Szlovákiában jártak a kölcseysek
Utoljára módositva: 2019-03-27 12:43:27

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium meghívást kapott a szlovákiai Borsi községben megrendezett, koszorúzással egybekötött ünnepségre, melyet II. Rákóczi Ferenc születésnapja alkalmából szerveznek minden évben. A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület meghívását elfogadva március 24-én a főgimnázium 19 tagú küldöttsége Szlovákiában tölthetett egy napot.

A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította az erdélyi fejedelem megválasztásának 315. évfordulója alkalmából. II. Rákóczi Ferenc Borsiban született 343 éve. A településen található vár előtt áll a fejedelem mellszobra, itt tartják minden évben a Rákóczi-megemlékezést. Az emlékév alkalmából a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Rákóczi Emlékév Testület közös támogatásával idén több határon túli iskola küldöttsége is részt vehetett az ünnepségen. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumot Pataki Enikő intézményvezető, négy pedagógus és 14 diák képviselte.

Az érkezést követően minden résztvevőt ebéddel vendégeltek meg, majd közösen vonultunk a vár elé, ahol 14 órától kezdetét vette a megemlékezés. A kétórás rendezvényt köszöntőbeszédek nyitották meg, majd ismertették a vár felújításának tervezetét, illetve a szoboremelés történetét, majd kulturális műsort mutattak be. Ezt követte a fejedelem szobrának megkoszorúzása és a Szózat eléneklése.

Mivel a Borsiban tartott ünnepség délután kezdődött, a vasárnap délelőttöt városnézéssel töltöttük Kassán. A helyi idegenvezetővel néhány óra alatt megnéztük a város legfontosabb műemlékeit, megismertük történetüket. A város védőszentjéről elnevezett Szent Erzsébet-dómban lehetőségünk nyílt megnézni II. Rákóczi Ferenc szarkofágját, meghallgathattuk, hogyan szállították Kassára 1906-ban a fejedelem hamvait. Megnézhettük a fejedelem rodostói házának másolatát is. Elmentünk az épület előtt, ahol 1833-ban először mutatták be Katona József drámáját, a Bánk bánt. Élményteli és tartalmas kirándulásban lehetett részünk, az időjárás is nekünk kedvezett, gyönyörű napsütésben sétálhattunk végig Kassa hangulatos utcáin és terein.

A kölcseys résztvevők, a 14 diák mindegyike valamilyen tanulmányi versenyen (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika) jeleskedett, így a szlovákiai út jutalomkirándulás volt számukra.

Forizs Enikő magyartanár

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...