Szerencsepatkó a Gargaló lábánál
Utoljára módositva: 2019-04-23 10:24:38

A Keleti-Kárpátok északi részének óriásai előtt, az acélos fehérségű ormoktól és lágyan simogató gyepszőnyegtől körülölelve, gleccserek könnyeiből született az aranyos-besztercei, más néven a Stiol-tengerszem (Lacul Ştiol).

 

„Nem tartozik sehová, csak önmagához. Zárt, elkülönített föld. Hegye, völgye, vize, levegője, fája, embere, minden más, mint egyebütt. Maga a nap is nehezen hágja meg ezeket a havasokat. Legyengül, mire a tetejükre ér. A fénye is elváltozik. Furcsa, titkos, homályos és álomhozó. Nem való minden bolondnak ez a világ. Itt kell születnie az embernek, hogy kibírja.”

Nyírő József

Nemcsak az emberek, de a természet is bolondos kedvét mutatja áprilisban. Míg az alföld már csupa zöld, és millió színes virág illatával telve a lég, míg életre kelnek a pillangók és szorgoskodnak a méhek, addig a Kárpátokban még mindig makacsul tartja magát a tél. Addig, amíg megszédít minket a napsugár, és lassan már a nyárra készülődünk, törékeny gyengédséggel és óvatossággal bújnak elő a havasok apró csodái, jelezvén, hogy ezen a vidéken még csak most kopogtat a tavasz.

A Radnai-havasok az észak-erdélyi Kárpátok legmagasabb alpesi jellegű hegyei. Csodálatos harmónia uralkodik domborzatukon. A sziklás szirteket megzabolázzák a legelős oldalak, miközben az óriások lábai elé összegyűlnek az olvadásból és esőzésekből táplálkozó tengerszemek. A Borsai-hágóból (Pasul Prislop) indulunk kalandos utunkra, hogy megtekintsük az egyik leghíresebb, az aranyos-besztercei forrástavat (Lacul Ştiol). Elhagyva a felvonó irányát a domboldalba vágott jobb oldali ösvényen indulunk a magasba törő, sűrű fenyők közé. Hófoltok és a talajba vájt vízmosások is igazolják, hogy ezen a vidéken még csak gyermekcipőben jár a tavasz. A fenyők között már látszanak a mesebeli cukorsüvegcsúcsok, míg a fenyők tövének rejtekén lassan bimbózik a sáfrány. Állandó útitársként mellénk szegődnek a hatalmasok, s a kétezer méter feletti csúcsok szégyellősen eltakarják arcukat a bújócskázó fellegekkel. Széles ösvényen, lassan emelkedünk, majd kiérve az erdőből végtelen mezőség köszönt ránk. Festői szépségű, bársonyos gyepszőnyeg, amin rózsaszín-lila krókuszminták virítanak. De nem pár tő, hanem több száz és ezer apró kis virág. Egyszerre érezni a tél csontig hatoló hideg fuvallatát, és ugyanakkor ámulatba ejtő a napfényre ébredő tavaszi virágzás. Egészen az Asztal-rétig sétáltunk, ahol az út kettéágazik. A jobb oldali ösvény a Ló-havasi vízesés (Cascada Cailor) felé, míg a bal oldali az Aranyos-Beszterce forrástavához vezet. Ez a rét az ösvények metszéspontja. Itt ér össze a borsai hágó és a borsai felvonótól induló út, s innen dől el, hogy milyen legendáktól híres útvonalakat szeretnénk bejárni. Mesél a vidék a tatárjárásról, a medve éjszakájáról, de hallani a lovak nyerítését és a vadul csobogó vízesés hangját is, ahogyan a Gonosz-kőről zúdul alá.

Sáfrányszőnyeg virított, amerre csak néztünk

Az Asztal-rétről az esztena irányába a Gargaló-nyereg alatt haladunk, de továbbra is a mezei ösvényen, nem kapaszkodunk fel a nyeregbe.

Az esztena előtt haladunk el a Gargaló-nyereg alatt

„Havasok világa, mily fönséges, mily gyönyörűséges a te országod. Hóval borított ormaid között, mily jól esik a járkálás. Kopár, nehezen járható vidéked zord, vad és éppen ezért oly fönséges. Az irtóztató mély, tökéletes csönd, mely itt fenn honol hova még a madár is alig jár föl, oly kevéssé zavartatik meg. Elfogódottá, remegővé teszi ez a csend az itt járó halandót. És mégis oly beszédes, oly hangos itt minden csak érteni kell a havasok világának nyelvét. Csak az tud igazán gyönyörködni, aki meghallja a sziklák beszédét, megérti suttogásait.” (Varga Lajos: A Radnai-havasokban, 1911)

Az Asztal-réten futnak össze az ösvények

A rétről már egy könnyű séta a gleccsertóig vezető út. A széles utat felváltja a keskeny párkányszerű ösvény a nyereg aljában. A széles láthatár, a lenyűgöző panoráma feledtet minden eddigi fáradtságot. A lábunk alatt futó apró eret észre sem lehet venni, mivel a hó és jég páncélt von fölé, ami oly erős, hogy meg sem roggyan lábunk alatt. A borókás növényzet, a kikandikáló zöld, tüskés ágak csalogatnak egyre közelebb. A Gargaló-csúcs tövében, az északi fal alatt 1650 méter magasan fekszik a különleges, patkó alakú tengerszem. Formáját sajnálatos módon emberi kéz beavatkozásának köszönheti, ugyanis 2002 őszén — a természetvédők minden tiltakozása ellenére — szabadidőközpontot akartak itt létesíteni. Így az eredetileg csepp formájú, 0,06 hektár területű, átlagosan 1 méter mélységű tóból, egy 1,24 hektár vízfelületű, patkó alakú tó jött létre, melynek legmélyebb pontja 5,7 méter. A bővítéssel a Radnai-havasok legnagyobb és egyben legmélyebb hegyi tavát alkották meg. Az eredetihez képest több mint 33-szor annyi vizet tárol, vízfelülete pedig 18-szorosára növekedett, így az egyik legnagyobb vízgyűjtővé vált. A Gargaló-csúcs lábához érve a magasból pillantjuk meg a tavat, majd a borókás partvidéken óvatosan leereszkedünk a vízhez.

Az Aranyos-Beszterce forrástava madártávlatból

A nemzeti park közbelépésének köszönhetően nem valósult meg a turistaparadicsom felépítése, viszont a tó eredeti alakját nem lehetett már visszaállítani. Csak a természet folyamatos bosszúját lehet tapasztalni, mivel az átlagosnál több salakanyag rakódik le a tó mélyén évről évre. Minden évszakban csodálatos látvány a havasok világa. Talál kedvére való szórakozást, aki síelni szeretne, illetve nagy kaland a túrázni vágyók számára a gerincek és a kétezer méter fölötti csúcsok meghódítása is. A természet szerelmeseinek figyelmébe a késői tavaszi látogatást ajánlanánk, amikor a havasszépe (Rhododendron) virágzásnak indul, és virágszőnyegbe borult hegyoldalak köszöntik a látogatókat. A tó partja remek sátorozási lehetőséget nyújt csodaszép, páratlan kilátással.

 

A Gargaló-csúcs lábainál található a szerencsepatkó

 

Szöveg: Habarics Ilona

Fotók: Habarics Zsolt

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...