Szilágyi: „Soha nem dőlhetünk hátra”
Utoljára módositva: 2017-12-29 12:05:35

Szilágyi István, a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület elnöke értékelte az idei évet, kiemelve többek között a Tasnádi Unirea sikerét, az ifjúsági játékosok igazolására vonatkozó újításokat, illetve a bírói mezőny színvonalának emelését.

2017 sem maradt el újítások nélkül a Szatmár megyei fociéletben, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy sikeresnek könyvelje el az évet a Megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) elnöke, Szilágyi István.

A 2017–2018-as idénytől ugyanis a megyei bajnokságokban szereplő felnőttcsapatok igazolás nélkül hívhatnak a keretükben 19 éven aluli ifiket a Szatmárnémeti Sportlíceumtól, a Nagykárolyi Iskola Sportklubtól, vagy akár a Szatmárnémeti FC Olimpiától is. Csupán azt kell tegye a befogadó klub, hogy időben, írásban értesíti erről az AJF-t. „Ez nagyon fontos, hogy a fiatal tehetségeket időben felkaroljuk és lehetőséget biztosítsunk számukra, hogy felnőttek között játszhassanak, ahol teljesen már a tempó, teljesen más a játék. Azoknak a srácoknak, akik focisták akarnak lenni, meg kell szokniuk időben a keményebb belépéseket. Ennek van eredménye, hiszen a játékosok ezáltal is fejlődnek, bátrabban játszanak. Ezt a lépést utánunk meghúzta a román szövetség is, hiszen a fociakadémiák játékosainak így biztosítanak lehetőséget felnőttcsapatoknál” — értékelt Szilágyi.

Egyelőre 39 ificsapat szerepel a megyei focibajnokságokban, de az AJF elnöke azt szeretné elérni, hogy számuk nőjön.

Az ificsapatok erejét tekintve egyébként a Nagykárolyi VSK Victoria tűnik a legjobbnak. Néhány éve uralják a mezőnyt, ebben az idényben is száz százalékos mérleggel vezeti a Liga 4 Elite tabelláját.

„Ez az év a felnőtt-bajnokság szintjén is jó volt. A Tasnádi Unirea feljutott a Liga 3-ba (képünkön), ami valamiképpen tükrözi a bajnokság erejét is. Ráadásul a tasnádiak szépen teljesítettek a divíziós bajnokságban is. Természetesen soha nem dőlhetünk hátra, mindig van munka, van még hova fejlődjünk. A pályák állapotán kell még javítani, egyes klubképviselők, vagy játékosok hozzáállásán kell változtatni a jövőben. De a mostani nehéz anyagi körülmények között is sikerül tartani a szintet, amivel meg vagyok elégedve” — összegezte Szilágyi. A Liga 4 Elite-ben, a Liga 4-ben és a Liga 5-ben egyébként összesen 54 csapat nevezett a 2017–2018-as idényre, közülük a Kismajtényi Crasna, a Pálfalvi Unirea, az Érendrédi Real és a Luceafărul Decebal zárt csoportja táblázatának az élén.

Mint ismeretes, a Tasnádi Unirea nyáron oda-visszavágón verte Szilágy megye bajnokát, az Almásgalgói Dumbravát, 5–2-es összesítéssel, így 25 év után ismét divíziós bajnokságban szerepel Szatmár megye negyedik legnagyobb városának a labdarúgócsapata.

Szilágyi beszélt az AJF-alkalmazottak munkájának hatékonyságáról, amely nőtt azzal, hogy friss munkaerő érkezett az elmúlt időszakban.

A bírók munkájáról pedig azt mondta az egyesület elnöke, hogy a színvonal nagyot nőtt azzal, hogy kilenc tapasztalt spori Bihar megyéből átszerződött Szatmárra. Ciprian Florin Danşa és Octavian Şovre FIFA-asszisztensek és Marius Omuţ, illetve Rareș George Vidican másodosztályos játékvezetőkkel, illetve további öt Liga 3-as asszisztenssel növekedett a rutinos bírók száma, így Szatmár megye az ország legjobb öt megyéje között van e tekintetben. „Mellettük a fiatal bírók nagyon sokat tanulhatnak és fejlődhetnek. Az szeretném, hogy minden rutinos bíró mellé három fiatal tanuló kerüljön. Viszont ehhez türelem és megértés kell a csapatok részéről is, akik nem akarnak elnézni semmilyen hibát, és agresszív viselkedésükkel elriasszák a gyerekeket” — nyilatkozta Szilágyi.

A Bírók Központi Bizottságának (CCA) nyilvántartásában egyébként Kovács István FIFA-bíró és Ciprian Florin Danşa, illetve Octavian Şovre FIFA-asszisztensek szerepelnek, továbbá három Liga 2-es játékvezető neve, Florin Ovidiu Mazilu, Marius Omuţ és Rareș George Vidican van feltüntetve. De Liga 3-as lista sokkal hosszabb: Kovács Szabolcs játékvezető, Sergiu Tudor Albu, Ioan Alexandru Corb, Dănuț Vasile Costea, Ciprian Fiter, Bogdan Gireadă, Kopriva Tamás, Kopriva Zsolt, Rareș Lakatos, Radu Pașcu, Gabriela Ioana Toderaș asszisztensek.

Végezetül Szilágyi István eredményekben gazdag új évet kíván minden sportszerető szatmárinak.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...