Szerelik a megfigyelő kamerákat
Utoljára módositva: 2014-05-07 12:30:56

Idén szeptemberre teljesen kiépült és beüzemelt kamerás közterület-megfigyelő rendszere lesz két másik szatmári település — Nagykároly és Pusztadaróc — után Szatmárnémetinek is.

 

Ioan Precup városi rendőrigazgató

Az idei évben lezáruló első fázisban hatvanhat térfigyelő kamera fog működni a főbb szatmárnémeti közlekedési csomópontokon és forgalmasabb útvonalakon, majd az egész városban, tájékoztatta lapunkat Ioan Precup városi rendőrigazgató. Máig a kamerák több mint felét felszerelték, megkezdődött a Kossuth-kerti Zöld Ház egyik szobájában berendezett megfigyelő és kamerakezelői központ berendezése, egy tavaly áprilisi pályázat nyomán tanulja már a tizenegy új alkalmazott a kamerakezelést, ismerkedik a megfigyelés végzésének jogi hátterével. A közrendért felelős szatmárnémeti intézmény kezdeményezte, három és fél évvel ezelőtt megkezdett, uniós támogatással megvalósuló beruházás összértéke 1,7 millió lej, aminek két százalékát kell helyi erőből előteremteni. A rendszer fenntartásának, karbantartásának és az áramfogyasztásnak a költségeit természetesen helyi erőforrásból kell majd fedezni.

 

Megfigyelőközpont

 

A kamerák közvetítette mozgóképek a Kossuth-kerti Zöld Ház egyik már előkészített termébe fognak befutni, itt ülnek majd a monitorokat éjjel-nappal figyelő alkalmazottak és innen értesítik a városban járőröző városi rendőröket vagy éppen a sürgősségi központot, amennyiben valahol beavatkozásra van szükség. A városból érkező filmfelvételek rögzítésre kerülnek, ha egy eljáráshoz szükség lenne ezekre, az arra hivatott intézmények képviselői megkaphatják írásbeli kérelmezés alapján. Az érvényben lévő rendelkezések szerint a beérkező képek nem elérhetőek bárki számára, tehát ha nem rendőr, ügyész vagy bírói felhatalmazással rendelkező személy kéri azokat, még abban az esetben sem nézheti meg a felvételt, ha az illető ügyben személyesen érintett. Ez a szabályozás a személyiségi jogok védelmét szolgálja, mint ahogyan az is, hogy a monitorok elé is titoktartási kötelezettséggel ülhetnek le a megfigyeléssel megbízott rendőrök. A kamerákkal csak és kizárólag a közterületeket lehet megfigyelni.

 

Több járőr kellene

 

A megfigyelési rendszer bevezetése kiterjedtebb terepmunkát is igényel majd, hiszen több esetben kell majd járőrözni a városban, ám az erre a célra bevethető rendőrök számát egyelőre nem tudják bővíteni, ismerte el a rendőrigazgató. Jelenleg a rendelkezésre álló állások alig fele van betöltve elsősorban az alacsony bérezés miat, a városi rendőrök három váltásban dolgoznak az öt részre osztott Szatmárnémeti rendőri kerületeiben.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...