Sztrájkoló ügyvédek versus tiszteletlen bírák
Utoljára módositva: 2014-10-02 09:06:59

Nem látják el a büntetőeljárások során a hivatalból kirendelt védőügyvédi feladatokat és nem neveznek ki hivatalból védőügyvédeket a Szatmári Ügyvédi Kamara tagjai, így tiltakozva a végzettség nélküli ügyvédek tevékenysége és a bírók tiszteletlensége ellen.

 

Radikális lépésre szánták el magukat a szatmári ügyvédek: október 1-jétől sztrájkba léptek. Azaz tegnaptól nem látják el a büntetőeljárások során a hivatalból kirendelt védőügyvédi feladatokat, nem neveznek ki hivatalból védőügyvédeket, és az októberi hónapra nem közlik a Szatmári Ügyvédi Kamara azon tagjainak névsorát, akik hivatalból kirendelhetőek lennének. Így tiltakoznak az ellen, amiért a bírók és az ügyészek tolerálják azt, hogy egyes végzettség nélküli személyek ügyvédi tevékenységet folytassanak, illetve így tiltakoznak az igazságügyben az utóbbi időben egyre nagyobb mértéket öltő és az ügyvédek felé irányuló „tisztelethiány” miatt is.

A Szatmári Ügyvédi Kamara eddig már többször is panasszal élt és keresetet nyújtott be olyan személyek ellen, akik a megfelelő jogi végzettség nélkül folytattak ügyvédi tevékenységet — közéjük tartozik az az egykori rendőr is, aki a Gyulafehérváron bejegyzett „Alkotmányos Kamara” elnevezésű civil szervezet tagja, több önjelölt „ügyvéddel” együtt. A Szatmár Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség ezeket a kereseteket megszüntette, és nem vonta felelősségre az érintett személyeket — ez pedig az Ügyvédi Kamara szerint megengedhetetlen. „Ha valaki a megfelelő végzettség nélkül folytatja ügyvédi tevékenységét, megsérti annak a személynek az alkotmány által biztosított jogát is, akit véd. Ez pedig az utóbbi években többször is megtörtént, anélkül, hogy a rendőrség, az ügyészség, a törvényhozási intézmények bármilyen lépést is tettek volna a jelenség megszüntetése érdekében. Mindezek mellett precedenst is teremthet arra, hogy bárki, akinek csak eszébe jut, kinevezheti magát ügyvédnek és folytathatja ezt a tevékenységet, bármiféle megtorlás vagy felelősségre vonás nélkül ” — olvasható az Ügyvédi Kamara közleményében. A kamara tagjai szeptember 29-i rendkívüli közgyűlésükön döntöttek úgy, hogy sztrájkba lépnek, így tiltakozva e jelenség ellen. Illetve nem csak ez ellen, hanem — mint azt Ressler Ştefan ügyvédtől megtudtuk — „az ügyészeknek és a bíróknak az ügyvédekkel szembeni nem méltányos magatartása miatt” is.

 

Tiszteletet az ügyvédeknek

 

„Egy normálisan működő jogállamban az igazságügyben dolgozóknak tisztelniük kell egymást és egyenlő félként kell együtt dolgozniuk. Egy bírónak tudnia kell: csak akkor tud konstruktívan dolgozni, helyes és minden szempontot figyelembe vevő ítéletet hozni, ha együttműködik a többi igazságszolgáltatóval. Igen, tudjuk, a mai fiatal bírók procedurálisan nagyon-nagyon felkészültek és tudnak; igen, tisztában vagyunk azzal is, hogy nagyon sok a munkájuk és nagy a felelősségük. De nekik is tudniuk kell: nem csak ők csinálnak mindent! — mondja Ressler ügyvéd. — A fiatal magisztrátusok egyfajta felsőbbrendűségi burokban akarnak élni. Napról napra több az abnormitás, egyre több és egyre durvább atrocitás éri ügyvédkollégáimat a tárgyalótermekben. Ez pedig megengedhetetlen! Az igazságügy nem vicc! Komplex gondolkodású bírók kellenének, akik egészében látják át a működést és a folyamatot, reálisan fogják fel ítéleteik súlyát és kihatását. A szeptember 29-i rendkívüli közgyűlésen döntöttünk úgy: ez így nem mehet tovább. Mert nem jó irányba megy. Azért tettük meg ezt a radikális lépést, hátha megállnak gondolkodni és felülbírálják helytelen viselkedésüket. Rendkívüli esetekben (gyilkosság, gondatlanságból elkövetett emberölés vagy egyéb súlyos cselekmény) természetesen ellátjuk a hivatalból kirendelt védőügyvédi feladatokat az Ügyvédi Kamara vezetőségének jóváhagyásával, de más esetekben nem.”

 

A törvényszék válasza

 

A Szatmárnémeti Törvényszék tegnap — a nagy sajtóvisszhangra való tekintettel — rövid közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben közlik: tudomásul vették az Ügyvédi Kamara ügyvédeinek döntését, és tiszteletben tartják a tiltakozáshoz való jogukat. A tiltakozás egyik okával, azaz a végzettség nélkül ügyvédi tevékenységet folytató személyekkel kapcsolatban annyit jegyeznek meg: „A Törvényszéki Kollégium vezetősége és a bírói közösség beszélgetéseik során arra a megállapításra jutottak, hogy ilyen személyeknek nem volt megengedve a jogi tevékenység gyakorlása és ebben az igazságügyi intézményben nem folytattak ilyen tevékenységet.”

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...