Szorgoskodik a Méhecske csoport
Utoljára módositva: 2014-04-08 10:04:17

A húsvétra készülődnek a Voinicelul napközi otthon Méhecskék nevű csoportjában. Az ökoóvodában azonban nem csak a hagyományőrzésre helyeznek hangsúlyt, hanem a természetvédelemre is.

 

Változatos programokat szerveznek a Méhecske csoportban

A szatmárnémeti 16-os lakónegyedben levő Voinicelul napközi otthon keretében két magyar tannyelvű csoport működik. A Méhecskék csoport az óvoda B épületében, azaz a Muncii utca 24. szám alatt található, ahol Bondici Noémi és Drimus Enikő óvónők foglalkoznak a kicsikkel, Toth Mariana igazgatónő irányítása mellett. Ez egyébként vegyes csoport, 2 évestől 6 évesig fogadnak itt gyerekeket. Amint Bondici Noémitől megtudtuk, a vegyes csoport pozitívuma az, hogy a kicsik hamarabb fejlődnek, tanulnak meg különböző dolgokat, míg a nagyok figyelmesebbek, segítőkészebbek lesznek, megszokják a kicsikre és az egymásra való odafigyelést. Mivel ökoóvodáról van szó, a kötelező tevékenységeken kívül igen gyakran szerveznek természetvédelemmel, újrahasznosítással kapcsolatos programokat is. Alakítottak ki például saját hangyafarmot, mikroszkóppal és egyéb olyan didaktikai eszközökkel is rendelkeznek, amelyek módfelett izgalmassá teszik a „kutatást”. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre, fontos szerepet kap az újrahasznosítható anyagok gyűjtése, mint például a papír vagy a használt elemek, és a természet védelmének fontosságát is igyekszenek megértetni a gyerekekkel. Emellett számos vetélkedőbe kapcsolódnak be. Magyar és román nyelvű versenyeken egyaránt szerepelnek, továbbá különböző projektekben és nevelési programokban vesznek rész — jelenleg például az Édes anyanyelvünk elnevezésű vetélkedőre készülnek. A karitatív tevékenység sem hiányzik a Méhecske csoport programjából, bekapcsolódtak például a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal által szervezett márciuska-kiállítás létrehozásába a Szakszervezetek Művelődési Házában, melynek révén a Stea Egyesület kedvezményezettjein segítettek. Tavaly télen, karácsony közeledtével a szülőkkel együttesen kiállítást rendeztek karácsonyi díszekből az Auchan bevásárlóközpont galériájában egy Curcubeul schimbării név alatt futó projekt keretében. Partnerkapcsolatban állnak továbbá a az Avram Iancu Általános Iskolával, és számos közös tevékenységet szerveznek az iskolásokkal. A Méhecske csoport tagjai évek óta szorgalmas látogatói a Szatmárnémeti Északi Színház Brighella Bábtagozata előadásainak. Évente három előadást néznek meg a gyerekek, ami minden alkalommal óriási élmény számukra. A tavaszi vakáció előtt a húsvéti népi hagyományokat elevenítik fel — így jelenleg tojást festenek, valamint tojásfát állítanak, illetve ismerkednek az ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokkal. Az óvoda udvarán végzett felújítással nemrég végeztek, így új játszóeszközkel várják a gyerekeket. A beiratkozás a 2014–2015-ös tanévre májustól kezdődik, a Voinicelul óvodában szeretettel várják a 2 évet betöltött gyerekeket is — ezáltal szeretnék megkönnyíteni a szülők munkába való visszatérését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 25.
Szívesen erőltetnéd a világot, hogy megtörténjen egy változás. De azt is észreveheted, hogy nincsenek eszközeid ahhoz, hogy ezt a változást létrehozd. Ez az ellentmondás erős frusztrációt jelent a számodra. Olyan frusztrációt, amelyet érdemes lenne kezelned, és amelyet érdemes lenne tudatosan megfigyelned.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...