Szlovákiában jártak a kölcseysek
Utoljára módositva: 2019-03-27 12:43:27

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium meghívást kapott a szlovákiai Borsi községben megrendezett, koszorúzással egybekötött ünnepségre, melyet II. Rákóczi Ferenc születésnapja alkalmából szerveznek minden évben. A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület meghívását elfogadva március 24-én a főgimnázium 19 tagú küldöttsége Szlovákiában tölthetett egy napot.

A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította az erdélyi fejedelem megválasztásának 315. évfordulója alkalmából. II. Rákóczi Ferenc Borsiban született 343 éve. A településen található vár előtt áll a fejedelem mellszobra, itt tartják minden évben a Rákóczi-megemlékezést. Az emlékév alkalmából a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Rákóczi Emlékév Testület közös támogatásával idén több határon túli iskola küldöttsége is részt vehetett az ünnepségen. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot Pataki Enikő intézményvezető, négy pedagógus és 14 diák képviselte.

Az érkezést követően minden résztvevőt ebéddel vendégeltek meg, majd közösen vonultunk a vár elé, ahol 14 órától kezdetét vette a megemlékezés. A kétórás rendezvényt köszöntőbeszédek nyitották meg, majd ismertették a vár felújításának tervezetét, illetve a szoboremelés történetét, majd kulturális műsort mutattak be. Ezt követte a fejedelem szobrának megkoszorúzása és a Szózat eléneklése.

Mivel a Borsiban tartott ünnepség délután kezdődött, a vasárnap délelőttöt városnézéssel töltöttük Kassán. A helyi idegenvezetővel néhány óra alatt megnéztük a város legfontosabb műemlékeit, megismertük történetüket. A város védőszentjéről elnevezett Szent Erzsébet-dómban lehetőségünk nyílt megnézni II. Rákóczi Ferenc szarkofágját, meghallgathattuk, hogyan szállították Kassára 1906-ban a fejedelem hamvait. Megnézhettük a fejedelem rodostói házának másolatát is. Elmentünk az épület előtt, ahol 1833-ban először mutatták be Katona József drámáját, a Bánk bánt. Élményteli és tartalmas kirándulásban lehetett részünk, az időjárás is nekünk kedvezett, gyönyörű napsütésben sétálhattunk végig Kassa hangulatos utcáin és terein.

A kölcseys résztvevők, a 14 diák mindegyike valamilyen tanulmányi versenyen (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika) jeleskedett, így a szlovákiai út jutalomkirándulás volt számukra.

Forizs Enikő magyartanár

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...