Szeptemberre elkészülhet
Utoljára módositva: 2014-04-29 10:20:07

Jó ütemben haladnak Nagykároly legrégebbi templomának felújítási munkálatai. A magyar ajkú görögkatolikus gyülekezet temploma kívülről már szinte teljes mértékben meg van újulva.

 

Vadas Krisztián parókus

A nagykárolyi magyar görögkatolikus templom korszerűsítése a Mária sugara – Közös vallásturisztikai értékek megőrzése és bemutatása című projekt révén a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. A felújítási munkálatok tavaly szeptemberben kezdődtek és a projekt határideje szerint idén szeptemberben végződnek. Ahogyan azt Vadas Krisztián, a nagykárolyi magyar ajkú görögkatolikus gyülekezet parókusa elmondta, az ütemtervnek megfelelően a templom külső felújítása volt a prioritás, ezt a kivitelező már 90 százalékban elvégezte. „A tetőt teljes mértékben átfedték rézlemezzel, a tornyok közötti kisebb részen viszont a teljes tetőszerkezetet ki kellett cserélni. Emellett a templom külső falának vakolása és festése is megtörtént, egyedül a lábazat felújítása maradt hátra, amelynek tégláit igencsak kimarta a talajvízben képződő salétrom” — mesélte Vadas Krisztián, aki elmondta továbbá, hogy a talajvíz elvezetése végett egy dréncsövet helyeztek el a templom körül, amelyen keresztül a víz egy aknába folyik, és amikor elér egy bizonyos szintet, a szivattyú bekapcsol és elvezeti. „A megmaradt vizet a tervek szerint a templomkert karbantartására fogjuk használni” — tette hozzá a parókus.

Kívülről szinte teljes mértékben megújult a templom

A projekt keretében idén tavasszal sikerült felépíteni az udvarban egy melléképületet, amely a jövőben raktárhelyiségként, mellékhelyiségként, valamint egy kisebb turisztikai tájékoztató pontként fog működni, amelynek tornácán a hívek és a turisták megpihenhetnek. A tető alá került épületben egyébként befejeződtek a villanyszerelési munkálatok, és az ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés is meg van oldva, csupán a csatlakozás maradt hátra.

Ami a templom belső felújítását illeti, Vadas Krisztián elmondta, hogy a munkálatok még májusban elkezdődnek. „Egyelőre csupán a szentély van felújítva, ezután a belső falak lesznek korszerűsítve, továbbá helyreállítjuk azt a karzatfeljáratot, amelyet 1876-ban falaztak be, és a tetőtérben egy állandó kiállítást fogunk berendezni az egyházközség történelméről” — mondta a parókus.

A nagykárolyi magyar görögkatolikus templom felújítási munkálataira a projekt szerint mintegy 240 ezer eurót különítettek el.

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...