Szent Flórián-szobor Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-07-30 12:55:02

Marius Mold helyi vállalkozó biztosítja a költségeit egy bronzból készült Szent Flórián-szobor felállításának Nagykárolyban a Deák téren. A tervet a helyi tanácsnak is jóvá kell hagynia.

 

Úgy tűnik, hogy hosszú évek után rendeződik végre a nagykárolyi Szent Flórián-szobor ügye. A tűzoltók védőszentjének szobra először a hajdani központi piactéren állt, majd később a kastélykertbe helyezték át, ahol 2003-ig maradt. Mivel a több mint 200 éves alkotás a helyszínen megdőlt, még abban az évben leemelték talapzatáról, és restaurálás céljából a Károlyi–kastélyba szállították. Mindez 2008-ban meg is történt, de az azóta eltelt hat év alatt az önkormányzatnak nem sikerült köztérre kihelyezni a műalkotást. Szent Flórián szobra — amely 1811-ben készült a város költségén, és Klobusiczky Péter római katolikus püspök leplezte le — nem képvisel ugyan különösebb művészi értéket, ám Nagykároly város legrégebbi köztéri szobra, a régiség pedig önmagában is egyféle érték. Eredetileg a régi piac közepén, vagyis körülbelül ott állt, ahol jelenleg az ortodox templom. Erről a helyről az 1970-es években mozdították el, az akkoriban gyakorlatba ültetett úgynevezett „szisztematizálási” terv keretében. Időközben vandál kezek kisebb mértékben megcsonkították, ezért restaurálásra szorul. A szobor egy római katonát ábrázol, akit Diocletianus császár uralkodása idején a keresztény hitéért az Ems folyóba fojtottak, illetve akit utólag katolikus szentté avattak, és aki a tűzoltók, kéményseprők védőszentjévé vált.

 

Újabb terv

 

Szent Flórián nagykárolyi szobra talán ismét köztéren állva óvhatja a város lakosságát. Marius Mold helyi vállalkozó határozta el, hogy saját költségén Deák Árpád nagyváradi szobrászművésszel bronzból öntetné ki az alkotást. Méreteiben az eredetihez igazodna, viszont ennek az alapanyaga bronz lenne. Az adományozó kérése az, hogy a helyhatóság egyezzen bele, hogy a hajdani Deák téren, a kastéllyal szemközti téren álljon az alkotás. Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere támogatja az ötletet, bízik abban, hogy a tanácsosok sem találnak kifogást az ellen, hogy Nagykárolynak újra legyen Szent Flórián köztéri szobra.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...