Színes kínálattal várják a diákokat
Utoljára módositva: 2018-05-12 09:47:36

A nagykárolyi középiskolák mutatták be tegnap, mivel várják a tanulókat az új tanévben. Szakiskolák, elméleti, valamint egyházi szemléletet követelő intézmények vására volt.

Nagykárolyban négy középiskolában tanulhatnak tovább a helyi és a környező települések fiataljai. A Nagykárolyi Elméleti Líceum, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Gimnázium, a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum és a Iuliu Maniu Iskolaközpont versengett tegnap (is) a diákok kegyeiért. Látványos standokkal, szórólapokkal, a duális képzést sikerrel alkalmazó iskolák gazdasági partnereikkel együttműködve, szakmai standokkal várták a jövő kilencedikeseit. Érdeklődőkben pedig nem is volt hiány, hiszen a városközpontban található amfiteátrumban a börze bizonyos szakaszaiban igencsak nagy volt a tolongás.

A Iuliu Maniu Iskolaközponton kívül mindegyik iskolában indulnak magyar tannyelvű osztályok. A Nagykárolyi Elméleti Líceumban két magyar kilencedik osztályba várják a jelentkezőket. Matematika-informatika és természettudományok szakon 28–28 helyet hirdettek meg a magyar tagozatot választó diákok számára. Az iskola szellemiségére a nyitottság és a kimagasló színvonal jellemző. Tavaly érettségizett diákjai körében majdnem tökéletes a sikerességi arány: 93,1 százalékos. Az Elméleti Líceum diákjai jól teljesítenek a különböző tantárgyversenyeken is: 128 díjazottjuk van megyei, 21 résztvevőjük és 7 díjazottjuk az országos szintű megmérettetéseken, ugyanakkor az iskola diákjai a különböző nemzetközi szintű versenyeken is remekül helytállnak. Az iskola vezetőségének céljai között szerepel, hogy minél jobban segítse a diákok egyéni kibontakozását, széles körű műveltséget biztosítson számukra, illetve versenyképes tudás átadása mellett érjék el az elméletis tanulók az egyéniséggé formálódást.

A Kalazanci iskola szintén két magyar tannyelvű kilencedik osztályba várja a jelentkezőket. Magas színvonalú képzést biztosít a diákoknak a teológia/angol-német bilingv rendszerű osztályban, illetve a közélelmezés és turisztika szaklíceumi képzésen. Az iskola keresztény szellemiségű nevelési módszert alkalmaz, és emellett megalapozott tudást, széles körű műveltséget és gyakorlati jártasságot biztosít a diákjai számára. Öntudatos fiatalokat nevel az életre, s teszi mindezt családias hangulatú, emberközeli iskolai légkörben. Nagykároly egyházi iskolája teljesen felújított épülettel, korszerű és felszerelt infrastruktúrával várja diákjait.

A duális szakképzés nagykárolyi versenylova a Simion Bărnuţiu Szakképző Líceum. A Gindele Imre által irányított szakiskola rohamos fejlődésnek indult az utóbbi években, messze lekörözve a Iuliu Maniu iskolát. Míg előbbi tanintézményben megkétszereződött a diákok létszáma, az utóbbiba jelentkező és ott tanuló középiskolások száma megfeleződött. Úgy tűnik, a Bărnuţiu iskolának sikerült levetkőznie magáról azt a bélyeget, amit korábban speciális iskolaként működve megkapott.

Ősszel a román tannyelvű osztályok mellett magyar tagozattal várják mindazokat, akik duális módszer szerint szeretnének tanulni. Lakatosnak, CNC-gépkezelőnek, mezőgépésznek, autószerelőnek, kereskedelmi és élelmiszeripari gépkarbantartónak, textilipari szakmunkásnak, asztalosnak, kárpitosnak, festőnek, mezőgazdasági technikusnak tanulhatnak kilencedik osztálytól a fiatalok. Az iskola által kínált szakok közül a legnépszerűbbek az autószerelői és kárpitos szakmák. A tegnapi iskolai börzén a tanintézmény gazdasági partnerei is jelen voltak, hogy a helyszínen is bemutathassák, milyen munka várná a fiatalokat az iskolapadból kikerülve.

Az iskolai expó tegnapi nyitóeseményén jelen volt Kovács Jenő polgármester és Călin Durla főtanfelügyelő is. Kovács arra biztatta a diákokat és szüleiket, hogy ne hirtelen elhatározásból, hanem alapos megfontolást követően válasszák meg továbbtanulásuk helyszínét, hiszen a gyerekek jövőjéről döntenek, s ez egész életüket meghatározza majd, mondta a polgármester.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...