Szervdonáció: második esélyt adhat
Utoljára módositva: 2018-09-12 12:44:58

Szatmár megyében még mindig nagyon ritka, hogy valaki szervdonor legyen. A szervadományozók száma országos szinten évről évre csökken, így ezreknek nem adatik meg a második esély az életre. A nyár végéig mindössze 38 lakos szerveit ajánlották fel.

Idén, a nyár végéig mindössze 38 lakos szerveit ajánlották fel a hozzátartozóik országszerte, miközben ezrek várnak a második esélyre: a hazai várólistákon jelenleg több mint 5 ezer lakos vár különböző szervekre. Az Országos Transzplantációs Intézet adatai szerint a legtöbben, 2762-en vesére várnak, de sok lakosnak lenne szüksége májra (563) vagy szaruhártyára (209).

A borzasztóan alacsony donorszám miatt — 2016-ban 124 szervkivétel történt, 2017-ben pedig már csak 65 — Románia nem tagja az Eurotransplantnak, pedig ez minőségbeli javulást eredményezhetne a hazai szervátültetésben, illetve a transzplantációra szoruló betegek gyorsabban juthatnának megfelelő szervhez. Az Eurotransplant hálózat ugyanis megteremthetné annak lehetőségét, hogy a szervdonációra váró hazai betegek külföldről is kaphassanak szerveket az életet jelentő műtétekhez. A tagság megszerzéséhez azonban egymillió romániai lakosra legkevesebb tíz szervdonor kellene jusson, a jelenlegi ráta pedig mindössze 3,25.

 

Ki lehet szervdonor?

 

Két lehetőség van a szervadományozásra: elhunyt (agyhalott) donor és élő donor által. Elhunyt donor esetében az agyhalál megállapítása után akkor történhet szervkivétel, ha az elhunyt életében nem tett ez ellen tiltakozó nyilatkozatot, és a hozzátartozói felajánlják a szerveit. Élő donor esetében pedig akkor történhet szervadományozás, ha a donor a beteg egyenes ági rokona. Nagy segítség lehet a hozzátartozó számára, ha ismeri az elvesztett hozzátartozó véleményét, mert nem alakul ki benne olyan félreértés, hogy neki kellene az elhunyt helyett döntést hoznia, amire nincs lehetőség az önrendelkezéshez való jog szerint. Az önrendelkezési jog a saját testre vonatkozik, éppen ezért senki nem dönthet más testéről, más szerveiről.

Ahhoz, hogy valaki ma donor legyen Romániában, és ez szerepeljen az egészségügyi kártyáján, a hatályos törvények szerint közjegyzőnél kell erről nyilatkozatot tennie, majd ezt el kell juttatnia a háziorvosához.

 

Sok életet megmenthetnénk

 

A szervátültetés segítségével sok, korábban gyógyíthatatlan beteg élete megmenthető lenne, de még mindig rengetegen halnak meg azért, mert nem kapnak időben donorszervet. A donor- és szervhiány nem csupán itthon, de az egész világon problémát jelent, aminek enyhítéséhez nemcsak az egészségügyi ellátórendszeren belüli változásokra van szükség, hanem arra is, hogy mindenki többet tudjon erről a fontos témáról.

Ha baleset vagy betegség miatt egy létfontosságú szerv olyan mértékben károsodik, hogy többé már nem képes betölteni funkcióját, és semmilyen módon nem állítható vissza vagy pótolható, a beteg életét csak más személyek szerveinek beültetésével, azaz szervátültetéssel, transzplantációval lehet megmenteni.

Jelenleg a szív, tüdő, máj, vese, hasnyálmirigy — illetve hasnyálmirigy-szigetsejt — és a vékonybél átültetésére van lehetőség, ezek közül Romániában a leggyakrabban vese- és májátültetést végeznek. Ezek mellett más szövetek, például szaruhártya, csontvelő, porc transzplantációját is végzik.

A donorrá válás lehetősége átmeneti állapot, akkor áll fenn, amikor az agy már nem működik, de a szív még igen. A szervek vérellátása gyógyszeres támogatással még folyamatos, de a levegőt már gép pumpálja, az agyhalál beálltát azonban előbb-utóbb szívmegállás követi, és a keringés menthetetlenül összeomlik — ez a szervek halálát jelenti. Ebben a pillanatban a test elvész a transzplantáció tekintetében, mivel a szívdobogást nálunk nem lehet mesterségesen, géppel fenntartani. Ezért mindennél lényegesebb időben észlelni az agyhalált. Ilyen helyzetben a hozzátartozóknak különösen nehéz igent mondaniuk, hiszen az a látszat, hogy „gépekkel tartják életben” a beteget, valójában azonban egy elhunyt szerveit pumpálják.

A szakemberek szerint kevés a donor, amiért részben a szervátültetésről való ismeretek hiánya okolható, amin a lakosság széles körű felvilágosításával lehet segíteni. Emellett az is segítheti a helyzet javulását, ha mindenki még életében tájékoztatja a hozzá közel állókat arról, hogyan dönt szervei sorsáról, hogy a nehéz döntést ne hozzátartozóiknak kelljen meghozni.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 19.
Jó lenne tudatosítanod, a verseny spirituális szempontból nem létezik. Nem kell legyőznöd senkit, és nem kell elvenned semmit senkitől. Az élet folyamatosan tolja eléd a lehetőségeket, és folyamatosan tolja eléd mindazt, amire szükséged van. Figyeld meg, ahogy ma estig minden szükséges felbukkan az életedben.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...