Szombaton hintaavató a Kossuth-kertben!
Utoljára módositva: 2019-08-20 20:07:36

Az utolsó simításokat végzik a máltais önkéntesek a Kossuth-kerti mozgássérülthinta ‘tereprendezésével’ — a szombat délutáni felavatásra minden adományt adót várnak, hiszen úgy kerek a történet, ha együtt örülnek.

 

 A gyermekkorhoz (és nem csak) elválaszthatatlanul hozzá tartozik a hinta — a talán legkedvesebb játékszer, amely a repülés, a levegőhasítás, a földről elrugaszkodás semmihez nem fogható élményével ajándékoz meg újra és újra. Ám sajnos nem mindenkinek lehet része ebben a különleges élményben, mert fizikai korlátok szabnak gátat a levegőbe emelkedésnek s a mozgássérült gyermekek csak vágyakozva nézhetik vidáman hintázó kortársaikat — három nap múlva azonban már birtokba vehetik a számukra felállított mozgássérülthintát a Kossuth-kertben.

Talán nem is tudtuk igazán, mekkora fába vágjuk a fejszénket, amikor lassan egy évvel ezelőtt beindítottuk a hinta-projektet. Tavaly szeptemberben egy ifjúsági gyűlésen találgattuk, mire is fordítsuk majd a jótékonysági est bevételét (ugyanis az évente megszervezett jótékonysági estjeink mindig konkrétan ‘célirányosak’); mi az, ami hasznos, de nincs Szatmáron, pedig nagy szükség és igény lenne rá — és eszünkbe jutott a mozgássérülthinta. Amibe kerekes székkel lehet begurulni, a mozgássérült tudja magát is hajtani, de a kerekes szék mellett egy apuka vagy anyuka is elfér és együtt tudnak hintázni. Miután az ötlet vagyis a cél megszületett, már ‘csak’ a megvalósításnak kellett nekikezdeni — első lépésben természetesen az anyagiakat előteremteni, mivel a romániai viszonteladótól, kedvezménnyel megvásárolt hinta 15 210 lejbe került. Nagy sikerű jótékonysági estünk bevételéből (11 100 lej), a Református Gimnázium karácsonyi vásárán befolyt összeg egy részéből (több mint 3000 lej), valamint dr. Fátyol Rudolf jótékonysági hangversenyének bevételéből (több mint 2000 lej) sikerült összegyűjteni a hinta árát. Az élők sorából sajnos túl korán távozott, világhírű hegedűművész emberségből és segítőkészségből mindig jelesre ‘vizsgázott’ — a filharmónia igazgatójaként nem csak minden alkalommal díj– és költségmentesen biztosította jótékonysági rendezvényeink számára a termet, de mivel az utolsó rendezvényünkön ígérete ellenére nem tudott fellépni, február elején Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében szervezett filharmonikus kollégáival közösen egy jótékonysági hangversenyt a hinta-projekt számára.” — pillant vissza a történet elejére Hegedüs Gergő, a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági szervezetének országos vezetője.

A speciális játszóeszköz nem sokkal korábban meg is érkezett Szatmárnémetibe, a máltais önkéntesek pedig nekiláttak a tereprendezésnek: alapot ástak, tartószerkezetet és kerítést állítottak, speciális gumiszőnyeg-borítást egyengettek. „Amikor úgy döntöttünk, hogy minden munkálatot mi magunk szeretnénk elvégezni, tudtuk, hogy nem lesz egyszerű feladat, de lassan, lassan a vége felé járunk, s igaz ugyan: a kétkezi munkát önkénteseink végezték, de az alapanyagokat a Tarr Beton Kft adományozta. Lehet sokan meglepődnek a kerítésről hallva, de annak csak figyelmeztető funkciója lesz és nem a mozgássérült gyermekeket akarjuk elzárni a többi gyermektől! Hiszen maga a hinta is szerves részét képezi a Kossuth-kerti játszótérnek, mert az a cél, hogy a gyermekek együtt, egymás látókörében játszanak, nem el– vagy kirekesztve. Az elhelyezésében a városvezetés is támogatott, közterületről lévén szó egyeztetni kellett, hová is szeretnénk és a legkisebb ellenvetésük sem volt. A régióban egyébként csak Kolozsvárt van ilyen hinta, pontosabban hinták, a 2016–os KMN összegyűlt adományokból valósultak meg, az egyik az Életfa Egyesület udvarán, a másik fent a Monostoron, egy parkolóban, a játszótértől eléggé távol áll — ezt a távolságtartást, elszigetelést itt mindenképp el akartuk kerülni.” — magyarázza Hegedűs, örömmel vegyes fáradtsággal mesélve, hogy ezekben a napokban egyre többen érdeklődtek a hinta felől, a Kossuth-kertben megfordulóktól rengeteg biztatást, elismerő szavakat kapnak és különösen kellemes meglepetés volt, amikor megjelent egy lelkes nagytata és még lelkesebb unokájával be is segített a munkába.

A mozgássérülthintát augusztus 24–én, szombaton, 16 órakor, a PMN keretében annak rendje s módja szerint leplezzük le, szenteljük meg és adjuk át a városnak. Hiszen ez a hinta nem a mi tulajdonunk, mi csak kitaláltuk, beszereztük, felállítottuk — innentől már a város tulajdona, a karbantartás felelősségével együtt. Egyébként az átadást követően a gyártó két év garanciát vállal a hintára, illetve bármilyen meghibásodás esetén is hozzájuk lehet fordulni. Én arra kérek mindenkit, aki csak teheti, jöjjön el az átadóra — nagyon sokuk adománya, felajánlása ‘van benne’ ebben a mozgássérülthintába s úgy kerek a történet, ha együtt örvendünk neki.” — mondja.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...