×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Szigorúbb ellenőrzés a határátkelőknél

2020.02.25 - 08:05
Megosztas :
 • Szigorúbb ellenőrzés a határátkelőknél

  Nincs koronavírusos eset Romániában, és a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ne is legyen. Szatmár megye határátkelőin is fokozott ellenőrzés van érvényben.

  Az elmúlt 24 órában átlagos forgalmat bonyolított a petei határátkelő, ahol közel 6000-en léptek be Szatmár megye és az ország területére. Közülük 335 utas a koronavírus-fertőzés miatt szigorú vesztegzár alá került észak-olaszországi régiókból érkezett haza. A határellenőrzéskor az egészségügyi személyzet egyikőjük esetében sem fedezte fel a koronavírusra utaló tüneteket, ennek ellenére arra kértek mindenkit, 14 napra vonuljanak önkéntes, úgynevezett házi karanténba, azaz ne hagyják el lakásukat, s amennyire lehet, fizikailag ne érintkezzenek senkivel. Az érintett utasok zöme Máramaros, Suceava és Iaşi megyei, illetve néhányuk moldovai állampolgár, 32-en pedig Szatmár megyeiek — köztük az utánpótlás korosztály dzsudokái is. Közülük egy 10 és 11 éves testvérpár végül házi karanténba került, a gyermekek ugyanis hétfőn elmesélték osztálytársaiknak, hol versenyeztek, s a pedagógusok és a szülők egy része határozottan felszólította a tanintézmény vezetőségét, hogy a közösségi egészség megőrzése érdekében azonnal értesítse a tanfelügyelőséget és a közegészségügyi igazgatóságot — nem mellesleg ennek az intézménynek az orvosai kérdezték ki állapotukról az országba való belépésükkor a dzsudokákat is —, és végül az a döntés született, hogy 14 napra elkülönítik a gyermekeket. A protokoll egyébként azt írja elő: aki fertőzött régióból érkezik, és tünetmentes, azt 14 napos, aki más régiókból érkezik, és ugyancsak tünetmentes, azt 7 napos karanténba kell helyezni; ha azonban produkálja a tünetcsoportot vagy egy részét, azonnal Kolozsvárra, a regionális központba (illetve a Temesvárt és Jászvásáron létrehozott központba vagy a bukaresti Matei Balş Intézetbe) kell szállítani.

  Karanténhely van, hőszkenner nincs

  Radu Bud kormánybiztos tegnap délelőtt rendkívüli ülésre hívta össze a belügyminisztériumi egységek, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház és a tbc-kórház vezetőségét annak érdekében, hogy kijelöljék azokat a helyeket, ahol egy esetleges epidemiológiai szigorítás szükségessége esetén megfelelő körülmények között lehet elhelyezni azon karanténba kerülteket, akik a koronavírussal erősen fertőzött övezetekből érkeznek. Az egyik ilyen lehetséges karanténpontként a szatmárnémeti strand mellett lévő ifjúsági tábor épületét azonosították, a többit pedig a megyei egészségügyi rendszer intézményei fogják biztosítani. A prefektusi hivatal — megelőző lépésként — már jóval az olaszországi vesztegzár életbe léptetése előtt, február 15-től elrendelte, hogy a három Szatmár megyei határátkelőnél (Halmi, Csanálos és Pete) állandó orvosi személyzet teljesítsen szolgálatot, amelyek az országba belépőket kikérdezik egészségi állapotukról, saját felelősségre kitöltetnek velük egy kérdőívet, és amelyeknek szükség esetén egy speciális szoba is a rendelkezésükre áll a még alaposabb vizsgálatok megejtése érdekében, ugyanakkor minden érintettnek azt ajánlják, hogy 14 napra vonuljanak házi karanténba. Tegnap kora délután Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár bejelentette, hogy azokat, akik az olaszországi Veneto és Lombardia tartományból s kimondottan annak tíz településéről érkeznek Romániába, ahol több koronavírus-fertőzéses eset van, kötelezően kéthetes karanténba helyezik a speciálisan kialakított központokban. Ugyanakkor a szaktárca ellenőrző bizottsága tegnap délutántól végigjárja az ország valamennyi szárazföldi, vízi és légi határellenőrzési pontját, górcső alá véve, betartják-e a nap 24 órájában a megelőzést célzó óvintézkedéseket, miközben több, nemzetközi forgalmat lebonyolító reptérre — beleértve a szatmárnémetit is — nem érkeztek meg azok a testhőmérséklet-szkennerek, amelyek üzembe helyezését már hetekkel korábban elrendelte a szállításügyi minisztérium, de még mindig csak az eszközszámfelmérésnél tartanak.

  Mire vagy hogyan készüljünk fel?

  Többet szeretnének tudni a reájuk háruló esetleges megelőzési vagy más feladatokról a határátkelős települések polgármesterei is, de még semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak. „Jó lenne tudni, mire vagy hogyan készüljünk fel. És most nem csak azokra a hírekre, híresztelésekre gondolok, miszerint az észak-olasz régiókból több ezren tervezik a hazatérést, hiszen naponta több ezren lépnek be az ország, Szatmár megye és Pusztadaróc területére Peténél, s szinte valamennyien meg is állnak, hiszen első dolguk, hogy üzemanyagot tankolnak és útmatricát vásárolnak. És nagyon nem mellékesen ott van a benzinkutaknál kolduló romák népes serege is, akik direkt kapcsolatba kerülnek egyrészt az országba belépőkkel, másrészt saját közösségükkel. Egészségügyben dolgoztam, nem pánikolok, de tudom, mi esetleg hová vezethet, és nagyon szeretném tudni, mit tehetnék a veszély csökkentése érdekében” — mondja Găman Mihály polgármester, hozzátéve azt is: a Szatmárnémeti és a határátkelő közötti szakaszon már van olyan benzinkút, amelyben gumikesztyűben-álarcban szolgálják ki a vásárlókat. Hasonló gondolatokat fogalmaz meg Incze Lajos halmi polgármester is: „Sajnos semmire nem vagyunk felkészülve, felkészítve úgy, ahogy kellene, csak papíron, ahol nagyon szépen mutat minden. S bár a halmi átkelő főleg teherforgalmat bonyolít, ez messze nem jelenti azt, hogy esetleg kisebb rizikófaktorúnak minősülne, mint Pete vagy esetleg Csanálos. Sőt.”

  Szabó Kinga Mária

  Cookie