Szigorítás a patikák működésében
Utoljára módositva: 2018-07-12 13:13:28

A patikatörvény módosítása által csak azon gyógyszertárak, drogériák árusíthatnak majd a jövőben az interneten gyógyszert, amelyek bejelentik azt az egészségügyi minisztériumnak.

Nagy üzlet áll a gyógyszerek gyártása, forgalmazása mögött, ezért minden egyes változtatást, amely a gyógyszertárak működésével kapcsolatban és a gyógyszerek értékesítése terén történik, megéreznek a páciensek. Kétéves várakozást követően június 18-án a képviselőház újratárgyalta és elfogadta a patikatörvényt módosító tervezetet, Klaus Iohannis államfő pedig ki is hirdette a 2008/266-os gyógyszertártörvényt módosító jogszabályt. Az államelnök két évvel ezelőtt visszaküldte a szóban forgó módosító tervezetet a parlamentnek újbóli megfontolásra, most azonban kihirdette a törvényt. A jogszabály többek között rendelkezik arról, hogy kizárólag olyan gyógyszertárak és drogériák árusíthatnak az interneten vény nélkül kiadható orvosságokat, amelyek bejelentik erre vonatkozó szándékukat az egészségügyi minisztériumnál. A jogszabály azt is előírja, hogy a szaktárcának közzé kell tennie azoknak a gyógyszertáraknak a jegyzékét, amelyek internetes gyógyszer-értékesítést végezhetnek. Egy másik módosítás ugyanakkor megtiltja a gyógyszertáraknak és drogériáknak a recept nélküli gyógyszerek önkiszolgáló rendszerben történő árusítását. A módosításokkal szeretnének hozzájárulni a lakosság egészségének megőrzéséhez, ugyanis jelenleg az online kereskedelemből elég sok gyógyszeripari készítmény szerezhető be, s ezeket a tranzakciókat nem igazán követik nyomon a szakhatóságok. Egyre elterjedtebb a lakosság körében a túlzott gyógyszerfogyasztás, ezért is üdvözlendőek a mostani intézkedések. Az országos áruházláncok által gyakorolt üzletpolitika részeként számos recept nélküli gyógyszeripari készítményt árusítottak önkiszolgáló rendszerben, ezzel is ösztönözve a vásárlási hajlandóságot.

Miközben a patikák működését szabályoznák, addig a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete (APMGR) nyílt levélben hívja fel a kormánykoalíció vezetőinek figyelmét arra, hogy differenciált clawbackadóra lenne szükség ahhoz, hogy ne tűnjenek el a piacról az olcsó gyógyszerek. A levélírók szerint „több ezer”, főleg Romániában gyártott olcsó gyógyszerhez egyre nehezebb hozzájutni. Ezek kétharmada 25 lejnél kevesebbe kerül, és nagyjából 8,5 millió hazai páciens használja ezeket.

A patikák működtetése még mindig jó beruházásnak minősül, ezt támasztja alá a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) nyilvántartása, mely szerint Szatmár megyében 176 patika működik. A megye 75 településén működik gyógyszertár, természetesen a legtöbb Szatmárnémetiben található, ahol a gyógyszertárláncok is több munkapontot üzemeltetnek, s mintegy 40 olyan gyógyszertár működik, amelynek egyetlen munkapontja van.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:00
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...