Szombaton Böllérverseny Lázáriban
Utoljára módositva: 2016-02-03 11:13:51

Lázáriban 36 csapat méri össze tudását, a Borókagyökér Egyesület pedig minden böllérhagyományt felelevenít.

Fenik a késeiket a böllérek, válogatják a pincék hordóiból a borokat és pálinkákat, folynak a szupertitkos kolbászrecept-megbeszélések — gőzerővel zajlik a készülődés, hiszen szombaton, február 6-án hatodik alkalommal rendezi meg az RMDSZ Szatmár megyei szervezete az immár hagyományőrző jelleget öltött böllérversenyt Lázáriban, az 1065. szám alatt. Idén 36 csapat jelentkezett a megye majd’ minden településéről, de most is felveszi a kesztyűt, pontosabban a hurkatöltőt a több mint 600 km távolságból érkező dunakiliti csapat és a Varga Vadászház örökvidám vadászai is, valamint a szatmári Vadászok csapata, akik természetesen vadhúsokból készült finomságokkal is várják a látogatókat és nem hiányzik a legzeneibb csapat sem: a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK) és a City Rádió együttese — ők ugyan a hivatalos versenyben nem vesznek részt, de nyárson sült malackájukból bárkit szívesen megkínálnak.

A verseny reggel hétkor veszi kezdetét, de a csapatoknak már péntektől lehetőségük lesz, hogy a kijelölt helyeken felállítsák sátraikat és elrendezzék az otthonról magukkal hozott disznóvágáshoz és feldolgozáshoz szükséges felszereléseket. Reggel 8-kor kerül sor a hivatalos megnyitóra, amelyet követően máris hozzáláthatnak a disznóvágáshoz, s ezzel párhuzamosan természetesen már zajlik a fogópálinkák versenye is. A zsűrinek — „Al Capone” Huszti Tamás, Bertici Kinga gasztroangyal, Simon Zsolt, Kacsó Zoltán, Fastus Ştefan és Balázsi István (Iván) — idén sem lesz könnyű dolga, hiszen a 36 csapat által elkészített finomságok elbírálása komoly feladatnak ígérkezik — a csapatok egyre inkább felkészülnek a versenyre és igyekeznek a hagyományos mellett minél különlegesebb ízvilágú „disznóságokat” is készíteni. Déli 12 órakor a forralt borok készítői versengenek egymással, de zsűrizik majd a leggyorsabb csapatot, a legjobb hurkát, kolbászt, toroskáposztát, legfinomabb pecsenyét és tepertőt, legszebb sonkát és szalonnát, s még megannyi finomságot. Annak sem lesz búslakodásra oka, aki nem ér el eredményt a leg… kategóriában, hiszen annyi különdíj vár gazdára, hogy senki nem fog üres kézzel hazatérni, ígérik a szervezők. Délután négykor hirdetik ki a nyerteseket és adják át a díjakat, a böllérverseny győztes csapata pedig az lesz, amely a legtöbb versenyszámban első helyezést ért el — addig azonban érdemes lesz a színpadra is pillantgatni: 12 órától a Röpike, 13 órától pedig a Magyargéresi Néptánccsoport ropja, majd a Két Haver és a Bertici Fivérek biztosítják a mulatós hangulatot. Ráadásul a Borókagyökér Egyesület „szakemberei” egész nap hagyományos ételeket készítenek és látványosan felelevenítenek minden böllérkedéshez, disznóvágáshoz kötődő hagyományt, a házigazdák pedig, farsang lévén, hamisítatlan szalagos farsangi fánkkal várják majd a látogatókat.

A szervezők minden érdeklődőt, fortélyokat ellesni vágyó kíváncsiskodót és természetesen az ízletes falatokból kóstolni akarót szeretettel hívnak Lázáriba, akiket a helyszínen idén is büfé vár, s mivel menetrend szerinti autóbusz jár Szatmárnémeti és Lázári között, a „disznóságok” forralt borral vagy pálinkával való leöblítéséről sem kell lemondania senkinek.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...