Szociális szolgáltatók ülése
Utoljára módositva: 2018-11-08 17:14:38

Országos szintű munkaülésüket tartották tegnap Szatmárnémetiben a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó szakemberek. Egyik legfontosabb feladat: a szociális háló szemeinek felvarrása.

A szatmárnémeti Iparosotthonban találkoztak csütörtök délelőtt az ország olyan szociális szolgáltatóinak szakemberei, mint amilyen a szatmári megyeszékhelyen a polgármesteri hivatal alárendeltségében működő Szociális Közszolgálati Osztály (SPAS). Közel ötvenen vettek részt a szakmai tapasztalatcsere, a tájékoztatás és a kiértékelés érdekében megszervezett munkagyűlésen. A megjelenteket Adrian Bălaj, a SPAS ügyvezető igazgatója köszöntötte, Doina Feher, Szatmárnémeti alpolgármestere pedig, miután ismertette a közszolgálati osztálynál az utóbbi években történt változásokat, megosztotta véleményét is a szociális munka egyik szegmensével, a szociális segélyekkel kapcsolatban. Feher szerint különleges és egyáltalán nem könnyű a társadalomvédelemben dolgozni, de minden feladat közül a legnehezebb azt megelőzni, hogy szociális segélyekkel ne a tétlenséget segítsék elő, azaz csak olyan kapjon szociális segélyt, aki tényleg rá van szorulva.

Adrian Albu, Szatmárnémeti másik alpolgármestere rámutatott, a számok tükrében a szatmárnémeti szükséglakás-helyzet nem is annyira rossz, mint ahogy az a hétköznapokban tűnik, több mint ezren laknak városi szociális lakásokban, ami a város összlakosságának több mint egy százaléka. És ezek mellett, mutatott rá Albu, ott vannak még az állami tulajdonban lévő hasonló besorolású lakások és az ANL által épített ingatlanok lakóhelyei is.

A megbeszélésen szóba került egy olyan projekt is, amelyiknek egyértelmű célja minél több embert beterelni a munkaerőpiacra, ez nem a szociális segélyben részesülők foglalkoztatását szorgalmazza, hanem a nyugdíjas korban való aktív életmódot, a korlátozott formában történő munkavállalást. A munkaerőhiány Romániában egyre szorongatóbb, egyre-másra követik egymást az állami próbálkozások arra, hogy minél több embert bevonjanak a termelésbe, az adó- és illetékfizetési, valamin ÁFA-generáló folyamatba.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...