Szent Mihály-napi búcsú Nagypeleskén
Utoljára módositva: 2013-11-12 11:05:12

Templombúcsút tartottak pénteken, Nagypeleskén, ahol Ft. Zelicskovics József túrterebesi parókus beszédét hallgathatták meg az egybegyűltek. A Szatmár megyeieken kívül Magyarországról, a határ menti településekről is érkeztek hívek erre a jeles ünnepre.

 

Szent Mihály és Gábor arkangyalok és a többi égi erők tiszteletének ünnepén, november 8–án templombúcsút tartottak Nagypeleskén. Bár az ünnepi szentliturgia kezdési időpontja késő délutánra esett és az ünneplés sötétedésig tartott, semmi sem riasztotta vissza a máshonnan érkezettek hatalmas tömegét, azokat, akik a helyiekkel való együtt-ünneplésre szánták el magukat. Szatmárnémetiből, Pusztadarócról, Atyáról, Petéről, Lázáriból, Kökényesdről, Nagykárolyról, Csengerújfaluból, Csengersimáról, Pátyodról érkeztek hívek, és zsúfolásig megtöltötték a környék második legnagyobb magyar görögkatolikus templomát, ami ezúttal is kicsinek bizonyult egy ekkora hívősereg befogadására, s nem volt elég az a 900 darab töltött káposzta sem, amivel az egyházközség hívei készültek a vendégek fogadására. Többeket a nagypeleskei Istenszülő-ikon vonzott erre a kis településre, a hazaiak nem kis meglepetésére. A görögkatolikus espereség papjai testületileg vettek részt a szentliturgián. Jelen volt Ft. Harangozó József főesperes, kökényesdi parókus, Ft. Pallai Béla címzetes esperes, a szatmárnémeti Szent Miklós-templom parókusa, Ft. Fodoruţ Florin, a Szent Péter és Pál főapostolok templom parókusa és a Máramarosi Egyházmegye Liturgikus Bizottságának Elnöke, Ft. Buzgău József atyai és vetési parókus, Ft. Kozsán István mikolai parókus és a Balázsfalvi Nagyérseki Törvényszék törvénybírója, Ft. Hriczu Ferenc lázári, Ft. Simon Kornél szárazberki, Ft. Trella Tibor csengerújfalusi, Ft. Szemák Miklós csedregi, Ft. Vadas Krisztián nagykárolyi parókusok, valamint Ft. Stan Zsolt, a szatmárnémeti Keresztelő Szent János születéséről elnevezett templom adminisztrátora. Ft. Zelicskovics József túrterebesi parókus pedig mint meghívott szónok nem csak jelenlétével tisztelte meg a helyi közösséget, de ünnepi beszédével lelki táplálékkal is ellátta a búcsúra zarándoklókat. Többek között elmondta: „Ez az ünnepünk harcról szól, és nem akármilyenről. Ugyanakkor győzelemről is, hiszen az ember erősebb, mint az ördög, ugyanis az Isten nagyobb hatalmat adott neki. Ez kell hogy bátorítsa és erősítse a mai keresztényeket, akiknek hitét semmi sem ingathatja meg, mert védelmükre az angyalokat rendelte az Ég.” A mise végén ifj. Pallai Béla, a nagypeleskeiek lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket, s megjegyezte: „nem csak nyáron, a Mária-ünnepen, hanem ősszel, a Mihály-napi ünnepen is tele van a templom. Legyen délelőtt vagy este, világos vagy sötét, a hívek ragaszkodása a templomhoz, egyházhoz rendületlen”. A szertartást követően miroválás és antidór-osztás volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 24.
Meg kell tanulnia megfékezni haragját még akkor is, ha egyértelműen Önnek van igaza. Indulatainak erejét csillapítsa határozottsággá!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...