Szent Flórián-szobor Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-07-30 12:55:02

Marius Mold helyi vállalkozó biztosítja a költségeit egy bronzból készült Szent Flórián-szobor felállításának Nagykárolyban a Deák téren. A tervet a helyi tanácsnak is jóvá kell hagynia.

 

Úgy tűnik, hogy hosszú évek után rendeződik végre a nagykárolyi Szent Flórián-szobor ügye. A tűzoltók védőszentjének szobra először a hajdani központi piactéren állt, majd később a kastélykertbe helyezték át, ahol 2003-ig maradt. Mivel a több mint 200 éves alkotás a helyszínen megdőlt, még abban az évben leemelték talapzatáról, és restaurálás céljából a Károlyi–kastélyba szállították. Mindez 2008-ban meg is történt, de az azóta eltelt hat év alatt az önkormányzatnak nem sikerült köztérre kihelyezni a műalkotást. Szent Flórián szobra — amely 1811-ben készült a város költségén, és Klobusiczky Péter római katolikus püspök leplezte le — nem képvisel ugyan különösebb művészi értéket, ám Nagykároly város legrégebbi köztéri szobra, a régiség pedig önmagában is egyféle érték. Eredetileg a régi piac közepén, vagyis körülbelül ott állt, ahol jelenleg az ortodox templom. Erről a helyről az 1970-es években mozdították el, az akkoriban gyakorlatba ültetett úgynevezett „szisztematizálási” terv keretében. Időközben vandál kezek kisebb mértékben megcsonkították, ezért restaurálásra szorul. A szobor egy római katonát ábrázol, akit Diocletianus császár uralkodása idején a keresztény hitéért az Ems folyóba fojtottak, illetve akit utólag katolikus szentté avattak, és aki a tűzoltók, kéményseprők védőszentjévé vált.

 

Újabb terv

 

Szent Flórián nagykárolyi szobra talán ismét köztéren állva óvhatja a város lakosságát. Marius Mold helyi vállalkozó határozta el, hogy saját költségén Deák Árpád nagyváradi szobrászművésszel bronzból öntetné ki az alkotást. Méreteiben az eredetihez igazodna, viszont ennek az alapanyaga bronz lenne. Az adományozó kérése az, hogy a helyhatóság egyezzen bele, hogy a hajdani Deák téren, a kastéllyal szemközti téren álljon az alkotás. Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere támogatja az ötletet, bízik abban, hogy a tanácsosok sem találnak kifogást az ellen, hogy Nagykárolynak újra legyen Szent Flórián köztéri szobra.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A szabadság ötven árnyalata
Ma, 19:15
Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A SZABADSÁG ÖTVEN ÁRNYALATA moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott. Az új rész 2018-ban szintén Valentin napon debütál a filmvásznon. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forga
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Fekete Párduc
Ma, 21:15
A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...