Színvonalas szépségverseny
Utoljára módositva: 2014-02-15 09:50:25

Nívós kisállat-kiállítást szerveztek a szatmári tenyésztők. Panaszkodnak ugyanakkor, mert a szatmárnémeti tanács tiltása miatt egyre többen kénytelenek felszámolni az állományt.

 

Első alkalommal szerveztek regionális szintű díszgalamb-, és kisállat-kiállítást Szatmárnémetiben. A helyi tenyésztői egyesület vezetője, Tarcsa Attila szerint a tárlat keretében szervezett szépségverseny idén jóval színvonalasabb volt, mint az előző években, a Máramaros, Szilágy, valamint Bihar megyéből érkezett meghívottak miatt ugyanis közel kétszer annyi állatot bírált el a zsűri, mint az előző években. Mint megtudtuk, baromfi kategóriában 38, díszgalamb kategóriában pedig 19 bajnoki címet osztottak ki, míg a nyulak közül 17 példányt ítéltek méltónak az elismerésre. A tárlat nyílt, a belépő felnőttek számára 5, gyerekeknek 3 lej, látogatókat vasárnap 14 óráig fogadnak a Hegyi út (Lucian Blaga) 89. szám alatti kiállítóteremben. Bár a szatmári tenyésztők szép eredményeket érnek el, és országos szinten is számon tartják az itteni állományokat, komoly gondokkal küszködnek sokan az egyesület tagjai közül. A szatmárnémeti városi tanács körülbelül két éve kitiltotta az állatokat a településről, a szomszédok feljelentései miatt pedig többen voltak kénytelenek felszámolni állományukat. „Az lenne a kérésünk, hogy mielőtt büntetnek, vizsgáltassák meg az állategészségügyi hatósággal a reklamált farmokat, mivel több tagunkat annak ellenére kötelezték az állatok eltüntetésére, hogy az összes vonatkozó szabályt betartotta” — mondta Tarcsa Attila. Hozzátette: az egyetlen, európai szinten elismert hazai baromfifajta, az erdélyi kopasz nyakú tartása is komoly problémába ütközik. Mint megtudtuk, a nagypiac környékén az egyik tenyésztő nemrég kénytelen volt felszámolni az állományát, mivel a szomszédja feljelentette, mert zavarta állítólag a kukorékolás. „Ha valaki tart 10 galambot, és feljelenti a szomszédja, mert zavarja a búgásuk, azt megbüntetik, a főtéren csapatosan járó galambokkal azonban érdekes módon senkinek sincs baja” — mutatott rá az egyesület elnöke. A tenyésztőktől egyébként azt is megtudtuk, hogy gyakran olyanok tesznek keresztbe nekik, akik udvarán a patkányok szaporodtak el a rendetlenség miatt.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 18.
Valaki most nagyon szeretné felhívni magára a figyelmedet, és nagyon szeretné, ha segítenél neki, de sajnos nem a megfelelő módon kér. Talán nem is kér, hanem rögtön leszúr, vagy veszekedni kezd, esetleg megkérdőjelezi az igazadat. Tudd, hogy ma minden ilyen reakció valójában egy-egy segélykérés.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...