Szexuális bűnelkövetők jegyzéke
Utoljára módositva: 2019-07-23 18:30:57

Életbe lépett az a törvény, melyet múlt hónapban hirdetett ki Klaus Iohannis államelnök és amelyik arról rendelkezik, hogy 2020. január 1-ig hozzák létre a szexuális bűnözők országos jegyzékét.

A regiszter nem lesz nyilvános, csak a belügyminisztérium dolgozói férnek hozzá, viszont jelentősen megkönnyíti a rendőrség munkáját. Az adatbázis a bűncselekmény típusa szerint listázza az elkövetőket, függetlenül attól, hogy lezárt vagy folyamatban lévő büntetőeljárásról van szó, letöltötte-e a börtönbüntetését, esetleg csak feljelentés érkezett ellene. A jegyzékben szerepelni fog mindenki, akit nemi erőszakért, kiskorú megrontásáért, pedofíliáért, gyermekpornográfiáért, gyermek-kereskedelemért, futtatásért, gyermekprostitúcióért feljelentettek, elítéltek. Nekik ugyanakkor meghatározott időközönként igazolniuk kell, hogy valóban a regiszterben szereplő címen laknak, jelenteniük kell, ha 15 napnál hosszabb időtartamra eltávoznak onnan, a rendőröknek pedig kötelességük lesz 45 naponta lakcímen történő ellenőrzést tartani. Ha jelentés nélkül elhagyják a települést, elköltöznek, akkor a regiszterben szereplők 1 évtől 3 évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak.

Szintén a törvény rendelkezése, hogy a közfeladatokat ellátó személyek, például orvosok, rendőrök, szociális munkások, pedagógusok kötelesek alkalmazáskor igazolni, hogy nem szerepelnek a szexuális bűnelkövetők nyilvántartásában. A regiszter elkészültéig ugyanazon a módon és ugyanott lehet kérni az igazolást, ahol az erkölcsi bizonyítványt is, amelyik a kiállítását követő hat hónapig érvényes.

A belügyminisztérium adatai szerint Romániában naponta két és fél nemi erőszak történik és négynaponta megerőszakolnak egy kiskorút. A gyermekpornó terjesztése, a pedofília, a vérfertőzés, a szexuális kizsákmányolás mindennapos jelenség az országban, ezekben az esetekben pedig a visszaesés gyakorisága 70 százalékos.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...