Szilveszteri bevásárlási roham
Utoljára módositva: 2017-12-29 17:57:24

Tegnap megkezdődött a bevásárlóközpontokban a szilveszteri bevásárlási roham, már az üzletek megközelítése is nehézkes volt a kora délutáni órákban, az áruházakban a polcok között boldogulni még több türelmet igénylő feladat volt. A pezsgő és a virsli a legkeresettebb.

A legtöbb család kamrájában és hűtőszekrényében még ott vannak a karácsonyra készített ételek maradékai, de mivel mindjárt itt a szilveszter, új ételeket kell készíteni, mert az újévi szokások más ételeket követelnek. A boltokat és a bevásárlóközpontokat járva azt látjuk, hogy mindenki vásárol. Vannak olyan dolgok (virsli, pezsgő stb.), ami szinte minden bevásárolónak a kosarában van, de számtalan házi szokás is kialakult, ami nem igazán jellemző, de egyes családokban megváltoztathatatlan. Nagyon sokan tartják, hogy nincsen újév lencse nélkül. Az apró, szemes zöldségről úgy tartja a néphit, hogy gazdagságot hoz az új évben. Ezért szilveszterkor és január 1-jén a legtöbb háztartásban ott a helye egy adag lencséből készült ételnek, legyen az leves, főzelék vagy saláta. A gazdagság jelképe mellé szükség van a szerencsére is. A legismertebb szerencseszimbólum a ropogós, pirosra sült malac, hogy még biztosabbra menjünk, négylevelű lóherével a szájában (az utóbbit csak műanyagváltozatban lehet beszerezni). Azt tartják, hogy a malac kitúrja a szerencsét. Itt igazán nem a rántott húsra vagy a flekkenre kell összpontosítani, hanem a körömre és a csülökre, a fülre és farokra. A szilveszter és az újév menüjében kötelező elemnek számít a virsli, amit sokféleképp kínálhatunk vendégeinknek: főzve, sütve vagy más módon elkészítve, vannak, akik mustárral, tormával vagy valamilyen savanyúsággal fogyasztják. Ugyancsak fontos eleme a szilveszteri menünek a kocsonya. Sőt, sok helyen napjainkban is elképzelhetetlen az újév kocsonya nélkül, amely kiváló vacsora szilveszterkor, és pompás reggeli újévre. A zselésre főzött húslevest egyes helyeken kizárólag hússal, máshol zöldséggel együtt készítik, de az elmaradhatatlan hozzávalók közt mindenképpen ott van a sertésköröm és a sertésfarok, valamint a sertésfül, a bőr és a sertéscomb.

A pogácsa a legkedveltebb év végi vendégváró finomság. Nagyon gyorsan és számtalan módon elkészíthető, ráadásul felszívja az elfogyasztott alkoholmennyiséget is. A babona úgy tartja, hogy még az óévben el kell fogyasztani a szilveszterre sütött pogácsát, ugyanis csak ebben az esetben hoz szerencsét az új esztendőben. Mivel a szilveszter italozással is jár, hajnal felé vagy másnap nagyon jól jön a korhelyleves. A füstölt hússal, kolbásszal és savanyú káposztával készült étel az egyik legmagyarosabb fogás. Vannak, akik szeretik otthon, a családtagokkal együtt elkészíteni a szilveszteri ételeket, mások idő híján megrendelik azokat. A szatmárnémeti karácsonyi vásárban is van néhány termék, ami újévkor is elkel. Több helyen lehet vásárolni füstölt hústermékeket és felvágottakat. Egy magyarországi cég szinte minden terméket a szatmárnémeti cégek termékeinek árához képest duplán kínálja, hogy minőségben mennyire érzékelhető az árkülönbség, azt csak az tudja megmondani, aki mindkettőt megkóstolja. Egy liter pálinka ára 25 lej, egy liter bor 10 lej, a pezsgőt eléggé változatos áron lehet megvásárolni, palackonként 10–60 lej között változik, de határ a csillagos ég. Az idén már visszafogottabban árulják a pirotechnikai eszközöket, az 1-es számú élelmiszerpiacon az asztalon csillagszórók vannak kitéve, de az elárusító az egyik gyorsfalatozóba küldi azokat, akik petárdát vagy más pirotechnikai eszközöket akarnak vásárolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...