Szolidaritási menet Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2014-05-28 11:28:34

Május 28-án a szatmári zsidók 70 éve történt gettósítása, deportálása, majd az Auschwitz-Birkenau haláltáborba való szállítása emlékére szervezett rendezvényre várja az érdeklődőket a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség.

Az előkészületek már elkezdődtek a nagy zsinagógai kiállításra Mint Szatmárnémeti Zsidó Hitközség elnökétől, Décsei Miklóstól megtudtuk, a „A történelem nem írható át” mottót viselő rendezvény szervezői a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. A program 12 órától kezdődik, amikor megemlékezést tartanak a Decebal/ Várdomb utcai zsinagóga udvarán; 12.30 órától emléktábla leleplezésére kerül sor a volt Machzike Hatorah zsinagóga helyén (Hám János utca); 13 órától zarándoklat indul a volt gettó helyéről a zsidó temetőben található emlékházig. Itt az I. világháborúban hősi halált halt zsidó katonák és a II. világháborúban munkaszolgálat közben elhunyt zsidók emlékére felállított tábla avatására kerül sor; 14.30 órától az Elie Wiesel Román Holokauszt Kutatási Intézet küldöttei a Szatmárnémeti Vasútállomás épületén elhelyezett emléktáblát avatják fel, ugyanis erről a peronról indultak a marhavagonokba zárt zsidók az auschwitzi haláltábor felé; 17.30 órától a nagy zsinagógában a Soa Szatmár – 1944 kiállítás megnyitójára kerül sor, a Savo Alapítvány szervezésében, Ovidiu Mica közreműködésével; 18 órától szintén a nagy zsinagógában emlékkoncert lesz, melyen Neumark Zoltán zongoraművész (Magyarország), a Szatmárnémetiben született André Zweig (Izrael) és Cserey Csaba dobművész lép közönség elé.

 

[ohballada-1]

Az Élet menete

A Hám János utcai emléktábla elhelyezése után a Martirilor Deportaţi utcára, azaz az egykori szatmári gettó területére várják mindazokat, akik az Élet menete elnevezésű szolidaritási menethez kívánnak csatlakozni, egyrészt az áldozatok emléke előtt való tisztelgés jeléül, másrészt figyelemfelkeltés céljából: aki teheti, tegyen is az ellen, hogy az érthetetlen gyűlölet újra elharapózzon. Mint megtudtuk, az Élet menete megszervezésében és lebonyolításában a szatmárnémeti Hit Gyülekezete is részt vállalt.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...