Szolidaritási menet Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2014-05-28 11:28:34

Május 28-án a szatmári zsidók 70 éve történt gettósítása, deportálása, majd az Auschwitz-Birkenau haláltáborba való szállítása emlékére szervezett rendezvényre várja az érdeklődőket a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség.

Az előkészületek már elkezdődtek a nagy zsinagógai kiállításra Mint Szatmárnémeti Zsidó Hitközség elnökétől, Décsei Miklóstól megtudtuk, a „A történelem nem írható át” mottót viselő rendezvény szervezői a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. A program 12 órától kezdődik, amikor megemlékezést tartanak a Decebal/ Várdomb utcai zsinagóga udvarán; 12.30 órától emléktábla leleplezésére kerül sor a volt Machzike Hatorah zsinagóga helyén (Hám János utca); 13 órától zarándoklat indul a volt gettó helyéről a zsidó temetőben található emlékházig. Itt az I. világháborúban hősi halált halt zsidó katonák és a II. világháborúban munkaszolgálat közben elhunyt zsidók emlékére felállított tábla avatására kerül sor; 14.30 órától az Elie Wiesel Román Holokauszt Kutatási Intézet küldöttei a Szatmárnémeti Vasútállomás épületén elhelyezett emléktáblát avatják fel, ugyanis erről a peronról indultak a marhavagonokba zárt zsidók az auschwitzi haláltábor felé; 17.30 órától a nagy zsinagógában a Soa Szatmár – 1944 kiállítás megnyitójára kerül sor, a Savo Alapítvány szervezésében, Ovidiu Mica közreműködésével; 18 órától szintén a nagy zsinagógában emlékkoncert lesz, melyen Neumark Zoltán zongoraművész (Magyarország), a Szatmárnémetiben született André Zweig (Izrael) és Cserey Csaba dobművész lép közönség elé.

 

[ohballada-1]

Az Élet menete

A Hám János utcai emléktábla elhelyezése után a Martirilor Deportaţi utcára, azaz az egykori szatmári gettó területére várják mindazokat, akik az Élet menete elnevezésű szolidaritási menethez kívánnak csatlakozni, egyrészt az áldozatok emléke előtt való tisztelgés jeléül, másrészt figyelemfelkeltés céljából: aki teheti, tegyen is az ellen, hogy az érthetetlen gyűlölet újra elharapózzon. Mint megtudtuk, az Élet menete megszervezésében és lebonyolításában a szatmárnémeti Hit Gyülekezete is részt vállalt.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 18:20
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 20:55
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...