Szerencsepatkó a Gargaló lábánál
Utoljára módositva: 2019-04-23 10:24:38

A Keleti-Kárpátok északi részének óriásai előtt, az acélos fehérségű ormoktól és lágyan simogató gyepszőnyegtől körülölelve, gleccserek könnyeiből született az aranyos-besztercei, más néven a Stiol-tengerszem (Lacul Ştiol).

 

„Nem tartozik sehová, csak önmagához. Zárt, elkülönített föld. Hegye, völgye, vize, levegője, fája, embere, minden más, mint egyebütt. Maga a nap is nehezen hágja meg ezeket a havasokat. Legyengül, mire a tetejükre ér. A fénye is elváltozik. Furcsa, titkos, homályos és álomhozó. Nem való minden bolondnak ez a világ. Itt kell születnie az embernek, hogy kibírja.”

Nyírő József

Nemcsak az emberek, de a természet is bolondos kedvét mutatja áprilisban. Míg az alföld már csupa zöld, és millió színes virág illatával telve a lég, míg életre kelnek a pillangók és szorgoskodnak a méhek, addig a Kárpátokban még mindig makacsul tartja magát a tél. Addig, amíg megszédít minket a napsugár, és lassan már a nyárra készülődünk, törékeny gyengédséggel és óvatossággal bújnak elő a havasok apró csodái, jelezvén, hogy ezen a vidéken még csak most kopogtat a tavasz.

A Radnai-havasok az észak-erdélyi Kárpátok legmagasabb alpesi jellegű hegyei. Csodálatos harmónia uralkodik domborzatukon. A sziklás szirteket megzabolázzák a legelős oldalak, miközben az óriások lábai elé összegyűlnek az olvadásból és esőzésekből táplálkozó tengerszemek. A Borsai-hágóból (Pasul Prislop) indulunk kalandos utunkra, hogy megtekintsük az egyik leghíresebb, az aranyos-besztercei forrástavat (Lacul Ştiol). Elhagyva a felvonó irányát a domboldalba vágott jobb oldali ösvényen indulunk a magasba törő, sűrű fenyők közé. Hófoltok és a talajba vájt vízmosások is igazolják, hogy ezen a vidéken még csak gyermekcipőben jár a tavasz. A fenyők között már látszanak a mesebeli cukorsüvegcsúcsok, míg a fenyők tövének rejtekén lassan bimbózik a sáfrány. Állandó útitársként mellénk szegődnek a hatalmasok, s a kétezer méter feletti csúcsok szégyellősen eltakarják arcukat a bújócskázó fellegekkel. Széles ösvényen, lassan emelkedünk, majd kiérve az erdőből végtelen mezőség köszönt ránk. Festői szépségű, bársonyos gyepszőnyeg, amin rózsaszín-lila krókuszminták virítanak. De nem pár tő, hanem több száz és ezer apró kis virág. Egyszerre érezni a tél csontig hatoló hideg fuvallatát, és ugyanakkor ámulatba ejtő a napfényre ébredő tavaszi virágzás. Egészen az Asztal-rétig sétáltunk, ahol az út kettéágazik. A jobb oldali ösvény a Ló-havasi vízesés (Cascada Cailor) felé, míg a bal oldali az Aranyos-Beszterce forrástavához vezet. Ez a rét az ösvények metszéspontja. Itt ér össze a borsai hágó és a borsai felvonótól induló út, s innen dől el, hogy milyen legendáktól híres útvonalakat szeretnénk bejárni. Mesél a vidék a tatárjárásról, a medve éjszakájáról, de hallani a lovak nyerítését és a vadul csobogó vízesés hangját is, ahogyan a Gonosz-kőről zúdul alá.

Sáfrányszőnyeg virított, amerre csak néztünk

Az Asztal-rétről az esztena irányába a Gargaló-nyereg alatt haladunk, de továbbra is a mezei ösvényen, nem kapaszkodunk fel a nyeregbe.

Az esztena előtt haladunk el a Gargaló-nyereg alatt

„Havasok világa, mily fönséges, mily gyönyörűséges a te országod. Hóval borított ormaid között, mily jól esik a járkálás. Kopár, nehezen járható vidéked zord, vad és éppen ezért oly fönséges. Az irtóztató mély, tökéletes csönd, mely itt fenn honol hova még a madár is alig jár föl, oly kevéssé zavartatik meg. Elfogódottá, remegővé teszi ez a csend az itt járó halandót. És mégis oly beszédes, oly hangos itt minden csak érteni kell a havasok világának nyelvét. Csak az tud igazán gyönyörködni, aki meghallja a sziklák beszédét, megérti suttogásait.” (Varga Lajos: A Radnai-havasokban, 1911)

Az Asztal-réten futnak össze az ösvények

A rétről már egy könnyű séta a gleccsertóig vezető út. A széles utat felváltja a keskeny párkányszerű ösvény a nyereg aljában. A széles láthatár, a lenyűgöző panoráma feledtet minden eddigi fáradtságot. A lábunk alatt futó apró eret észre sem lehet venni, mivel a hó és jég páncélt von fölé, ami oly erős, hogy meg sem roggyan lábunk alatt. A borókás növényzet, a kikandikáló zöld, tüskés ágak csalogatnak egyre közelebb. A Gargaló-csúcs tövében, az északi fal alatt 1650 méter magasan fekszik a különleges, patkó alakú tengerszem. Formáját sajnálatos módon emberi kéz beavatkozásának köszönheti, ugyanis 2002 őszén — a természetvédők minden tiltakozása ellenére — szabadidőközpontot akartak itt létesíteni. Így az eredetileg csepp formájú, 0,06 hektár területű, átlagosan 1 méter mélységű tóból, egy 1,24 hektár vízfelületű, patkó alakú tó jött létre, melynek legmélyebb pontja 5,7 méter. A bővítéssel a Radnai-havasok legnagyobb és egyben legmélyebb hegyi tavát alkották meg. Az eredetihez képest több mint 33-szor annyi vizet tárol, vízfelülete pedig 18-szorosára növekedett, így az egyik legnagyobb vízgyűjtővé vált. A Gargaló-csúcs lábához érve a magasból pillantjuk meg a tavat, majd a borókás partvidéken óvatosan leereszkedünk a vízhez.

Az Aranyos-Beszterce forrástava madártávlatból

A nemzeti park közbelépésének köszönhetően nem valósult meg a turistaparadicsom felépítése, viszont a tó eredeti alakját nem lehetett már visszaállítani. Csak a természet folyamatos bosszúját lehet tapasztalni, mivel az átlagosnál több salakanyag rakódik le a tó mélyén évről évre. Minden évszakban csodálatos látvány a havasok világa. Talál kedvére való szórakozást, aki síelni szeretne, illetve nagy kaland a túrázni vágyók számára a gerincek és a kétezer méter fölötti csúcsok meghódítása is. A természet szerelmeseinek figyelmébe a késői tavaszi látogatást ajánlanánk, amikor a havasszépe (Rhododendron) virágzásnak indul, és virágszőnyegbe borult hegyoldalak köszöntik a látogatókat. A tó partja remek sátorozási lehetőséget nyújt csodaszép, páratlan kilátással.

 

A Gargaló-csúcs lábainál található a szerencsepatkó

 

Szöveg: Habarics Ilona

Fotók: Habarics Zsolt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...