Szombaton Böllérverseny
Utoljára módositva: 2017-02-01 13:14:17

Avasújvárosban 38 csapat méri össze tudását, a borókagyökeresek pedig külön fejezetet szentelnek a tepertőkészítésnek.

Folynak a szupertitkos kolbászrecept-megbeszélések, fenik a késeket a böllérek, válogatják a pincék hordóiból a borokat és pálinkákat — gőzerővel zajlik a készülődés, hiszen február 4-én, szombaton hetedik alkalommal kerül sor az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének immár hagyományőrző jelleget öltött böllérversenyére Avasújvárosban. Idén 38 csapat jelentkezett a megye majd’ minden településéről, de most is felveszi a kesztyűt, pontosabban a hurkatöltőt a több mint 600 km távolságból érkező dunakiliti csapat és a Varga Vadászház örök-vidám vadászai is, valamint a szatmári Vadászok csapata, amely természetesen vadhúsokból készült finomságokkal is várja a látogatókat, és először (de remélhetően nem utoljára) a Máramaros megyei Hosszúmezőről is érkezik csapat.

A verseny reggel hétkor veszi kezdetét, 8-kor kerül sor a hivatalos megnyitóra, amelyet követően máris hozzáláthatnak a csapatok a disznóvágáshoz, s ezzel párhuzamosan természetesen már zajlik a fogópálinkák versenye is, amelyeket idén először külön zsűri minősít. S nem lesz könnyű dolga, mint ahogy a trancsírozást és ételféléket elbíráló zsűrinek — „Al Capone” Huszti Tamás, Bertici Kinga gasztroangyal, Kacsó Zoltán, Veres Ádám, Franczia Gábor és Fastus Ştefan — sem, hiszen a csapatok egyre inkább felkészülnek a versenyre, és igyekeznek a hagyományos mellett minél különlegesebb ízvilágú „disznóságokat” is készíteni. Déli 12 órakor a forralt borok készítői versengenek egymással, de zsűrizik majd a leggyorsabb csapatot, a legjobb hurkát, kolbászt, toroskáposztát, legfinomabb pecsenyét és tepertőt, legszebb sonkát és szalonnát s még megannyi finomságot. Annak sem lesz búslakodásra oka, aki nem ér el eredményt a leg… kategóriában, hiszen annyi különdíj vár gazdára, hogy senki nem fog üres kézzel hazatérni, ígérik a szervezők. Délután négykor hirdetik ki a nyerteseket és adják át a díjakat, a böllérverseny győztes csapata pedig az lesz, amely a legtöbb versenyszámban első helyezést ért el — addig azonban érdemes lesz a színpadra is pillantgatni, ahol a helybéli Bokréta, a magyargéresi és az erdődi néptánccsoport ropja, majd a Bertici Fivérek biztosítják a mulatós hangulatot. Ráadásul a Borókagyökér Egyesület „szakemberei” a böllérkedéshez, disznóvágáshoz kötődő hagyományok látványos felelevenítése mellett külön fejezetet szentelnek a tepertők (bőrös, krém-, rendes, préselt) készítésének.

A szervezők minden érdeklődőt, fortélyokat ellesni vágyó kíváncsiskodót és természetesen az ízletes falatokból kóstolni akarót szeretettel hívnak és várnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...