Szexuális bűnözők jegyzéke készül
Utoljára módositva: 2019-05-16 10:26:50

Romániában naponta 3 nemi erőszak történik, négynaponta erőszakolnak meg kiskorút (3–4 évest is), az erőszaktevők 70%-a pedig visszaeső — óriási késéssel ugyan, de végre itthon is elkészítik a szexuális bűnözők jegyzékét, de nem lesz nyilvános.

Az Egyesült Államokban bő egy évtizede teljesen természetes, hogy új lakóhely vagy iskola megválasztásakor begépelik a címet az internetes keresőbe, s azonnal látják: a környéken hány, korábban szexuális bűncselekmény miatt elítélt személy él — egy hazai adatvédelmi szakember valószínűleg sokkot kapna a látványtól, ugyanis az elítélt személy arcképe, lakcíme, ismertetőjegyei is nyilvánosak, s az is fel van tüntetve, hogy áldozata felnőtt volt-e vagy gyermek. Persze hosszú és rögös, az állampolgároknak (s kiemelten a gyermekeknek) a potenciális veszéllyel szembeni védelmét szorgalmazók, illetve a börtönből szabadultak személyiségi jogait védelmezők közötti, éles összecsapásokkal „kikövezett” út vezetett addig, míg ezek az információk nem csak a rendőrségi őrszobákon lettek hozzáférhetők, hanem mindenki számára. De nem csak az óceánon túl létezik ilyen adatbázis, Lengyelországban tavaly hozta létre az igazságügyi minisztérium azt a folyamatosan frissülő, nyilvános online adatbankot, amely több mint 800 elítélt nevét, születési és tartózkodási helyét, bűntetteinek listáját és természetesen fotóját tartalmazza — olyanokét, akik 15 évesnél fiatalabbakkal szemben követtek el bűncselekményt, pedofilok, szexuális ragadozók, brutális erőszaktevők. „Előrébb való a gyermekeink védelme, mint a bűnelkövetők jogai” — jelentette ki a lengyel tárcavezető, felkérve a tanügyi intézmények igazgatóit, az iskolai alkalmazottakat és más szakmák vezetőit is, hogy az adatbankok listáinak a segítségével vizsgálják át intézményük személyi állományát.

Óriási lemaradással ugyan, de végre Romániában is elkészül a szexuális bűnözők jegyzéke, a képviselőház döntő fórumként kedden bólintott rá a törvénytervezetre, melynek értelmében 2020. január 1-jéig el kell készülnie az adatbázisnak. Nem lesz nyilvános, csak a belügyi dolgozók férhetnek majd hozzá, de így is jelentősen megkönnyíti majd a rendőrök felismerési, azonosítási és „szemmel tartási” munkáját, hiszen egy adatbázisban szerepelnek majd a nemi erőszakért, kiskorú megrontásáért, pedofíliáért, gyermekpornográfiáért, ember-gyermek kereskedelemért, futtatásért, gyermekprostitúcióért elítéltek — akiknek meghatározott időközönként igazolniuk kell, hogy valóban a regiszterben szereplő címen laknak, jelenteniük kell, ha 15 napnál hosszabb időtartamra eltávoznak onnan, a rendőröknek pedig kötelességük lesz 45 naponta lakcímen történő ellenőrzést tartani, s az adatbázis létrejöttét követően, ha az elítélt iskolákban vagy olyan helyen akar munkát vállalni, ahol huzamosabb időt tölt gyermekekkel, vulnerábilis személyekkel (idősek, fogyatékkal élők), a munkáltatónak be kell mutatnia a regiszterkivonatot.

Egyébként a törvénytervezet, illetve az adatbázis szükségessége egy bákói ügyvéd fejében született meg — egy helybéli kislányt akart felcsalni lakására egy pedofil, s az ügy kapcsán döbbent rá, hogy a vádlottat már kétszer is elítélték erőszakos nemi közösülésért, ennek ellenére nap mint nap háborítatlanul sétálgathatott az iskola környékén, és mustrálta a leánykákat. A jelenség sajnos messze nem egyedi vagy kirívó: a statisztikák szerint (amelyek a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen csak a napvilágra került eseteket tudják összesíteni) Románia-szerte tavaly 762 kiskorút erőszakoltak meg, s bár a legtöbb áldozat a 14–17 év közötti korosztályhoz tartozott, 46 esetben 3 és 6 év közötti kisgyermekeket csúfoltak meg (a nemi erőszak áldozatainak táborát bővíti több mint 16 000 nagykorú, azaz 18. életévét betöltött, zömében leány, asszony vagy épp idős néni).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...