Szorgoskodik a Méhecske csoport
Utoljára módositva: 2014-04-08 10:04:17

A húsvétra készülődnek a Voinicelul napközi otthon Méhecskék nevű csoportjában. Az ökoóvodában azonban nem csak a hagyományőrzésre helyeznek hangsúlyt, hanem a természetvédelemre is.

 

Változatos programokat szerveznek a Méhecske csoportban

A szatmárnémeti 16-os lakónegyedben levő Voinicelul napközi otthon keretében két magyar tannyelvű csoport működik. A Méhecskék csoport az óvoda B épületében, azaz a Muncii utca 24. szám alatt található, ahol Bondici Noémi és Drimus Enikő óvónők foglalkoznak a kicsikkel, Toth Mariana igazgatónő irányítása mellett. Ez egyébként vegyes csoport, 2 évestől 6 évesig fogadnak itt gyerekeket. Amint Bondici Noémitől megtudtuk, a vegyes csoport pozitívuma az, hogy a kicsik hamarabb fejlődnek, tanulnak meg különböző dolgokat, míg a nagyok figyelmesebbek, segítőkészebbek lesznek, megszokják a kicsikre és az egymásra való odafigyelést. Mivel ökoóvodáról van szó, a kötelező tevékenységeken kívül igen gyakran szerveznek természetvédelemmel, újrahasznosítással kapcsolatos programokat is. Alakítottak ki például saját hangyafarmot, mikroszkóppal és egyéb olyan didaktikai eszközökkel is rendelkeznek, amelyek módfelett izgalmassá teszik a „kutatást”. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre, fontos szerepet kap az újrahasznosítható anyagok gyűjtése, mint például a papír vagy a használt elemek, és a természet védelmének fontosságát is igyekszenek megértetni a gyerekekkel. Emellett számos vetélkedőbe kapcsolódnak be. Magyar és román nyelvű versenyeken egyaránt szerepelnek, továbbá különböző projektekben és nevelési programokban vesznek rész — jelenleg például az Édes anyanyelvünk elnevezésű vetélkedőre készülnek. A karitatív tevékenység sem hiányzik a Méhecske csoport programjából, bekapcsolódtak például a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által szervezett márciuska-kiállítás létrehozásába a Szakszervezetek Művelődési Házában, melynek révén a Stea Egyesület kedvezményezettjein segítettek. Tavaly télen, karácsony közeledtével a szülőkkel együttesen kiállítást rendeztek karácsonyi díszekből az Auchan bevásárlóközpont galériájában egy Curcubeul schimbării név alatt futó projekt keretében. Partnerkapcsolatban állnak továbbá a az Avram Iancu Általános Iskolával, és számos közös tevékenységet szerveznek az iskolásokkal. A Méhecske csoport tagjai évek óta szorgalmas látogatói a Szatmárnémeti Északi Színház Brighella Bábtagozata előadásainak. Évente három előadást néznek meg a gyerekek, ami minden alkalommal óriási élmény számukra. A tavaszi vakáció előtt a húsvéti népi hagyományokat elevenítik fel — így jelenleg tojást festenek, valamint tojásfát állítanak, illetve ismerkednek az ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokkal. Az óvoda udvarán végzett felújítással nemrég végeztek, így új játszóeszközkel várják a gyerekeket. A beiratkozás a 2014–2015-ös tanévre májustól kezdődik, a Voinicelul óvodában szeretettel várják a 2 évet betöltött gyerekeket is — ezáltal szeretnék megkönnyíteni a szülők munkába való visszatérését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...