Szent István ünnepe
Utoljára módositva: 2019-08-20 10:21:38

I. Szent István király az első magyar Árpád-házi király, a keresztény magyar állam alapítója és az első magyar katolikus szent.

996-ban vette feleségül II. Henrik német-római császár húgát, Gizellát, akivel kötött házassága megerősítette hatalmi pozícióit. 997-től magyar fejedelem és az ezredfordulón történt megkoronázása eredményeként, Isten kegyelméből uralkodó magyar király. A magyarok országát, a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény Magyar Királysággá alakította át. Ez az államalakulat 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt és a 20. századig fennmaradt. Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet.

Szent István a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye fővédőszentje. Ünnepén, kedden 9 órától szentmisét mutat be Schönberger Jenő püspök a szatmárnémeti székesegyházban.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében Csomaköz, Ilobahandal és Józsefháza templomainak titulusa Szent István Király. Józsefházán szintén az ünnep napján, 11 órától kerül sor a búcsúmisére, melynek szónoka idén Jakkel Tamás diakónus lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...