Szombaton Böllérverseny
Utoljára módositva: 2017-02-01 13:14:17

Avasújvárosban 38 csapat méri össze tudását, a borókagyökeresek pedig külön fejezetet szentelnek a tepertőkészítésnek.

Folynak a szupertitkos kolbászrecept-megbeszélések, fenik a késeket a böllérek, válogatják a pincék hordóiból a borokat és pálinkákat — gőzerővel zajlik a készülődés, hiszen február 4-én, szombaton hetedik alkalommal kerül sor az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének immár hagyományőrző jelleget öltött böllérversenyére Avasújvárosban. Idén 38 csapat jelentkezett a megye majd’ minden településéről, de most is felveszi a kesztyűt, pontosabban a hurkatöltőt a több mint 600 km távolságból érkező dunakiliti csapat és a Varga Vadászház örök-vidám vadászai is, valamint a szatmári Vadászok csapata, amely természetesen vadhúsokból készült finomságokkal is várja a látogatókat, és először (de remélhetően nem utoljára) a Máramaros megyei Hosszúmezőről is érkezik csapat.

A verseny reggel hétkor veszi kezdetét, 8-kor kerül sor a hivatalos megnyitóra, amelyet követően máris hozzáláthatnak a csapatok a disznóvágáshoz, s ezzel párhuzamosan természetesen már zajlik a fogópálinkák versenye is, amelyeket idén először külön zsűri minősít. S nem lesz könnyű dolga, mint ahogy a trancsírozást és ételféléket elbíráló zsűrinek — „Al Capone” Huszti Tamás, Bertici Kinga gasztroangyal, Kacsó Zoltán, Veres Ádám, Franczia Gábor és Fastus Ştefan — sem, hiszen a csapatok egyre inkább felkészülnek a versenyre, és igyekeznek a hagyományos mellett minél különlegesebb ízvilágú „disznóságokat” is készíteni. Déli 12 órakor a forralt borok készítői versengenek egymással, de zsűrizik majd a leggyorsabb csapatot, a legjobb hurkát, kolbászt, toroskáposztát, legfinomabb pecsenyét és tepertőt, legszebb sonkát és szalonnát s még megannyi finomságot. Annak sem lesz búslakodásra oka, aki nem ér el eredményt a leg… kategóriában, hiszen annyi különdíj vár gazdára, hogy senki nem fog üres kézzel hazatérni, ígérik a szervezők. Délután négykor hirdetik ki a nyerteseket és adják át a díjakat, a böllérverseny győztes csapata pedig az lesz, amely a legtöbb versenyszámban első helyezést ért el — addig azonban érdemes lesz a színpadra is pillantgatni, ahol a helybéli Bokréta, a magyargéresi és az erdődi néptánccsoport ropja, majd a Bertici Fivérek biztosítják a mulatós hangulatot. Ráadásul a Borókagyökér Egyesület „szakemberei” a böllérkedéshez, disznóvágáshoz kötődő hagyományok látványos felelevenítése mellett külön fejezetet szentelnek a tepertők (bőrös, krém-, rendes, préselt) készítésének.

A szervezők minden érdeklődőt, fortélyokat ellesni vágyó kíváncsiskodót és természetesen az ízletes falatokból kóstolni akarót szeretettel hívnak és várnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...