Szépülhetnek a zöldövezetek
Utoljára módositva: 2014-09-09 09:26:52

Az elkövetkező időszakban megszépülhetnek végre a szatmárnémeti zöldövezetek, miután az elmúlt hónapban sikerült végre leszerződni kertészcégekkel. Lesz többfelé faültetés is.

 

A főtéri parkban szépen nyírt a sövény, és nagyrészt a rózsatövek is megvannak

Bár az egyszerű járókelő számára soha ilyen elhanyagoltnak nem tűnt még a szatmárnémeti Kossuth-kert, mint az utóbbi időben, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Közterület-fenntartó és Közszolgáltatói Osztályának tanácsosa szerint a város legnagyobb zöldterületével nincs semmi gond. Szénási Angéla szerint a csapadékszegény időjárás következtében normális az, hogy a park nagy részén ki van száradva a fű és néhol csak foltokban zöldell, hiszen nincs mesterséges öntözőrendszer a parkban, ugyanakkor a nyár folyamán a Kossuth-kertben tartott szabadtéri rendezvények részvevői is nagymértékben hozzájárultak a füves részek letaposásához. Nagyok a fák is itt, tette hozzá Szénási, a kiterjedt lombkorona kevés napfényt enged át, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a megszokottnál szárazabb a fű, esetleg teljesen hiányzik. Kiderült, hogy a magyarországi erdőmérnök vizsgálata nyomán dőlésveszélyesnek talált és kivágott harmincnyolc fa helyére sem ültettek kétszer annyit, mint ahogyan azt annak idején a városvezetés ígérte. Szénási szerint ez azért nem történt meg, mert a fák hangröntgenes vizsgálatát végző Ócsvári Gábor volt az, aki tavaly év végi látogatása idején észrevételezte: kifejlett korukra túl sűrű lombkoronát növesztettek a fák, mostanra túl sűrű a Kossuth-kerti faállomány, inkább ritkítani kellene, mintsem újakat ültetni.

Szénási beszélt a város egyéb zöldövezeteinek karbantartásáról is: a városvezetés elképzelése és a liciten elért eredmények alapján Szatmárnémetiben, a Szamos jobb partján a Florisal felel a zöldövezetek állapotáért, a bal partiakkal kapcsolatos munkálatokat a Iuniperus Kft. és a Grădini Ornamentale Kft. fogja végezni. A szerződésbe foglalt egy-egy év augusztustól augusztusig szól, a megbízatás pedig összesen négy-négy évre ad munkát a három cégnek.

Jelenleg sövénynyírás, kaszálás, padok újrafestése és a Batizi úti zöld sáv újratelepítése van napirenden, októberre árvácskaültetés szerepel a programban, novemberben a fákat és az élő sövényt fogják pótolni a megyeszékhelyi közterületeken ott, ahol erre igény van. Több parkban rózsatöveket kell pótolni, ezeket előszeretettel viszik haza a szatmárnémetiek, sokkal inkább a rózsatolvajok ténykedése miatt hiányoznak ezek, mint a kiszáradás okán.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 18:20
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 20:55
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...