Szilágyi számít a szatmáriakra
Utoljára módositva: 2014-08-29 08:38:15

Tegnap az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmárnémeti székházában sajtótájékoztatót tartott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államelnökjelöltje, aki indulásának okairól beszélt.

 

Zatykó Gyula, Szilágyi Zsolt és Veres-Kupán Enikő

Szilágyi Zsoltot Veres-Kupán Enikő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei elnöke és Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke mutatta be. A párt Szilágyi Zsoltot tartja a legalkalmasabbnak a jelölésre. 1990–2004 között parlamenti képviselő volt, de sohasem merült fel ellene korrupciós vád. A magyarsággal együtt az erdélyiséget is képviseli, ugyanakkor indulásával megteremtődik a magyar pluralizmus. Kampánya során el kívánja mondani, hogy mit vár a magyarság a román államtól, ugyanakkor igyekszik megértetni a románokkal, hogy milyen előnyökkel jár az, ha nem Bukarestben döntenek az erdélyiek dolgáról.

 

Miért indul?

 

— Az Erdélyi Magyar Néppárt a helyzet hosszú elemzése után hozta meg azt a döntést, hogy jelöltet indít az őszi államelnök-választáson — fogalmazott Szilágyi Zsolt. — Tudatában vagyunk annak, hogy joggal kérdezik meg a magyarok: mit keres egy magyar a romániai elnökválasztási kampányban, de ennél van egy jobb kérdés: mit keres két magyar az elnökválasztási kampányban? Mi úgy gondoljuk, hogy egy jelöltnek ugyanannyi az esélye, mint két jelöltnek, jól tudjuk, hogy egy hat-hét százalékos aránnyal mik a reális esélyek, mégis a kampány egy nagyon intenzív kommunikációs lehetőséget biztosít a román médiával, a közvéleménnyel, saját közösségünkkel és így tovább. Joggal teszik fel a kérdést az erdélyi szavazók: hova tűntek a magyar szavazók az elmúlt huszonöt évben? Több mint egymillió erdélyi szavazóról beszélünk, és azt látjuk, hogy az 1996-os hétszázhatvanezerről 2012-re háromszázhetvenezer körülire csökkent a magyar szavazatok száma. Joggal tehetjük fel a kérdést: miért, hogyan, miként? Mi úgy gondoljuk, hogy az erdélyi magyarok végre megérdemlik, hogy az államelnök-választási kampány idején is legyen képviselete a magyar ügynek. Meggyőződésünk, hogy Romániát lehet modernizálni a történelmi régiók biztosítása által, itt nem csak a magyarok által lakott területekre, hanem Erdélyre, mint közös hazánkra is gondolunk, és jól tudjuk azt, hogy a magyar ügy megoldásával Románia egy stabilabb, európaibb, gazdagabb, biztosabb állam lehetne. Nem valaki ellen indulunk, hanem valamiért: saját értékeinkért, közösségünkért, az erdélyiekért, az erdélyiségért, az erdélyi magyarok megmaradásáért. Minél több magyar megy el szavazni, annál nagyobb lesz a befolyásuk az erdélyi magyaroknak, annál jobban fognak bennünket tisztelni — tette hozzá az elnökjelölt.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...