Szükség van a megújulásra
Utoljára módositva: 2017-12-29 18:15:49

Amióta szinte évente növekedik a hivatalos — szabadnapos — ünnepek száma, egyre több olyan ünnepünk válik mindenki által akarva-akaratlan megtartott közös ünneppé, ami valamilyen módon a megújulásról, az újrakezdésről is szól. Mintha kezdene nyilvánvalóvá válni, hogy szükség van a megújulásra, valamilyen módon fel kell frissíteni, de az is lehet, hogy sok esetben teljesen újjá kell szülni a régit, nem csak külsőleg, hanem belül is.

Az újrakezdés lehetősége, a megújulás kezdete lehet az újév is. Ennek a reményében kívánunk boldog új évet, ennek a reményében teszünk kisebb-nagyobb fogadalmakat, szövünk terveket és hozunk döntéseket. Ó év utolsó és új év első napjaiban, mindig el kell gondolkodni azon, hogy mi az, amit magunk mögött kell hagyni, és mi az, amit mindenképpen magunkkal kell hozni mankóként, biztonságként az elmúlt esztendőből? Aligha lehet, aligha érdemes megtenni azt, hogy mindent magunk mögött hagyva legyünk újakká, mert az veszélyes lehet, nem csak számunkra, hanem gyermekeink számára is. Az, aki a megújulást, az újjászületést tűzi ki célul az ó- és az újév határán — vagy bármikor —, nem csak a saját jövője, hanem gyermekei jövője miatt is dönt. Leghamarabb az látszik, amikor valaki külső megújuláson megy keresztül. Ma már külön cégek foglalkoznak a külső megújulással, külön szakmák jönnek létre, hogy az újrakezdésben szakszerűen segítsenek. Hányszor halljuk, hogy felújítanak utcákat, épületeket, de kevésbé halljuk azt, hogy megújulnak kisebb vagy nagyobb szellemi közösségek, emberek, közösségek ébrednek rá, hogy változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy ne vesszünk el a világ forgatagában. A legnagyobb szükség a lelkek megújulására van, hogy minden belülről formálódjon és ne a külsőségek legyenek a meghatározók. Így elmondva, talán ez szépen hangzik, de hány emberben van meg az akarat és a szándék a megújulásra? Sokan szeretnének változást a vágyak szintjén, de valami hiányzik a végső döntéshez, az első lépések megtételéhez, az első lépcsőfokhoz vagy az ugródeszkához. Talán hiányzik valaki, aki segít az indulásban, aki kezet nyújt, magával húz vagy csak éppen ott van a közelben és példát mutat.

Azt mondtam, nem csak magunkért, hanem gyermekeinkért is. A mai kornak az egyik nagy hibája — amiből sok kellemetlenség fakad —, hogy az emberek túlzottan törekednek az önállóságra. A túlzott önállóságnak az elején vannak ugyan előnyei, később annál több a hátrányuk. Vannak, akik úgy érzik, hogy önállóan nagyobb a mozgásterük, a kötetlenség nagyobb kibontakozási lehetőséget biztosít számukra, egy idő után viszont éppen amiatt szorul ki a közösségekből, mert egyedül képtelen azokba beilleszkedni. Itt az újév, itt a lehetőség a megújulásra. Ehhez nem kell újjászületni, sokkal jobb tovább vinni a már megszerzett tapasztalatokat. Az embernek élete végéig kell fejlődnie és alkalmazkodnia; minél többet fejlődünk, annál több szükség van az alkalmazkodásra. A megújulás reményében kívánjunk egymásnak boldog új évet!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...