×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Szociális gondok szükségállapotban

2020.03.25 - 15:16
Megosztas :
 • Szociális gondok szükségállapotban

  Dr. Czier Tibor, a Caritas tasnádi szervezetének vezetője szerint elfogadhatatlan, hogy felelőtlen, külföldről hazaérkező emberek veszélyeztetik mások — elsősorban idős, beteg emberek — életét.

  Tasnád és környékének lakóival sikerült megértetni, hogy amennyiben nem halaszthatatlan, ne menjenek az utcára, tartsák be az előírásokat, hogy elkerüljék a fertőzést és annak terjedését — nyilatkozta lapunknak dr. Czier Tibor, a Caritas tasnádi szervezetének vezetője. Felháborító viszont szerinte az, hogy azok, akik hazajöttek külföldről, egyáltalán nem törődnek azzal, hogy milyen nagymértékben árthatnak másoknak. Ezeknek az embereknek nincs öntudatuk, csak abban hisznek, amit látnak, s ha úgy érzik, hogy ők nem betegek, akkor másokkal nem törődnek. Ezek az emberek feketemunkát végeztek, a megszorítások miatt hazaküldték őket, most pedig összevissza kóborolnak, képtelenek otthon maradni, s ezzel nagyon sok ember egészségét kockára teszik. Az sem egészséges, hogy olyan emberek találkoznak rendszeresen, akik más és más országokból jöttek haza. Az is szerencsének számít, hogy eddig Tasnádon nem volt egy megbetegedés sem, de nem garantált, hogy ez a jövőben nem változik meg.

  Dr. Czier Tibor elmondta, hogy Tasnádon bezárták a Caritas által működtetett öregek napközijét, ahol huszonkét személy töltötte a napot és kapott meleg ételt. Az ellátottaknak jelenleg házhoz viszik az ételt, ellenőrzik az egészségi állapotukat, megvásárolják a gyógyszereiket és mindazt, amire szükségük van, valamint kifizetik a számláikat. Ez a jelenlegi helyzetben nem egyszerű, mert nagyon kell vigyázni arra, hogy az időseket látogató személyzet ne fertőződjön meg, és ne adja át a fertőzést az idős embereknek, akiknek az ellenálló képességük minimális, és amúgy is betegek. Sajnos a fertőtlenítőszerek mindamellett, hogy egyre drágábbak, hiánycikkeknek is számítanak.

  A másik probléma a szociális konyha működtetésénél jelentkezett. Itt is rendkívüli intézkedések léptek érvénybe, amelyek megnövelik a költségeket. A szociális konyhában ötvenhat személy ebédel, számukra is házhoz viszik az ételt. Van olyan személy, aki kilencvenhárom éves, és amennyiben nem látják el étellel, nincs mit ennie. Több esetben arról is gondoskodni kell, hogy szombatra és vasárnapra is legyen eledelük a rászorulóknak. Az idős emberek nagyon hálásak és öntudatosak. Az egyik asszonynak hazajött a lánya Olaszországból, aki azonnal jelentette, és kérte, hogy segítsenek rajta, mert nem hagyják el a lakást addig, amíg nem lesz meg a teszt eredménye — hozta fel pozitív példaként dr. Czier Tibor.

  Elek György

  Cookie