Szigorúbb műszaki ellenőrzés
Utoljára módositva: 2012-04-11 07:03:23

Március 30-tól kezdődően több változás lépett életbe a gépjárművek műszaki vizsgálata terén, számolt be lapunknak Király Zoltán, a Szatmár Megyei Gépjármű-nyilvántartó Hivatal vezetője.

 

Változások jelentek meg a kötelező műszaki vizsga elvégzése terén

A Szatmár Megyei Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) vezetője, Király Zoltán tájékoztatta lapunkat arról, hogy a 2012. január 31-én megjelent 78-as számú Hivatalos Közlönyben közzétették a 2012. január 25-én elfogadott 6-os számú kormányrendeletet a gépjárművek forgalomba íratása és az időszakos műszaki vizsgálata (ITP) terén eszközölt módosításokkal kapcsolatban, mely jogszabály március 30-án lépett életbe. A RAR vezetője elmondta, mostantól a forgalomba beíratott minden jármű esetén – mely rendelkezik törzskönyvvel: traktor, ATV, robogó és az önkormányzatoknál bejegyzett egyéb gépjárművek – kötelező az időszakos műszaki vizsgálat elvégzése, többek között a belügyminisztérium járműveire is. Ezen ellenőrzéseket azonban nemcsak a RAR műhelyeiben, hanem az ITP elvégzésére engedéllyel rendelkező műhelyek is elvégezhetik. Király felhívja a gépjármű-tulajdonosok figyelmét arra, hogy április elsejétől a RAR műhelyeiben kötelező módon el kell végeztetni a műszaki vizsgálatot a 8+1 személyesnél nagyobb buszok esetén, melyek 12 évesnél régebbiek. Ezen módosítást azért eszközölték, hogy a személyszállító járművek műszaki ellenőrzését a RAR szakemberei a legszigorúbb előírások szerint végezzék el, ezzel javítva a közlekedésbiztonságot. Az autóbusz tulajdonosa azonban kérheti, hogy az ITP-t ne a RAR székhelyén végezzék el, azonban ebben az esetben is ott kell lennie egy RAR-s alkalmazottnak az ellenőrzésen. Amennyiben a március utolsó napján életbe lépett szabályozást szigorúan betartják a RAR alkalmazottai, a személyszállító kisbuszok és autóbuszok műszaki állapota javulni fog, és az utazás nemcsak kényelmesebb, hanem biztonságosabb is lesz.

 

Érdekes újítás

Király beszámolt arról is, hogy a RAR elvégezheti a külföldön forgalomba jegyzett gépjárművek kötelező műszaki vizsgálatát, amennyiben azt a jármű tulajdonosa külön kérvényezi, és be tudja mutatni a gépjármű bejegyzéséről szóló hivatalos okmányokat. A tulajdonos a RAR-tól kapott formanyomtatványt kell kitöltse ennek érdekében, melyen a jármű minden azonosító adatát meg kell adnia. Ezen esetekben a műszaki vizsgálat elvégzése mellett a RAR munkatársai leellenőrzik majd a jármű azonosító adatait is, pontosított az elöljáró. A gépjármű-tulajdonosoknak azt javasolják, hogy kövessék nyomon a műszaki vizsga érvényességét, annál is inkább, mert néhány típusú gépjármű esetén változott az érvényességi idő. Király Zoltán összegzésként elmondta, hogy a Romániában forgalomba íratott járművek esetében az első kötelező műszaki vizsgálatot a jogszabály érvénybe lépésétől számított 6 hónapon belül, azaz szeptember 30-ig el kell végezni.

Sógor Beáta

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...