Szexuális bűnözők jegyzéke készül
Utoljára módositva: 2019-05-16 10:26:50

Romániában naponta 3 nemi erőszak történik, négynaponta erőszakolnak meg kiskorút (3–4 évest is), az erőszaktevők 70%-a pedig visszaeső — óriási késéssel ugyan, de végre itthon is elkészítik a szexuális bűnözők jegyzékét, de nem lesz nyilvános.

Az Egyesült Államokban bő egy évtizede teljesen természetes, hogy új lakóhely vagy iskola megválasztásakor begépelik a címet az internetes keresőbe, s azonnal látják: a környéken hány, korábban szexuális bűncselekmény miatt elítélt személy él — egy hazai adatvédelmi szakember valószínűleg sokkot kapna a látványtól, ugyanis az elítélt személy arcképe, lakcíme, ismertetőjegyei is nyilvánosak, s az is fel van tüntetve, hogy áldozata felnőtt volt-e vagy gyermek. Persze hosszú és rögös, az állampolgároknak (s kiemelten a gyermekeknek) a potenciális veszéllyel szembeni védelmét szorgalmazók, illetve a börtönből szabadultak személyiségi jogait védelmezők közötti, éles összecsapásokkal „kikövezett” út vezetett addig, míg ezek az információk nem csak a rendőrségi őrszobákon lettek hozzáférhetők, hanem mindenki számára. De nem csak az óceánon túl létezik ilyen adatbázis, Lengyelországban tavaly hozta létre az igazságügyi minisztérium azt a folyamatosan frissülő, nyilvános online adatbankot, amely több mint 800 elítélt nevét, születési és tartózkodási helyét, bűntetteinek listáját és természetesen fotóját tartalmazza — olyanokét, akik 15 évesnél fiatalabbakkal szemben követtek el bűncselekményt, pedofilok, szexuális ragadozók, brutális erőszaktevők. „Előrébb való a gyermekeink védelme, mint a bűnelkövetők jogai” — jelentette ki a lengyel tárcavezető, felkérve a tanügyi intézmények igazgatóit, az iskolai alkalmazottakat és más szakmák vezetőit is, hogy az adatbankok listáinak a segítségével vizsgálják át intézményük személyi állományát.

Óriási lemaradással ugyan, de végre Romániában is elkészül a szexuális bűnözők jegyzéke, a képviselőház döntő fórumként kedden bólintott rá a törvénytervezetre, melynek értelmében 2020. január 1-jéig el kell készülnie az adatbázisnak. Nem lesz nyilvános, csak a belügyi dolgozók férhetnek majd hozzá, de így is jelentősen megkönnyíti majd a rendőrök felismerési, azonosítási és „szemmel tartási” munkáját, hiszen egy adatbázisban szerepelnek majd a nemi erőszakért, kiskorú megrontásáért, pedofíliáért, gyermekpornográfiáért, ember-gyermek kereskedelemért, futtatásért, gyermekprostitúcióért elítéltek — akiknek meghatározott időközönként igazolniuk kell, hogy valóban a regiszterben szereplő címen laknak, jelenteniük kell, ha 15 napnál hosszabb időtartamra eltávoznak onnan, a rendőröknek pedig kötelességük lesz 45 naponta lakcímen történő ellenőrzést tartani, s az adatbázis létrejöttét követően, ha az elítélt iskolákban vagy olyan helyen akar munkát vállalni, ahol huzamosabb időt tölt gyermekekkel, vulnerábilis személyekkel (idősek, fogyatékkal élők), a munkáltatónak be kell mutatnia a regiszterkivonatot.

Egyébként a törvénytervezet, illetve az adatbázis szükségessége egy bákói ügyvéd fejében született meg — egy helybéli kislányt akart felcsalni lakására egy pedofil, s az ügy kapcsán döbbent rá, hogy a vádlottat már kétszer is elítélték erőszakos nemi közösülésért, ennek ellenére nap mint nap háborítatlanul sétálgathatott az iskola környékén, és mustrálta a leánykákat. A jelenség sajnos messze nem egyedi vagy kirívó: a statisztikák szerint (amelyek a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen csak a napvilágra került eseteket tudják összesíteni) Románia-szerte tavaly 762 kiskorút erőszakoltak meg, s bár a legtöbb áldozat a 14–17 év közötti korosztályhoz tartozott, 46 esetben 3 és 6 év közötti kisgyermekeket csúfoltak meg (a nemi erőszak áldozatainak táborát bővíti több mint 16 000 nagykorú, azaz 18. életévét betöltött, zömében leány, asszony vagy épp idős néni).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...