Szövetségi Érdemkereszt Johann Forstenheizlernek
Utoljára módositva: 2020-02-20 11:45:14


Az Északi Színház termében tartott ünnepség keretében tegnap Őexcellenciája Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét adta át Johann Forstenheizlernek, a Német Demokrata Fórum tiszteletbeli elnökének.


Az ünnepi esemény kezdetén a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia kamarakórusa játszott és a Német Demokrata Fórum kórusa énekelt Schmidt Mária karnagy vezényletével. Josef Hölczli, a Német Demokrata Fórum észak-erdélyi régionális elnöke ismertette Johann Forstenheizler elmúlt harminc évben kifejtett tevékenységét a Német Demokrata Fórumban. Hölczli rendkívüli eseménynek nevezte a rangos kitüntetés átadását, amit Frank-Walter Steinmeier, Németország szövetségi elnöke írt alá. Forstenheizler az utóbbi harminc év során az NDF Szatmár megyei szervezete, valamint az észak-erdélyi régionális elnökeként kiemelkedő tevékenységet fejtett ki a sváb identitás megőrzése, a sváb kultúra életben tartása, a német oktatás fejlesztése érdekében, csakúgy, mint a közösség politikai képviseletében.
Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete egy személyes történettel kezdte beszédét. Elmondta, hogy Szatmárnémetiben tett első látogatásakor a Johann Ettinger Német Líceumban — amelynek megalapításában nagy szerepet játszott Johann Forstenheizler, s ő volt az intézmény első igazgatója is — harmadik osztályos diákokkal találkozott, és megkérdezte őket, hogy ki milyen nyelven beszél. Kiderült, hogy mindenki beszélte a román, a német, a magyar és az angol nyelvet is, sőt, volt, aki az ukránt is. Ennek az óriási kincsnek a birtokában vannak ezek a gyerekek, mutatott rá a nagykövet, kihangsúlyozva azt is, hogy Szatmár megyét a tolerancia, a többnemzetiség, a többnyelvűség, a vallási felekezetek békés együttélése jellemzi. Ezeknek a feltételeknek a megteremtését tűzte ki célul maga elé Johann Forstenheizler, és ezek megvalósításáért fáradozott. Mindig fontosnak tartotta, hogy a szatmári svábok ne veszítsék el a gyökereiket, de egy közösségben éljenek azokkal, akik közé a sors sodorta őket, fogalmazott méltatásában Cord Meier-Klodt, hozzátéve, hogy nagy öröm számára, hogy átadhatja a rangos kitüntetést.
Az oklevél és az Érdemkereszt átvétele után Johann Forstenheizler három nyelven (német, román és magyar) szólt a résztvevőkhöz, köszönetet mondva mindazoknak, akik segítették a munkájában. Az elmúlt harminc év az eredmények időszaka volt, amikor megalakult Német Demokrata Fórum, és szinte a semmiből indulva fokozatosan valósították meg a kitűzött célokat, ma pedig már el lehet mondani, hogy egy megfiatalodott érdekvédelmi szervezet működik.
Az ünnepi eseményt a Német Demokrata Fórum férfikórusának műsora zárta.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...