Szombaton hintaavató a Kossuth-kertben!
Utoljára módositva: 2019-08-20 20:07:36

Az utolsó simításokat végzik a máltais önkéntesek a Kossuth-kerti mozgássérülthinta ‘tereprendezésével’ — a szombat délutáni felavatásra minden adományt adót várnak, hiszen úgy kerek a történet, ha együtt örülnek.

 

 A gyermekkorhoz (és nem csak) elválaszthatatlanul hozzá tartozik a hinta — a talán legkedvesebb játékszer, amely a repülés, a levegőhasítás, a földről elrugaszkodás semmihez nem fogható élményével ajándékoz meg újra és újra. Ám sajnos nem mindenkinek lehet része ebben a különleges élményben, mert fizikai korlátok szabnak gátat a levegőbe emelkedésnek s a mozgássérült gyermekek csak vágyakozva nézhetik vidáman hintázó kortársaikat — három nap múlva azonban már birtokba vehetik a számukra felállított mozgássérülthintát a Kossuth-kertben.

Talán nem is tudtuk igazán, mekkora fába vágjuk a fejszénket, amikor lassan egy évvel ezelőtt beindítottuk a hinta-projektet. Tavaly szeptemberben egy ifjúsági gyűlésen találgattuk, mire is fordítsuk majd a jótékonysági est bevételét (ugyanis az évente megszervezett jótékonysági estjeink mindig konkrétan ‘célirányosak’); mi az, ami hasznos, de nincs Szatmáron, pedig nagy szükség és igény lenne rá — és eszünkbe jutott a mozgássérülthinta. Amibe kerekes székkel lehet begurulni, a mozgássérült tudja magát is hajtani, de a kerekes szék mellett egy apuka vagy anyuka is elfér és együtt tudnak hintázni. Miután az ötlet vagyis a cél megszületett, már ‘csak’ a megvalósításnak kellett nekikezdeni — első lépésben természetesen az anyagiakat előteremteni, mivel a romániai viszonteladótól, kedvezménnyel megvásárolt hinta 15 210 lejbe került. Nagy sikerű jótékonysági estünk bevételéből (11 100 lej), a Református Gimnázium karácsonyi vásárán befolyt összeg egy részéből (több mint 3000 lej), valamint dr. Fátyol Rudolf jótékonysági hangversenyének bevételéből (több mint 2000 lej) sikerült összegyűjteni a hinta árát. Az élők sorából sajnos túl korán távozott, világhírű hegedűművész emberségből és segítőkészségből mindig jelesre ‘vizsgázott’ — a filharmónia igazgatójaként nem csak minden alkalommal díj– és költségmentesen biztosította jótékonysági rendezvényeink számára a termet, de mivel az utolsó rendezvényünkön ígérete ellenére nem tudott fellépni, február elején Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében szervezett filharmonikus kollégáival közösen egy jótékonysági hangversenyt a hinta-projekt számára.” — pillant vissza a történet elejére Hegedüs Gergő, a Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági szervezetének országos vezetője.

A speciális játszóeszköz nem sokkal korábban meg is érkezett Szatmárnémetibe, a máltais önkéntesek pedig nekiláttak a tereprendezésnek: alapot ástak, tartószerkezetet és kerítést állítottak, speciális gumiszőnyeg-borítást egyengettek. „Amikor úgy döntöttünk, hogy minden munkálatot mi magunk szeretnénk elvégezni, tudtuk, hogy nem lesz egyszerű feladat, de lassan, lassan a vége felé járunk, s igaz ugyan: a kétkezi munkát önkénteseink végezték, de az alapanyagokat a Tarr Beton Kft adományozta. Lehet sokan meglepődnek a kerítésről hallva, de annak csak figyelmeztető funkciója lesz és nem a mozgássérült gyermekeket akarjuk elzárni a többi gyermektől! Hiszen maga a hinta is szerves részét képezi a Kossuth-kerti játszótérnek, mert az a cél, hogy a gyermekek együtt, egymás látókörében játszanak, nem el– vagy kirekesztve. Az elhelyezésében a városvezetés is támogatott, közterületről lévén szó egyeztetni kellett, hová is szeretnénk és a legkisebb ellenvetésük sem volt. A régióban egyébként csak Kolozsvárt van ilyen hinta, pontosabban hinták, a 2016–os KMN összegyűlt adományokból valósultak meg, az egyik az Életfa Egyesület udvarán, a másik fent a Monostoron, egy parkolóban, a játszótértől eléggé távol áll — ezt a távolságtartást, elszigetelést itt mindenképp el akartuk kerülni.” — magyarázza Hegedűs, örömmel vegyes fáradtsággal mesélve, hogy ezekben a napokban egyre többen érdeklődtek a hinta felől, a Kossuth-kertben megfordulóktól rengeteg biztatást, elismerő szavakat kapnak és különösen kellemes meglepetés volt, amikor megjelent egy lelkes nagytata és még lelkesebb unokájával be is segített a munkába.

A mozgássérülthintát augusztus 24–én, szombaton, 16 órakor, a PMN keretében annak rendje s módja szerint leplezzük le, szenteljük meg és adjuk át a városnak. Hiszen ez a hinta nem a mi tulajdonunk, mi csak kitaláltuk, beszereztük, felállítottuk — innentől már a város tulajdona, a karbantartás felelősségével együtt. Egyébként az átadást követően a gyártó két év garanciát vállal a hintára, illetve bármilyen meghibásodás esetén is hozzájuk lehet fordulni. Én arra kérek mindenkit, aki csak teheti, jöjjön el az átadóra — nagyon sokuk adománya, felajánlása ‘van benne’ ebben a mozgássérülthintába s úgy kerek a történet, ha együtt örvendünk neki.” — mondja.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...