Szépülhetnek a zöldövezetek
Utoljára módositva: 2014-09-09 09:26:52

Az elkövetkező időszakban megszépülhetnek végre a szatmárnémeti zöldövezetek, miután az elmúlt hónapban sikerült végre leszerződni kertészcégekkel. Lesz többfelé faültetés is.

 

A főtéri parkban szépen nyírt a sövény, és nagyrészt a rózsatövek is megvannak

Bár az egyszerű járókelő számára soha ilyen elhanyagoltnak nem tűnt még a szatmárnémeti Kossuth-kert, mint az utóbbi időben, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Közterület-fenntartó és Közszolgáltatói Osztályának tanácsosa szerint a város legnagyobb zöldterületével nincs semmi gond. Szénási Angéla szerint a csapadékszegény időjárás következtében normális az, hogy a park nagy részén ki van száradva a fű és néhol csak foltokban zöldell, hiszen nincs mesterséges öntözőrendszer a parkban, ugyanakkor a nyár folyamán a Kossuth-kertben tartott szabadtéri rendezvények részvevői is nagymértékben hozzájárultak a füves részek letaposásához. Nagyok a fák is itt, tette hozzá Szénási, a kiterjedt lombkorona kevés napfényt enged át, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a megszokottnál szárazabb a fű, esetleg teljesen hiányzik. Kiderült, hogy a magyarországi erdőmérnök vizsgálata nyomán dőlésveszélyesnek talált és kivágott harmincnyolc fa helyére sem ültettek kétszer annyit, mint ahogyan azt annak idején a városvezetés ígérte. Szénási szerint ez azért nem történt meg, mert a fák hangröntgenes vizsgálatát végző Ócsvári Gábor volt az, aki tavaly év végi látogatása idején észrevételezte: kifejlett korukra túl sűrű lombkoronát növesztettek a fák, mostanra túl sűrű a Kossuth-kerti faállomány, inkább ritkítani kellene, mintsem újakat ültetni.

Szénási beszélt a város egyéb zöldövezeteinek karbantartásáról is: a városvezetés elképzelése és a liciten elért eredmények alapján Szatmárnémetiben, a Szamos jobb partján a Florisal felel a zöldövezetek állapotáért, a bal partiakkal kapcsolatos munkálatokat a Iuniperus Kft. és a Grădini Ornamentale Kft. fogja végezni. A szerződésbe foglalt egy-egy év augusztustól augusztusig szól, a megbízatás pedig összesen négy-négy évre ad munkát a három cégnek.

Jelenleg sövénynyírás, kaszálás, padok újrafestése és a Batizi úti zöld sáv újratelepítése van napirenden, októberre árvácskaültetés szerepel a programban, novemberben a fákat és az élő sövényt fogják pótolni a megyeszékhelyi közterületeken ott, ahol erre igény van. Több parkban rózsatöveket kell pótolni, ezeket előszeretettel viszik haza a szatmárnémetiek, sokkal inkább a rózsatolvajok ténykedése miatt hiányoznak ezek, mint a kiszáradás okán.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...