Szilágyi számít a szatmáriakra
Utoljára módositva: 2014-08-29 08:38:15

Tegnap az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmárnémeti székházában sajtótájékoztatót tartott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt államelnökjelöltje, aki indulásának okairól beszélt.

 

Zatykó Gyula, Szilágyi Zsolt és Veres-Kupán Enikő

Szilágyi Zsoltot Veres-Kupán Enikő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei elnöke és Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke mutatta be. A párt Szilágyi Zsoltot tartja a legalkalmasabbnak a jelölésre. 1990–2004 között parlamenti képviselő volt, de sohasem merült fel ellene korrupciós vád. A magyarsággal együtt az erdélyiséget is képviseli, ugyanakkor indulásával megteremtődik a magyar pluralizmus. Kampánya során el kívánja mondani, hogy mit vár a magyarság a román államtól, ugyanakkor igyekszik megértetni a románokkal, hogy milyen előnyökkel jár az, ha nem Bukarestben döntenek az erdélyiek dolgáról.

 

Miért indul?

 

— Az Erdélyi Magyar Néppárt a helyzet hosszú elemzése után hozta meg azt a döntést, hogy jelöltet indít az őszi államelnök-választáson — fogalmazott Szilágyi Zsolt. — Tudatában vagyunk annak, hogy joggal kérdezik meg a magyarok: mit keres egy magyar a romániai elnökválasztási kampányban, de ennél van egy jobb kérdés: mit keres két magyar az elnökválasztási kampányban? Mi úgy gondoljuk, hogy egy jelöltnek ugyanannyi az esélye, mint két jelöltnek, jól tudjuk, hogy egy hat-hét százalékos aránnyal mik a reális esélyek, mégis a kampány egy nagyon intenzív kommunikációs lehetőséget biztosít a román médiával, a közvéleménnyel, saját közösségünkkel és így tovább. Joggal teszik fel a kérdést az erdélyi szavazók: hova tűntek a magyar szavazók az elmúlt huszonöt évben? Több mint egymillió erdélyi szavazóról beszélünk, és azt látjuk, hogy az 1996-os hétszázhatvanezerről 2012-re háromszázhetvenezer körülire csökkent a magyar szavazatok száma. Joggal tehetjük fel a kérdést: miért, hogyan, miként? Mi úgy gondoljuk, hogy az erdélyi magyarok végre megérdemlik, hogy az államelnök-választási kampány idején is legyen képviselete a magyar ügynek. Meggyőződésünk, hogy Romániát lehet modernizálni a történelmi régiók biztosítása által, itt nem csak a magyarok által lakott területekre, hanem Erdélyre, mint közös hazánkra is gondolunk, és jól tudjuk azt, hogy a magyar ügy megoldásával Románia egy stabilabb, európaibb, gazdagabb, biztosabb állam lehetne. Nem valaki ellen indulunk, hanem valamiért: saját értékeinkért, közösségünkért, az erdélyiekért, az erdélyiségért, az erdélyi magyarok megmaradásáért. Minél több magyar megy el szavazni, annál nagyobb lesz a befolyásuk az erdélyi magyaroknak, annál jobban fognak bennünket tisztelni — tette hozzá az elnökjelölt.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:35
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...