Szeméttel fűt a fél megye
Utoljára módositva: 2017-01-06 08:43:01

A megye lakosságának több mint hatvan százaléka fával tartja melegen telente a lakását, és a „mindenevő” fás kazánokat sajnos szeméttel, fahulladékkal is tömik, ami szennyez.

Ha begyújtanak a kazánokba, és tele lesz a levegő szennyeződéssel, néhány szeles órára szükség van, hogy újra normális értékek jelenjenek meg a monitorizáló rendszer kijelzőjén

Ha Magyarországon vagy attól nyugatabbra lennénk, a hét elején Szatmár megye területére érvényes sárga riasztást és enyhébb fokú szmogriadót rendelt volna el a környezetvédelem, annyira szennyezett volt a levegő. Párás és mozdulatlan volt a megye fölött a légkör, azért ülepedett meg a szennyeződés a levegőben, véli a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, ami kipufogógázzal és füsttel volt tele, azért mértek magas értéket a mérőállomások. Békéssy Erzsébet szerint a téli időszakban nem csak az autók által kibocsátott füst miatt rossz a levegő a megyében, ehhez hozzájárulnak a fűtésre használt dolgok égés utáni végtermékei is. Lehet, hogy nemcsak megfázás miatt köhörészünk ilyenkor, hanem a levegőben lévő szennyeződés is irritálja a nyálkahártyánkat.

Illegális hulladékégetésnek minősül, ha valaki nem a megfelelő tüzelőanyaggal fűt, sokan nem is tudják, hogy festett fát (például régi ablakkeretet), vagy pozdorja bútoranyagot (laminált faforgácslapot) sem lenne szabad a tűzre tenni. A szakemberek szerint sajnos sokan vannak olyanok, akik színes papírt, műanyagot, pamutot vagy egyéb háztartási hulladékot is a tűzbe dobnak, de tudják azt is, hogy ezt a legtöbben — akiknek a fával fűtés is drága — kényszerűségből teszik. Ennek ellenére nagyon szennyezi a levegőt, aki mindent a kazánba, kályhába dobál, jól látszik ez olyankor, amikor valójában tisztának kellene lennie a levegőnek, de mégis szennyeződéssel van tele.

A környezetvédelmi ügynökség a brikettel való fűtést szorgalmazza azoknál, akik nem földgázzal melegítik a lakásukat télen, Békéssy szerint ez sokkal szárazabb, mint akár a két évig szárított fa, így jobb a fűtőértéke, jobban ég és kevesebb a füstje.

Békéssy Erzsébet

A környezetvédelmi igazgatóság véleménye szerint füsttel főleg a háztartások szennyezik a levegőt, gyárakra ez nem jellemző, azonban a nagy csarnokokat befűtő cégek számára nincs előírás arra, hogy mivel és hogyan fűtsenek, előírás csak azoknak a cégeknek az esetében születik, amelyeknek a kibocsátás része kereskedelmi vagy termelői tevékenységüknek.

Békéssy szerint a levegő szennyezettségét mérő monitorizáló rendszer csak félig lett beüzemelve. Mérik, olvassák és archiválják is a mért eredményeket, azonban nem történik semmi, ha sárga szintű szennyezettségi adatokat mér a gép. Nincs protokoll szmogriadó esetére, figyelmeztet Békéssy, tehát nincs módszer arra, hogyan figyelmeztessék a lakosságot ilyenkor, hogy rossz a levegő, és tudassák, mit kell tenni ahhoz, hogy jobb legyen. Nyugatabbra, ahol teljes értékű monitorizáló rendszer működik, ilyenkor igyekeznek korlátozni minden kibocsátást, nálunk nem történik semmi.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...