Szenvednek a növények a szárazságtól
Utoljára módositva: 2019-04-25 10:23:08

Nagyon kedvezőtlenül alakul az időjárás mezőgazdasági szempontból: az őszi súlyos aszály után télen sem pótlódott a talajban a vízhiány, sőt, január végétől alig esett az országban.

A mezőgazdasággal foglalkozók hosszú ideje várják az esőt, ugyanis a száraz talaj nem kedvez sem az őszi vetések fejlődésének, sem a tavaszi vetések kikelésének. Löchli Mihály, a csomaközi Schamagosch mezőgazdasági társulás vezetője lapunk kérdésére felvázolta a jelenlegi állapotokat.

Tény, hogy a meleg időben egyre jobban beindul a vegetáció, fejlődne az őszi vetés is, de hatalmas szüksége lenne minél előbb legalább 20–30 mm csapadékra. A talaj hőmérséklete a felső 20–30 cm-es mélységben jelenleg 10 Celsius-fok körüli, ami megfelelő lenne, de nagy szükség van a csapadékra. Mivel kevés a víz a talajban, csak annyi van, hogy elinduljon a csírázás, esetleg félúton kiszáradnak, és később sem fognak kihajtani. A zöldségfélék közül a legnagyobb veszélyben a sárgarépa, a petrezselyem és a borsó van. A csapadékhiányos talaj miatt a búza sem kezdett el bokrosodni. Az őszi vetésű kalászosokon a gazdák talajmunkákkal próbálnak meg segíteni. Abban bíznak a gazdák, hogy a föld hengerezése még valamennyire segíthet. Ezzel a talaj hajszálereit eltüntetik, megszüntetik a talajból történő kipárolgást, így talán egy kicsit nagyobb esélye van a búzának a túlélésre, amíg megjön a csapadék.

Löchli hozzátette, hogy a múlt szombati és a húsvétvasárnapi csepergő eső nem javított a helyzeten, mert csak foltokban esett, és csak nagyon kis mennyiségben. Minimum száz liter csapadékra lenne szükség négyzetméterenként ahhoz, hogy normálisan fejlődjenek a növények. Kevesebb is elég lenne ahhoz, hogy kikeljen a tavaszi vetés, de ez nem lenne elég ahhoz, hogy a fejlődés is beinduljon. Nagykárolyban és környékén jó a talaj, a szárazságot is jobban bírja, de a hosszan tartó szárazság itt is károkat okoz. Jelen pillanatban a búzának kellene a legjobban az eső. Homokos vagy agyagos talajon nagyon szenved a búza, sok helyen elkezdett sárgulni. A repcének is nagyon kellene a víz, mert nem tud elágazni: a fő ágon kevés az oldalág. Löchli reménykedik abban, hogy a hét folyamán megérkezik a nagyobb mennyiségű csapadék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...