Szépülhetnek a zöldövezetek
Utoljára módositva: 2014-09-09 09:26:52

Az elkövetkező időszakban megszépülhetnek végre a szatmárnémeti zöldövezetek, miután az elmúlt hónapban sikerült végre leszerződni kertészcégekkel. Lesz többfelé faültetés is.

 

A főtéri parkban szépen nyírt a sövény, és nagyrészt a rózsatövek is megvannak

Bár az egyszerű járókelő számára soha ilyen elhanyagoltnak nem tűnt még a szatmárnémeti Kossuth-kert, mint az utóbbi időben, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Közterület-fenntartó és Közszolgáltatói Osztályának tanácsosa szerint a város legnagyobb zöldterületével nincs semmi gond. Szénási Angéla szerint a csapadékszegény időjárás következtében normális az, hogy a park nagy részén ki van száradva a fű és néhol csak foltokban zöldell, hiszen nincs mesterséges öntözőrendszer a parkban, ugyanakkor a nyár folyamán a Kossuth-kertben tartott szabadtéri rendezvények részvevői is nagymértékben hozzájárultak a füves részek letaposásához. Nagyok a fák is itt, tette hozzá Szénási, a kiterjedt lombkorona kevés napfényt enged át, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a megszokottnál szárazabb a fű, esetleg teljesen hiányzik. Kiderült, hogy a magyarországi erdőmérnök vizsgálata nyomán dőlésveszélyesnek talált és kivágott harmincnyolc fa helyére sem ültettek kétszer annyit, mint ahogyan azt annak idején a városvezetés ígérte. Szénási szerint ez azért nem történt meg, mert a fák hangröntgenes vizsgálatát végző Ócsvári Gábor volt az, aki tavaly év végi látogatása idején észrevételezte: kifejlett korukra túl sűrű lombkoronát növesztettek a fák, mostanra túl sűrű a Kossuth-kerti faállomány, inkább ritkítani kellene, mintsem újakat ültetni.

Szénási beszélt a város egyéb zöldövezeteinek karbantartásáról is: a városvezetés elképzelése és a liciten elért eredmények alapján Szatmárnémetiben, a Szamos jobb partján a Florisal felel a zöldövezetek állapotáért, a bal partiakkal kapcsolatos munkálatokat a Iuniperus Kft. és a Grădini Ornamentale Kft. fogja végezni. A szerződésbe foglalt egy-egy év augusztustól augusztusig szól, a megbízatás pedig összesen négy-négy évre ad munkát a három cégnek.

Jelenleg sövénynyírás, kaszálás, padok újrafestése és a Batizi úti zöld sáv újratelepítése van napirenden, októberre árvácskaültetés szerepel a programban, novemberben a fákat és az élő sövényt fogják pótolni a megyeszékhelyi közterületeken ott, ahol erre igény van. Több parkban rózsatöveket kell pótolni, ezeket előszeretettel viszik haza a szatmárnémetiek, sokkal inkább a rózsatolvajok ténykedése miatt hiányoznak ezek, mint a kiszáradás okán.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...