Szexuális bűnelkövetők jegyzéke
Utoljára módositva: 2019-07-23 18:30:57

Életbe lépett az a törvény, melyet múlt hónapban hirdetett ki Klaus Iohannis államelnök és amelyik arról rendelkezik, hogy 2020. január 1-ig hozzák létre a szexuális bűnözők országos jegyzékét.

A regiszter nem lesz nyilvános, csak a belügyminisztérium dolgozói férnek hozzá, viszont jelentősen megkönnyíti a rendőrség munkáját. Az adatbázis a bűncselekmény típusa szerint listázza az elkövetőket, függetlenül attól, hogy lezárt vagy folyamatban lévő büntetőeljárásról van szó, letöltötte-e a börtönbüntetését, esetleg csak feljelentés érkezett ellene. A jegyzékben szerepelni fog mindenki, akit nemi erőszakért, kiskorú megrontásáért, pedofíliáért, gyermekpornográfiáért, gyermek-kereskedelemért, futtatásért, gyermekprostitúcióért feljelentettek, elítéltek. Nekik ugyanakkor meghatározott időközönként igazolniuk kell, hogy valóban a regiszterben szereplő címen laknak, jelenteniük kell, ha 15 napnál hosszabb időtartamra eltávoznak onnan, a rendőröknek pedig kötelességük lesz 45 naponta lakcímen történő ellenőrzést tartani. Ha jelentés nélkül elhagyják a települést, elköltöznek, akkor a regiszterben szereplők 1 évtől 3 évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak.

Szintén a törvény rendelkezése, hogy a közfeladatokat ellátó személyek, például orvosok, rendőrök, szociális munkások, pedagógusok kötelesek alkalmazáskor igazolni, hogy nem szerepelnek a szexuális bűnelkövetők nyilvántartásában. A regiszter elkészültéig ugyanazon a módon és ugyanott lehet kérni az igazolást, ahol az erkölcsi bizonyítványt is, amelyik a kiállítását követő hat hónapig érvényes.

A belügyminisztérium adatai szerint Romániában naponta két és fél nemi erőszak történik és négynaponta megerőszakolnak egy kiskorút. A gyermekpornó terjesztése, a pedofília, a vérfertőzés, a szexuális kizsákmányolás mindennapos jelenség az országban, ezekben az esetekben pedig a visszaesés gyakorisága 70 százalékos.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...