Szent Vendel napja — templombúcsú Kisdengelegen
Utoljára módositva: 2019-10-18 16:41:45

Szent Vendel ünnepén, vasárnap ünneplik templomuk búcsúját a csárdai hívek. Vendel, akit Wendalin, Wandalin és Windilin néven is említenek legendái, az ír-skót nemzetségből származott. Élete a Szent Patrik utáni időre esik, amikor a pogányság még éreztette hatását, és még nem indult el a Szent Bonifáchoz és köréhez kapcsolódó misszió a kontinens felé.

A legendák szerint Vendel skót királyfi korán jelét adta a jámborságnak és a keresztény műveltség, sőt, a papság iránti vonzódásának, amit atyja nem nézett jó szemmel. Éppen azért, hogy elvonja fiát a tanulástól, nyájainak őrzésével bízta meg. A juhok legeltetése közben, a mezők csendjében érlelődött szívében a remeteség, az Istenben elmerülő szemlélődés iránti vágy. El is határozta, hogy amint lehet, remete lesz, de előbb elzarándokol a Szentföldre és Rómába. Talált hat ifjút, akik osztoztak szándékában, és útnak indultak vele. Rómába megérkeztek, a szentföldi útról azonban a háborús hírek miatt le kellett mondaniuk. Vendel társaival együtt hazaindult, s közben koldultak, az erdő csendjében élték a remeteséghez hasonló életet. Vendel életmódjának híre hamar elterjedt, földművesek keresték fel, hogy megáldja beteg jószágaikat, csodákat tulajdonítottak neki. Közössége akkorára nőtt, hogy a tholei kolostor apátjának választották és pappá szentelték. Halála után sírja fölé kis kápolnát emeltek, utóbb ekörül alakult ki St. Wendel városa. A pásztorok védőszentjükként tisztelik, emléknapja október 20-án van.

Az egyházmegyében Kisdengeleg templomának titulusa Szent Vendel. Búcsúját az ünnep napján, vasárnap délelőtt fél tizenkettőtől tartják Hársfalvi Ottó általános helynök szentbeszédével.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 11.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...