Szenvednek a növények a szárazságtól
Utoljára módositva: 2019-04-25 10:23:08

Nagyon kedvezőtlenül alakul az időjárás mezőgazdasági szempontból: az őszi súlyos aszály után télen sem pótlódott a talajban a vízhiány, sőt, január végétől alig esett az országban.

A mezőgazdasággal foglalkozók hosszú ideje várják az esőt, ugyanis a száraz talaj nem kedvez sem az őszi vetések fejlődésének, sem a tavaszi vetések kikelésének. Löchli Mihály, a csomaközi Schamagosch mezőgazdasági társulás vezetője lapunk kérdésére felvázolta a jelenlegi állapotokat.

Tény, hogy a meleg időben egyre jobban beindul a vegetáció, fejlődne az őszi vetés is, de hatalmas szüksége lenne minél előbb legalább 20–30 mm csapadékra. A talaj hőmérséklete a felső 20–30 cm-es mélységben jelenleg 10 Celsius-fok körüli, ami megfelelő lenne, de nagy szükség van a csapadékra. Mivel kevés a víz a talajban, csak annyi van, hogy elinduljon a csírázás, esetleg félúton kiszáradnak, és később sem fognak kihajtani. A zöldségfélék közül a legnagyobb veszélyben a sárgarépa, a petrezselyem és a borsó van. A csapadékhiányos talaj miatt a búza sem kezdett el bokrosodni. Az őszi vetésű kalászosokon a gazdák talajmunkákkal próbálnak meg segíteni. Abban bíznak a gazdák, hogy a föld hengerezése még valamennyire segíthet. Ezzel a talaj hajszálereit eltüntetik, megszüntetik a talajból történő kipárolgást, így talán egy kicsit nagyobb esélye van a búzának a túlélésre, amíg megjön a csapadék.

Löchli hozzátette, hogy a múlt szombati és a húsvétvasárnapi csepergő eső nem javított a helyzeten, mert csak foltokban esett, és csak nagyon kis mennyiségben. Minimum száz liter csapadékra lenne szükség négyzetméterenként ahhoz, hogy normálisan fejlődjenek a növények. Kevesebb is elég lenne ahhoz, hogy kikeljen a tavaszi vetés, de ez nem lenne elég ahhoz, hogy a fejlődés is beinduljon. Nagykárolyban és környékén jó a talaj, a szárazságot is jobban bírja, de a hosszan tartó szárazság itt is károkat okoz. Jelen pillanatban a búzának kellene a legjobban az eső. Homokos vagy agyagos talajon nagyon szenved a búza, sok helyen elkezdett sárgulni. A repcének is nagyon kellene a víz, mert nem tud elágazni: a fő ágon kevés az oldalág. Löchli reménykedik abban, hogy a hét folyamán megérkezik a nagyobb mennyiségű csapadék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...