Színvonalas szépségverseny
Utoljára módositva: 2014-02-15 09:50:25

Nívós kisállat-kiállítást szerveztek a szatmári tenyésztők. Panaszkodnak ugyanakkor, mert a szatmárnémeti tanács tiltása miatt egyre többen kénytelenek felszámolni az állományt.

 

Első alkalommal szerveztek regionális szintű díszgalamb-, és kisállat-kiállítást Szatmárnémetiben. A helyi tenyésztői egyesület vezetője, Tarcsa Attila szerint a tárlat keretében szervezett szépségverseny idén jóval színvonalasabb volt, mint az előző években, a Máramaros, Szilágy, valamint Bihar megyéből érkezett meghívottak miatt ugyanis közel kétszer annyi állatot bírált el a zsűri, mint az előző években. Mint megtudtuk, baromfi kategóriában 38, díszgalamb kategóriában pedig 19 bajnoki címet osztottak ki, míg a nyulak közül 17 példányt ítéltek méltónak az elismerésre. A tárlat nyílt, a belépő felnőttek számára 5, gyerekeknek 3 lej, látogatókat vasárnap 14 óráig fogadnak a Hegyi út (Lucian Blaga) 89. szám alatti kiállítóteremben. Bár a szatmári tenyésztők szép eredményeket érnek el, és országos szinten is számon tartják az itteni állományokat, komoly gondokkal küszködnek sokan az egyesület tagjai közül. A szatmárnémeti városi tanács körülbelül két éve kitiltotta az állatokat a településről, a szomszédok feljelentései miatt pedig többen voltak kénytelenek felszámolni állományukat. „Az lenne a kérésünk, hogy mielőtt büntetnek, vizsgáltassák meg az állategészségügyi hatósággal a reklamált farmokat, mivel több tagunkat annak ellenére kötelezték az állatok eltüntetésére, hogy az összes vonatkozó szabályt betartotta” — mondta Tarcsa Attila. Hozzátette: az egyetlen, európai szinten elismert hazai baromfifajta, az erdélyi kopasz nyakú tartása is komoly problémába ütközik. Mint megtudtuk, a nagypiac környékén az egyik tenyésztő nemrég kénytelen volt felszámolni az állományát, mivel a szomszédja feljelentette, mert zavarta állítólag a kukorékolás. „Ha valaki tart 10 galambot, és feljelenti a szomszédja, mert zavarja a búgásuk, azt megbüntetik, a főtéren csapatosan járó galambokkal azonban érdekes módon senkinek sincs baja” — mutatott rá az egyesület elnöke. A tenyésztőktől egyébként azt is megtudtuk, hogy gyakran olyanok tesznek keresztbe nekik, akik udvarán a patkányok szaporodtak el a rendetlenség miatt.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...