Szigorítás a patikák működésében
Utoljára módositva: 2018-07-12 13:13:28

A patikatörvény módosítása által csak azon gyógyszertárak, drogériák árusíthatnak majd a jövőben az interneten gyógyszert, amelyek bejelentik azt az egészségügyi minisztériumnak.

Nagy üzlet áll a gyógyszerek gyártása, forgalmazása mögött, ezért minden egyes változtatást, amely a gyógyszertárak működésével kapcsolatban és a gyógyszerek értékesítése terén történik, megéreznek a páciensek. Kétéves várakozást követően június 18-án a képviselőház újratárgyalta és elfogadta a patikatörvényt módosító tervezetet, Klaus Iohannis államfő pedig ki is hirdette a 2008/266-os gyógyszertártörvényt módosító jogszabályt. Az államelnök két évvel ezelőtt visszaküldte a szóban forgó módosító tervezetet a parlamentnek újbóli megfontolásra, most azonban kihirdette a törvényt. A jogszabály többek között rendelkezik arról, hogy kizárólag olyan gyógyszertárak és drogériák árusíthatnak az interneten vény nélkül kiadható orvosságokat, amelyek bejelentik erre vonatkozó szándékukat az egészségügyi minisztériumnál. A jogszabály azt is előírja, hogy a szaktárcának közzé kell tennie azoknak a gyógyszertáraknak a jegyzékét, amelyek internetes gyógyszer-értékesítést végezhetnek. Egy másik módosítás ugyanakkor megtiltja a gyógyszertáraknak és drogériáknak a recept nélküli gyógyszerek önkiszolgáló rendszerben történő árusítását. A módosításokkal szeretnének hozzájárulni a lakosság egészségének megőrzéséhez, ugyanis jelenleg az online kereskedelemből elég sok gyógyszeripari készítmény szerezhető be, s ezeket a tranzakciókat nem igazán követik nyomon a szakhatóságok. Egyre elterjedtebb a lakosság körében a túlzott gyógyszerfogyasztás, ezért is üdvözlendőek a mostani intézkedések. Az országos áruházláncok által gyakorolt üzletpolitika részeként számos recept nélküli gyógyszeripari készítményt árusítottak önkiszolgáló rendszerben, ezzel is ösztönözve a vásárlási hajlandóságot.

Miközben a patikák működését szabályoznák, addig a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete (APMGR) nyílt levélben hívja fel a kormánykoalíció vezetőinek figyelmét arra, hogy differenciált clawbackadóra lenne szükség ahhoz, hogy ne tűnjenek el a piacról az olcsó gyógyszerek. A levélírók szerint „több ezer”, főleg Romániában gyártott olcsó gyógyszerhez egyre nehezebb hozzájutni. Ezek kétharmada 25 lejnél kevesebbe kerül, és nagyjából 8,5 millió hazai páciens használja ezeket.

A patikák működtetése még mindig jó beruházásnak minősül, ezt támasztja alá a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) nyilvántartása, mely szerint Szatmár megyében 176 patika működik. A megye 75 településén működik gyógyszertár, természetesen a legtöbb Szatmárnémetiben található, ahol a gyógyszertárláncok is több munkapontot üzemeltetnek, s mintegy 40 olyan gyógyszertár működik, amelynek egyetlen munkapontja van.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...