Szent Mihály-napi búcsú Nagypeleskén
Utoljára módositva: 2013-11-12 11:05:12

Templombúcsút tartottak pénteken, Nagypeleskén, ahol Ft. Zelicskovics József túrterebesi parókus beszédét hallgathatták meg az egybegyűltek. A Szatmár megyeieken kívül Magyarországról, a határ menti településekről is érkeztek hívek erre a jeles ünnepre.

 

Szent Mihály és Gábor arkangyalok és a többi égi erők tiszteletének ünnepén, november 8–án templombúcsút tartottak Nagypeleskén. Bár az ünnepi szentliturgia kezdési időpontja késő délutánra esett és az ünneplés sötétedésig tartott, semmi sem riasztotta vissza a máshonnan érkezettek hatalmas tömegét, azokat, akik a helyiekkel való együtt-ünneplésre szánták el magukat. Szatmárnémetiből, Pusztadarócról, Atyáról, Petéről, Lázáriból, Kökényesdről, Nagykárolyról, Csengerújfaluból, Csengersimáról, Pátyodról érkeztek hívek, és zsúfolásig megtöltötték a környék második legnagyobb magyar görögkatolikus templomát, ami ezúttal is kicsinek bizonyult egy ekkora hívősereg befogadására, s nem volt elég az a 900 darab töltött káposzta sem, amivel az egyházközség hívei készültek a vendégek fogadására. Többeket a nagypeleskei Istenszülő-ikon vonzott erre a kis településre, a hazaiak nem kis meglepetésére. A görögkatolikus espereség papjai testületileg vettek részt a szentliturgián. Jelen volt Ft. Harangozó József főesperes, kökényesdi parókus, Ft. Pallai Béla címzetes esperes, a szatmárnémeti Szent Miklós-templom parókusa, Ft. Fodoruţ Florin, a Szent Péter és Pál főapostolok templom parókusa és a Máramarosi Egyházmegye Liturgikus Bizottságának Elnöke, Ft. Buzgău József atyai és vetési parókus, Ft. Kozsán István mikolai parókus és a Balázsfalvi Nagyérseki Törvényszék törvénybírója, Ft. Hriczu Ferenc lázári, Ft. Simon Kornél szárazberki, Ft. Trella Tibor csengerújfalusi, Ft. Szemák Miklós csedregi, Ft. Vadas Krisztián nagykárolyi parókusok, valamint Ft. Stan Zsolt, a szatmárnémeti Keresztelő Szent János születéséről elnevezett templom adminisztrátora. Ft. Zelicskovics József túrterebesi parókus pedig mint meghívott szónok nem csak jelenlétével tisztelte meg a helyi közösséget, de ünnepi beszédével lelki táplálékkal is ellátta a búcsúra zarándoklókat. Többek között elmondta: „Ez az ünnepünk harcról szól, és nem akármilyenről. Ugyanakkor győzelemről is, hiszen az ember erősebb, mint az ördög, ugyanis az Isten nagyobb hatalmat adott neki. Ez kell hogy bátorítsa és erősítse a mai keresztényeket, akiknek hitét semmi sem ingathatja meg, mert védelmükre az angyalokat rendelte az Ég.” A mise végén ifj. Pallai Béla, a nagypeleskeiek lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket, s megjegyezte: „nem csak nyáron, a Mária-ünnepen, hanem ősszel, a Mihály-napi ünnepen is tele van a templom. Legyen délelőtt vagy este, világos vagy sötét, a hívek ragaszkodása a templomhoz, egyházhoz rendületlen”. A szertartást követően miroválás és antidór-osztás volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...