Szociális szolgáltatók ülése
Utoljára módositva: 2018-11-08 17:14:38

Országos szintű munkaülésüket tartották tegnap Szatmárnémetiben a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó szakemberek. Egyik legfontosabb feladat: a szociális háló szemeinek felvarrása.

A szatmárnémeti Iparosotthonban találkoztak csütörtök délelőtt az ország olyan szociális szolgáltatóinak szakemberei, mint amilyen a szatmári megyeszékhelyen a polgármesteri hivatal alárendeltségében működő Szociális Közszolgálati Osztály (SPAS). Közel ötvenen vettek részt a szakmai tapasztalatcsere, a tájékoztatás és a kiértékelés érdekében megszervezett munkagyűlésen. A megjelenteket Adrian Bălaj, a SPAS ügyvezető igazgatója köszöntötte, Doina Feher, Szatmárnémeti alpolgármestere pedig, miután ismertette a közszolgálati osztálynál az utóbbi években történt változásokat, megosztotta véleményét is a szociális munka egyik szegmensével, a szociális segélyekkel kapcsolatban. Feher szerint különleges és egyáltalán nem könnyű a társadalomvédelemben dolgozni, de minden feladat közül a legnehezebb azt megelőzni, hogy szociális segélyekkel ne a tétlenséget segítsék elő, azaz csak olyan kapjon szociális segélyt, aki tényleg rá van szorulva.

Adrian Albu, Szatmárnémeti másik alpolgármestere rámutatott, a számok tükrében a szatmárnémeti szükséglakás-helyzet nem is annyira rossz, mint ahogy az a hétköznapokban tűnik, több mint ezren laknak városi szociális lakásokban, ami a város összlakosságának több mint egy százaléka. És ezek mellett, mutatott rá Albu, ott vannak még az állami tulajdonban lévő hasonló besorolású lakások és az ANL által épített ingatlanok lakóhelyei is.

A megbeszélésen szóba került egy olyan projekt is, amelyiknek egyértelmű célja minél több embert beterelni a munkaerőpiacra, ez nem a szociális segélyben részesülők foglalkoztatását szorgalmazza, hanem a nyugdíjas korban való aktív életmódot, a korlátozott formában történő munkavállalást. A munkaerőhiány Romániában egyre szorongatóbb, egyre-másra követik egymást az állami próbálkozások arra, hogy minél több embert bevonjanak a termelésbe, az adó- és illetékfizetési, valamin ÁFA-generáló folyamatba.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...