Szervdonáció: nagyfokú érdektelenség
Utoljára módositva: 2018-12-05 12:50:37

A 160 potenciális szervdonor közül mindössze 55 szerveit ajánlották fel a hozzátartozók az idei évben. Eddig 102 vese-, 46 máj-, három tüdő- és öt szívátültetés történt az országban — közölte az Országos Transzplantációs Intézet. A szaktárca tájékoztató kampányt tervez.

Miközben több mint 5 ezer lakos vár különböző szervekre, addig idén csak 55 szervkivétel történt az országban. Az eddigi mérleg szerint 102 vese-, 46 máj-, három tüdő- és öt szívátültetést hajtottak végre a szakemberek. A 41 szervkivételre, szervátültetésre is akkreditált egészségügyi intézmény közül pedig mindössze 11-ben végeztek ilyen beavatkozást — közölte Anca Baculea, az Országos Transzplantációs Intézet (ANT) igazgatója.

A szakemberek szerint mentalitásváltásra és a lakosság bővebb körű tájékoztatására lenne szükség a szervdonációval, szervátültetésekkel kapcsolatban. Éppen ezért arra készülnek, hogy például egyetemisták számára fognak tájékoztató kampányokat tartani.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor az egészségügyiek hozzáállásán is változtatni kell. A szaktárcavezető felháborítónak tartja, hogy bár 41 szervkivételre és szervátültetésre akkreditált intézmény van jelenleg Romániában, mégis csak 11-ben végeztek idén ilyen jellegű beavatkozásokat. Éppen ezért ezektől az intézményektől a jövőben büntetésképpen meg is vonhatják a támogatást, illetve kikerülhetnek a transzplantációs programból.

„Egy megyében havonta átlagosan 40 páciens esetében állapítják meg az agyhalált, mégis sok olyan megyei kórház van, ahol még egy szervkivétel sem történt. Ez érdektelenséget jelent” — nyilatkozta Sorina Pintea.

Szatmár megyében tavaly két esetben lettek volna hajlandóak a hozzátartozók felajánlani a szerveket, viszont mire a hozzájárulásuk meglett, addigra nem lehetett kivenni azokat, így elmaradt a szervek donációja, de idén sem történt még egyetlen szervkivétel sem a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban. Októberben viszont egy balesetben elhunyt Szatmár megyei fiatalember szerveit felajánlották a szülei, mivel azonban az elhunytakor a nagybányai kórház páciense volt, így ott történt meg a szervkivétel. A fiatalember szülei öt romániai lakoson segítettek a nemes gesztussal.

 

Mentalitásváltás kell

 

Nyugat-Európában már évtizedek óta könnyebben lehet donort találni, és az ottaniak kultúrájába jobban be van épülve az, hogy ilyen esetekben felajánlják a szerveiket az emberek. Így is végrendelkeznek sokan: például tudományos kutatás céljából is adományoznak szerveket haláluk után.

Egyes tagállamokban ugyanakkor, így Ausztriában és Belgiumban is lehetővé teszik a törvények, hogy a klinikai halál állapotába került személyek szerveit az orvosok saját kezdeményezésükre átültessék anélkül, hogy erre bárkitől engedélyt kellene kérniük.

Kelet-Európában a vallások némelyike nem ajánlja a szervátültetést, illetve a véradást és a vérátömlesztést sem, valamint sok helyen a mentalitás sem érett még meg arra, hogy ilyenformán segítsünk embertársainkon.

Romániában elhunyt donor esetében az agyhalál megállapítása után akkor történhet szervkivétel, ha az elhunyt életében nem tett ez ellen tiltakozó nyilatkozatot, és a hozzátartozói felajánlják a szerveit. Élő donor esetében pedig akkor történhet szervadományozás, ha a donor a beteg egyenes ági rokona. Nagy segítség lehet a hozzátartozó számára, ha ismeri az elvesztett hozzátartozó véleményét, mert nem alakul ki benne olyan félreértés, hogy neki kellene döntést hoznia az elhunyt helyett, amire nincs lehetőség az önrendelkezéshez való jog szerint. Az önrendelkezési jog a saját testre vonatkozik, éppen ezért senki nem dönthet más testéről, más szerveiről.

Ahhoz, hogy valaki ma donor legyen Romániában, a hatályos törvények szerint közjegyzőnél kell erről nyilatkozatot tennie (bármelyik közjegyzőnél meg lehet ezt tenni), majd ezt el kell juttatnia a háziorvosához, aki feltünteti az egészségügyi kártyán is.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...