Szerelik a megfigyelő kamerákat
Utoljára módositva: 2014-05-07 12:30:56

Idén szeptemberre teljesen kiépült és beüzemelt kamerás közterület-megfigyelő rendszere lesz két másik szatmári település — Nagykároly és Pusztadaróc — után Szatmárnémetinek is.

 

Ioan Precup városi rendőrigazgató

Az idei évben lezáruló első fázisban hatvanhat térfigyelő kamera fog működni a főbb szatmárnémeti közlekedési csomópontokon és forgalmasabb útvonalakon, majd az egész városban, tájékoztatta lapunkat Ioan Precup városi rendőrigazgató. Máig a kamerák több mint felét felszerelték, megkezdődött a Kossuth-kerti Zöld Ház egyik szobájában berendezett megfigyelő és kamerakezelői központ berendezése, egy tavaly áprilisi pályázat nyomán tanulja már a tizenegy új alkalmazott a kamerakezelést, ismerkedik a megfigyelés végzésének jogi hátterével. A közrendért felelős szatmárnémeti intézmény kezdeményezte, három és fél évvel ezelőtt megkezdett, uniós támogatással megvalósuló beruházás összértéke 1,7 millió lej, aminek két százalékát kell helyi erőből előteremteni. A rendszer fenntartásának, karbantartásának és az áramfogyasztásnak a költségeit természetesen helyi erőforrásból kell majd fedezni.

 

Megfigyelőközpont

 

A kamerák közvetítette mozgóképek a Kossuth-kerti Zöld Ház egyik már előkészített termébe fognak befutni, itt ülnek majd a monitorokat éjjel-nappal figyelő alkalmazottak és innen értesítik a városban járőröző városi rendőröket vagy éppen a sürgősségi központot, amennyiben valahol beavatkozásra van szükség. A városból érkező filmfelvételek rögzítésre kerülnek, ha egy eljáráshoz szükség lenne ezekre, az arra hivatott intézmények képviselői megkaphatják írásbeli kérelmezés alapján. Az érvényben lévő rendelkezések szerint a beérkező képek nem elérhetőek bárki számára, tehát ha nem rendőr, ügyész vagy bírói felhatalmazással rendelkező személy kéri azokat, még abban az esetben sem nézheti meg a felvételt, ha az illető ügyben személyesen érintett. Ez a szabályozás a személyiségi jogok védelmét szolgálja, mint ahogyan az is, hogy a monitorok elé is titoktartási kötelezettséggel ülhetnek le a megfigyeléssel megbízott rendőrök. A kamerákkal csak és kizárólag a közterületeket lehet megfigyelni.

 

Több járőr kellene

 

A megfigyelési rendszer bevezetése kiterjedtebb terepmunkát is igényel majd, hiszen több esetben kell majd járőrözni a városban, ám az erre a célra bevethető rendőrök számát egyelőre nem tudják bővíteni, ismerte el a rendőrigazgató. Jelenleg a rendelkezésre álló állások alig fele van betöltve elsősorban az alacsony bérezés miat, a városi rendőrök három váltásban dolgoznak az öt részre osztott Szatmárnémeti rendőri kerületeiben.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...