Szól a rádió, és ezután is fog
Utoljára módositva: 2014-01-28 10:22:36

Jóval túl járunk a karácsonyi ünnepeken, de az akkori hangulatot idéző zene még mindig szól a szatmárnémeti városközpontban. A polgármester véletlent emlegetett az esettel kapcsolatban.

 

Három héttel túl vagyunk már vízkereszt ünnepén is, a karácsonyi hangulat érdekében beindított utcarádió viszont még mindig szól. Néha eltalálja az arra járók zenei ízlését, és a járókelők fel-felfigyelnek egy-egy slágerre, ám a régi központban lakók és az ott dolgozók, akik ömlesztve kapják a hangszórókból a kéretlen rádióműsort — ami nem más, mint a szatmárnémeti központú Radio 1 műsora — már nem tartják annyira szórakoztatónak a köztéri zeneszolgáltatást.

 

Elfelejtették lekapcsolni

A témában a polgármestert kérdeztük meg tegnap, aki épp irodájába igyekezve, a polgármesteri hivatal lépcsőházában, sebtében válaszolt portálunk munkatársának. Dorel Coica úgy nyilatkozott, véletlen, hogy még mindig szól a rádió a megyeszékhely régi központjában felszerelt hangszórókból, egyszerűen elfelejtették lekapcsolni. Második kérdésünket meg sem várva hozzátette: intézkedni fog, hogy magyar nyelvű dalok is szóljanak a hangszórókból, tehát esze ágában sincs véget vetni a szatmárnémetiek rádión keresztüli szórakoztatásának.

A zeneszóra más is felfigyelt már, tíz nappal ezelőtt a szatmárnémeti tanács RMDSZ-frakciójának egyik tagja — Butka Gergely — e-mailben már kérte Coicát, hogy vagy vegye figyelembe a város román nyelvű lakosai mellett a magyar és német anyanyelvű adófizetőket is, a multikulturalitás szellemében, vagy állíttassa le a sugárzást. Butka tegnap elmondta: felvetésére nem kapott választ, ugyanakkor sem több magyar sláger nem szól a városközponti rádióból, sem kikapcsolva nincs.

 

Elsejétől magyarul is

Dolgoznak a magyar nyelvű zenei repertoár összeállításán, illetve február elsejétől két magyar nyelvű műsorvezetővel elindítják a magyar nyelvű műsort a Radio 1-ben, válaszolta portálunk megkeresésére Victor Constantinovici, az adó főszerkesztője. A tervek szerint a magyar műsor délelőtt tizenegy órakor kezdődik majd, nincs szó semmiféle hátrányos megkülönböztetésről, azért nincs még magyar nyelvű adás, mert még nem állt össze a műsorrend. Ez februárra ölt végleges formát, az ebbe illeszkedő magyar műsorral.

 

Céges érdekeltségek

A szóban forgó rádiócsatornát, a sugárzott médiát felügyelő audiovizuális tanács decemberi — egyben legfrissebb — adatai szerint a Radio 1 Plus Media Kft. működteti, amelyiknek két cég a tulajdonosa. A cégek egyikében Adrian Gheorghe Derşidan érdekelt, a másik cég esetében pedig Ovidiu Silaghi európai parlamenti képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke és felesége az érdekelt.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...