Színvonalas szépségverseny
Utoljára módositva: 2014-02-15 09:50:25

Nívós kisállat-kiállítást szerveztek a szatmári tenyésztők. Panaszkodnak ugyanakkor, mert a szatmárnémeti tanács tiltása miatt egyre többen kénytelenek felszámolni az állományt.

 

Első alkalommal szerveztek regionális szintű díszgalamb-, és kisállat-kiállítást Szatmárnémetiben. A helyi tenyésztői egyesület vezetője, Tarcsa Attila szerint a tárlat keretében szervezett szépségverseny idén jóval színvonalasabb volt, mint az előző években, a Máramaros, Szilágy, valamint Bihar megyéből érkezett meghívottak miatt ugyanis közel kétszer annyi állatot bírált el a zsűri, mint az előző években. Mint megtudtuk, baromfi kategóriában 38, díszgalamb kategóriában pedig 19 bajnoki címet osztottak ki, míg a nyulak közül 17 példányt ítéltek méltónak az elismerésre. A tárlat nyílt, a belépő felnőttek számára 5, gyerekeknek 3 lej, látogatókat vasárnap 14 óráig fogadnak a Hegyi út (Lucian Blaga) 89. szám alatti kiállítóteremben. Bár a szatmári tenyésztők szép eredményeket érnek el, és országos szinten is számon tartják az itteni állományokat, komoly gondokkal küszködnek sokan az egyesület tagjai közül. A szatmárnémeti városi tanács körülbelül két éve kitiltotta az állatokat a településről, a szomszédok feljelentései miatt pedig többen voltak kénytelenek felszámolni állományukat. „Az lenne a kérésünk, hogy mielőtt büntetnek, vizsgáltassák meg az állategészségügyi hatósággal a reklamált farmokat, mivel több tagunkat annak ellenére kötelezték az állatok eltüntetésére, hogy az összes vonatkozó szabályt betartotta” — mondta Tarcsa Attila. Hozzátette: az egyetlen, európai szinten elismert hazai baromfifajta, az erdélyi kopasz nyakú tartása is komoly problémába ütközik. Mint megtudtuk, a nagypiac környékén az egyik tenyésztő nemrég kénytelen volt felszámolni az állományát, mivel a szomszédja feljelentette, mert zavarta állítólag a kukorékolás. „Ha valaki tart 10 galambot, és feljelenti a szomszédja, mert zavarja a búgásuk, azt megbüntetik, a főtéren csapatosan járó galambokkal azonban érdekes módon senkinek sincs baja” — mutatott rá az egyesület elnöke. A tenyésztőktől egyébként azt is megtudtuk, hogy gyakran olyanok tesznek keresztbe nekik, akik udvarán a patkányok szaporodtak el a rendetlenség miatt.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...