Szőlő- és Borfesztivál lesz hétvégén Bélteken
Utoljára módositva: 2018-08-16 15:12:33

Béltek Község Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa augusztus 18–19-én, szombaton és vasárnap hatodik alkalommal rendezi meg a hagyományos krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivált.

A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a bélteki borokat, a bélteki pincéket és a községet. A bélteki borok nem csak megyei, hanem országos és nemzetközi szinten is ismertek, ami annak köszönhető, hogy több száz éves hagyományai vannak itt a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek, jelenleg az újonnan telepített nemes szőlőkből készült borokat kell népszerűsíteni. A községben új és modern pincészetek alakultak, amelyek kiváló borokat készítenek.

Bartók G. János, Béltek polgármestere elmondta, hogy a szőlő- és borfesztiválra érkeznek vendégek Krasznabéltek testvértelepüléseiről: a magyarországi Rátkáról huszonnégyen és Nyírbéltekről kilencen; a lengyelországi Krzyzanowicéből negyven tagból álló küldöttség érkezik, többek között két mazsorettcsoport, valamint a város vezetői, akikkel a bélteki tanácsosok megbeszéléseket folytatnak a testvértelepülési szerződés aláírásáról. Érkezik egy küldöttség a szlovákiai Medzevből is. Ez egy Kassához közeli település, és a küldöttség tagjai első alkalommal járnak majd Krasznabélteken. A krasznabéltekiek július közepén részt vettek a lengyel város kisebbségi fesztiválján, ott hívták meg őket a szőlő- és borfesztiválra. Bartók kiemelte, hogy az idei fesztivál újdonsága és különlegessége, hogy az óvoda udvarán szerveznek egy gasztronómiai versenyt is, amelyen több csapat vesz részt és készít hagyományos ételeket. A színpadon változatos műsor várja az érdeklődőket. Szombaton 12 órakor a polgármesteri hivataltól vonulnak fel a meghívottak és az előadók a fúvószenekarral és a lengyelországi mazsorettekkel az élen, egészen a vásártéren felállított színpadig, ahol megnyitják a rendezvényt. 12.30 órakor az egyházak képviselői megszentelik a szőlőt és a bort, majd elkezdődnek a koncertek. Fellépnek a krasznabélteki óvodások, a krzyzanowicei táncosok, a magyargéresi cigány tánccsoport, a krasznabélteki német tánccsoport, valamint a nyírbéltekiek és a rátkaiak. A továbbiakban a Cetatea Codrului együttes, Simó Annamária és Sorbán Enikő, a Szimpla Kárpáci, Sava Negrean Brudascu, Dancs Annamária és Laki Péter, Alina Eremia és a Holograf lép színpadra. Az éjféli tűzijáték után kezdetét veszi a szabadtéri diszkó Erikkel és Loréval. Vasárnap 15 órakor lengyel táncbemutatóval indul a délutáni program. 16 órától koncertet ad a krasznabélteki fúvószenekar, az Inedit, a nagykárolyi Ceatăra, 19 órától Koós János énekel, őt követi Nicolae Mureşan, a Bertici Fivérek, Jo & Band, 23 órától pedig Randi koncertje zárja a rendezvényt.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...