Szilveszteri bevásárlási roham
Utoljára módositva: 2017-12-29 17:57:24

Tegnap megkezdődött a bevásárlóközpontokban a szilveszteri bevásárlási roham, már az üzletek megközelítése is nehézkes volt a kora délutáni órákban, az áruházakban a polcok között boldogulni még több türelmet igénylő feladat volt. A pezsgő és a virsli a legkeresettebb.

A legtöbb család kamrájában és hűtőszekrényében még ott vannak a karácsonyra készített ételek maradékai, de mivel mindjárt itt a szilveszter, új ételeket kell készíteni, mert az újévi szokások más ételeket követelnek. A boltokat és a bevásárlóközpontokat járva azt látjuk, hogy mindenki vásárol. Vannak olyan dolgok (virsli, pezsgő stb.), ami szinte minden bevásárolónak a kosarában van, de számtalan házi szokás is kialakult, ami nem igazán jellemző, de egyes családokban megváltoztathatatlan. Nagyon sokan tartják, hogy nincsen újév lencse nélkül. Az apró, szemes zöldségről úgy tartja a néphit, hogy gazdagságot hoz az új évben. Ezért szilveszterkor és január 1-jén a legtöbb háztartásban ott a helye egy adag lencséből készült ételnek, legyen az leves, főzelék vagy saláta. A gazdagság jelképe mellé szükség van a szerencsére is. A legismertebb szerencseszimbólum a ropogós, pirosra sült malac, hogy még biztosabbra menjünk, négylevelű lóherével a szájában (az utóbbit csak műanyagváltozatban lehet beszerezni). Azt tartják, hogy a malac kitúrja a szerencsét. Itt igazán nem a rántott húsra vagy a flekkenre kell összpontosítani, hanem a körömre és a csülökre, a fülre és farokra. A szilveszter és az újév menüjében kötelező elemnek számít a virsli, amit sokféleképp kínálhatunk vendégeinknek: főzve, sütve vagy más módon elkészítve, vannak, akik mustárral, tormával vagy valamilyen savanyúsággal fogyasztják. Ugyancsak fontos eleme a szilveszteri menünek a kocsonya. Sőt, sok helyen napjainkban is elképzelhetetlen az újév kocsonya nélkül, amely kiváló vacsora szilveszterkor, és pompás reggeli újévre. A zselésre főzött húslevest egyes helyeken kizárólag hússal, máshol zöldséggel együtt készítik, de az elmaradhatatlan hozzávalók közt mindenképpen ott van a sertésköröm és a sertésfarok, valamint a sertésfül, a bőr és a sertéscomb.

A pogácsa a legkedveltebb év végi vendégváró finomság. Nagyon gyorsan és számtalan módon elkészíthető, ráadásul felszívja az elfogyasztott alkoholmennyiséget is. A babona úgy tartja, hogy még az óévben el kell fogyasztani a szilveszterre sütött pogácsát, ugyanis csak ebben az esetben hoz szerencsét az új esztendőben. Mivel a szilveszter italozással is jár, hajnal felé vagy másnap nagyon jól jön a korhelyleves. A füstölt hússal, kolbásszal és savanyú káposztával készült étel az egyik legmagyarosabb fogás. Vannak, akik szeretik otthon, a családtagokkal együtt elkészíteni a szilveszteri ételeket, mások idő híján megrendelik azokat. A szatmárnémeti karácsonyi vásárban is van néhány termék, ami újévkor is elkel. Több helyen lehet vásárolni füstölt hústermékeket és felvágottakat. Egy magyarországi cég szinte minden terméket a szatmárnémeti cégek termékeinek árához képest duplán kínálja, hogy minőségben mennyire érzékelhető az árkülönbség, azt csak az tudja megmondani, aki mindkettőt megkóstolja. Egy liter pálinka ára 25 lej, egy liter bor 10 lej, a pezsgőt eléggé változatos áron lehet megvásárolni, palackonként 10–60 lej között változik, de határ a csillagos ég. Az idén már visszafogottabban árulják a pirotechnikai eszközöket, az 1-es számú élelmiszerpiacon az asztalon csillagszórók vannak kitéve, de az elárusító az egyik gyorsfalatozóba küldi azokat, akik petárdát vagy más pirotechnikai eszközöket akarnak vásárolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...