne, uniós egyezség tartja ezt a létesítményt a megyei tanács fennhatósága alatt, a román tolmácsuk egy elejtett mondatában viszont az hangzott el, hogy ha a 200 ezres lakosú Korzika szemetével elbírnak, akkor a Szatmár megyében megtermelt mennyiség sem állítaná őket lehetetlen feladat elé.

Tájékoztatás kell

Hét évbe telt, mire a korzikaiak számára rutin lett a szelektív gyűjtés, de nem hét passzív évbe, mint amennyi Szatmár megyében már eltelt, hanem tájékoztatással, mozgósítással, informálással és kötelezéssel teli hét aktív évbe, mutatott rá a cég adminisztratív vezetője. Cyrie Peri elmondta, a polgármesteri hivataloknak kellene nyomtatványok, szórólapok és újsághirdetések által tudatosítaniuk az emberekben, miért fontos a szelektív gyűjtés, és érthetően el is magyarázni nekik, mit jelent válogatva kidobni a szemetet. „Szemétnagykövetekre” is szükség van, akik személyesen keresik fel az embereket és magyarázzák el számukra a dolgot, működtetni kell a polgármesteri hivatalok környezetvédelmi irodáit. Ezzel egy időben esélyt is kell adni az embereknek szelektíven kidobni a szemetet, tehát Szatmárnémetiben nem harminc gyűjtőponthoz elvárni harmincezer embert százezer embernek a szemetével, hanem lehetőleg 50–100 méter távolság megtételével lehetővé tenni, hogy a kezéből a kukában landoljon a szemét, Szatmárnémetiben legalább háromszáz szelektív gyűjtőpontnak kellene lennie, és nem harmincnak.

A szeméttelep nulla

A franciáknak Korzikán olyan szeméttelepük van, amelyikbe már eleve szelektíven, a háztartásitól elkülönítve és külön-külön összeszedve érkezik a szemét, itt ők további tizenegy kategóriára bontják a hulladékot, harminc százalékát papírként, tűzifaként, komposztként, műanyagként, fémként, építkezési alapanyagként és alumíniumként jó pénzért eladják. Olyan óramű pontossággal működő szeméttelepet mutattak be tegnap, amelyiknek láttán egyértelmű, hogy Szatmár megyében a hulladékágazatban nem csak a szelektív gyűjtés nem működik, de a szamosdobi szeméttelep sem ér semmit az egész rendszerben, gyakorlatilag elévült.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 17:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...