Szükség van a megújulásra
Utoljára módositva: 2017-12-29 18:15:49

Amióta szinte évente növekedik a hivatalos — szabadnapos — ünnepek száma, egyre több olyan ünnepünk válik mindenki által akarva-akaratlan megtartott közös ünneppé, ami valamilyen módon a megújulásról, az újrakezdésről is szól. Mintha kezdene nyilvánvalóvá válni, hogy szükség van a megújulásra, valamilyen módon fel kell frissíteni, de az is lehet, hogy sok esetben teljesen újjá kell szülni a régit, nem csak külsőleg, hanem belül is.

Az újrakezdés lehetősége, a megújulás kezdete lehet az újév is. Ennek a reményében kívánunk boldog új évet, ennek a reményében teszünk kisebb-nagyobb fogadalmakat, szövünk terveket és hozunk döntéseket. Ó év utolsó és új év első napjaiban, mindig el kell gondolkodni azon, hogy mi az, amit magunk mögött kell hagyni, és mi az, amit mindenképpen magunkkal kell hozni mankóként, biztonságként az elmúlt esztendőből? Aligha lehet, aligha érdemes megtenni azt, hogy mindent magunk mögött hagyva legyünk újakká, mert az veszélyes lehet, nem csak számunkra, hanem gyermekeink számára is. Az, aki a megújulást, az újjászületést tűzi ki célul az ó- és az újév határán — vagy bármikor —, nem csak a saját jövője, hanem gyermekei jövője miatt is dönt. Leghamarabb az látszik, amikor valaki külső megújuláson megy keresztül. Ma már külön cégek foglalkoznak a külső megújulással, külön szakmák jönnek létre, hogy az újrakezdésben szakszerűen segítsenek. Hányszor halljuk, hogy felújítanak utcákat, épületeket, de kevésbé halljuk azt, hogy megújulnak kisebb vagy nagyobb szellemi közösségek, emberek, közösségek ébrednek rá, hogy változtatni kell, ha azt akarjuk, hogy ne vesszünk el a világ forgatagában. A legnagyobb szükség a lelkek megújulására van, hogy minden belülről formálódjon és ne a külsőségek legyenek a meghatározók. Így elmondva, talán ez szépen hangzik, de hány emberben van meg az akarat és a szándék a megújulásra? Sokan szeretnének változást a vágyak szintjén, de valami hiányzik a végső döntéshez, az első lépések megtételéhez, az első lépcsőfokhoz vagy az ugródeszkához. Talán hiányzik valaki, aki segít az indulásban, aki kezet nyújt, magával húz vagy csak éppen ott van a közelben és példát mutat.

Azt mondtam, nem csak magunkért, hanem gyermekeinkért is. A mai kornak az egyik nagy hibája — amiből sok kellemetlenség fakad —, hogy az emberek túlzottan törekednek az önállóságra. A túlzott önállóságnak az elején vannak ugyan előnyei, később annál több a hátrányuk. Vannak, akik úgy érzik, hogy önállóan nagyobb a mozgásterük, a kötetlenség nagyobb kibontakozási lehetőséget biztosít számukra, egy idő után viszont éppen amiatt szorul ki a közösségekből, mert egyedül képtelen azokba beilleszkedni. Itt az újév, itt a lehetőség a megújulásra. Ehhez nem kell újjászületni, sokkal jobb tovább vinni a már megszerzett tapasztalatokat. Az embernek élete végéig kell fejlődnie és alkalmazkodnia; minél többet fejlődünk, annál több szükség van az alkalmazkodásra. A megújulás reményében kívánjunk egymásnak boldog új évet!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...