Szolidaritási menet Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2014-05-28 11:28:34

Május 28-án a szatmári zsidók 70 éve történt gettósítása, deportálása, majd az Auschwitz-Birkenau haláltáborba való szállítása emlékére szervezett rendezvényre várja az érdeklődőket a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség.

Az előkészületek már elkezdődtek a nagy zsinagógai kiállításra Mint Szatmárnémeti Zsidó Hitközség elnökétől, Décsei Miklóstól megtudtuk, a „A történelem nem írható át” mottót viselő rendezvény szervezői a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. A program 12 órától kezdődik, amikor megemlékezést tartanak a Decebal/ Várdomb utcai zsinagóga udvarán; 12.30 órától emléktábla leleplezésére kerül sor a volt Machzike Hatorah zsinagóga helyén (Hám János utca); 13 órától zarándoklat indul a volt gettó helyéről a zsidó temetőben található emlékházig. Itt az I. világháborúban hősi halált halt zsidó katonák és a II. világháborúban munkaszolgálat közben elhunyt zsidók emlékére felállított tábla avatására kerül sor; 14.30 órától az Elie Wiesel Román Holokauszt Kutatási Intézet küldöttei a Szatmárnémeti Vasútállomás épületén elhelyezett emléktáblát avatják fel, ugyanis erről a peronról indultak a marhavagonokba zárt zsidók az auschwitzi haláltábor felé; 17.30 órától a nagy zsinagógában a Soa Szatmár – 1944 kiállítás megnyitójára kerül sor, a Savo Alapítvány szervezésében, Ovidiu Mica közreműködésével; 18 órától szintén a nagy zsinagógában emlékkoncert lesz, melyen Neumark Zoltán zongoraművész (Magyarország), a Szatmárnémetiben született André Zweig (Izrael) és Cserey Csaba dobművész lép közönség elé.

 

[ohballada-1]

Az Élet menete

A Hám János utcai emléktábla elhelyezése után a Martirilor Deportaţi utcára, azaz az egykori szatmári gettó területére várják mindazokat, akik az Élet menete elnevezésű szolidaritási menethez kívánnak csatlakozni, egyrészt az áldozatok emléke előtt való tisztelgés jeléül, másrészt figyelemfelkeltés céljából: aki teheti, tegyen is az ellen, hogy az érthetetlen gyűlölet újra elharapózzon. Mint megtudtuk, az Élet menete megszervezésében és lebonyolításában a szatmárnémeti Hit Gyülekezete is részt vállalt.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...