Szilveszteri színházi előadás
Utoljára módositva: 2014-01-06 00:49:49

Hétfőn a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának nagyszínpadán szilveszteri előadásként mutatták be Somogyi Gyula–Zágon István–Eisemann Mihály Fekete Péter című operettjét.

 

Bessenyei István rendező azt nyilatkozta a bemutató előtt, hogy szereti az operettet, mert ez egy „igazi magyar műfaj”. Nagy igazság ez. Bessenyei okos operettet csinált. Nem csak vicceset, hanem szellemeset, nem csak szórakoztatót, hanem a rekeszizmokra az agyon keresztül ható igazi színházi munkát. A kuplévá szelídült slágerek tökéletesen a helyükön voltak. Bessenyei Fekete Péterében a zene, a sok tánc, a mosoly és a dalok mind arra hivatottak, hogy közöljék: ez egy huszonegyedik századi polgári operett. Mert az operett egy életérzés, ami minden korban máshogy váltható ki, de a végeredmény ugyanaz: nevetni a világ képtelenségén, szurkolni a jónak, sajnálni a gonoszt és dúdolni a slágert. Ezek ellenére az operett formailag nagyon kötött műfaj. Bessenyei annak a tudatában nyúlt a darabhoz, hogy tisztában volt azzal, az előadás csak akkor lesz igazi, ha naprakész, ha figyelmeztet, ha utal valamire és kifordít, ha a karakterek meseszerűek, sőt, még az idézőjelek is idézőjelben vannak. Táncolni és énekelni kell. Bessenyei remek tempójú rendezését a társulat olyan művészei segítik, mint Bodea Tibor, Kányádi Szilárd, Kovács Nikolett, Laczkó Tekla, István István, Gaál Gyula, Kovács Éva, Péter Attila Zsolt, Czintos József, Bándi Johanna, Zákány Mihály, Marosszéki Tamás, Tóth-Páll Miklós, László Zita, Gál Ágnes, Poszet Nándor és Varga Sándor. Gabriela Tănase koreográfiája külön kiemelendő, mert nélküle sok idézőjel tűnne el a darabból. A tánc olyan szellemesen cáfolja az ének üzeneteit, hogy az már önmagában is élmény, és még a zenei poénok hiányát is kezeli. Fornvald Gréti remek díszlete és Szabó Anna jelmezei látványosabbá tették az előadást.

 

Élő zenekar

 

Hosszú idő után ismét újra van élőzenekara a színháznak. A zenekari árok eleve meghatározza az előadás alaphangulatát, és olyan pluszt ad az eseménynek, amely külső nézőpontból is érzékelhető. Már a tavalyi szilveszteri előadást követően érkeztek pozitív visszajelzések a közönség és szakmabeliek részéről is, arra vonatkozóan, hogy milyen jó ötlet és törekvés az élőzenei kíséret felélesztése. Tény az, hogy nem sok olyan profi színházi zenekar van, mint a szatmárnémeti. Ha már itt tartunk, név szerint is megemlítjük őket: Manfrédi Annamária (zongora, zenekarvezető, a produkció zenei vezetője), Anderco Péter (szólógitár), Sabo Marcel (basszusgitár), Cserey Csaba (ütőhangszerek).

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...