Szükséglakásból sosem elég
Utoljára módositva: 2014-01-15 10:21:18

Bár a szatmárnémeti Toamnei utcán található szükséglakás bérleti szerződésében a fiatalember neve is szerepel, ennek ellenére az édesanyja karácsonykor kitette a lakásból feleségével s pici gyermekével együtt.

 

Szatmárnémetiben nagy az igény a szükséglakásokra

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban tartott tegnapi fogadóórán az intézmény vagyonkezelő és nyilvántartó irodájának vezetője, Mihaela Faur hallgatta meg a panaszosokat, akik kivétel nélkül lakásgondokkal küszködnek. Egy családfő feleségével és kétéves gyermekével jelent meg a meghallgatáson. Mint elmondta, a szatmárnémeti Toamnei utcai szükséglakások egyikében laktak tavaly december 24-ig. Azért csak addig, mert édesanyja kizavarta őket a lakásból. A karácsony napján „lapátra tett” háromtagú család ismerősöknél keresett menedéket, s azóta is ott vannak. A helyzetet elviselik — egyéb választásuk nem lévén. De természetesen tenni is szeretnének azért, hogy kikerüljenek ebből az áldatlan helyzetből. Munkát is keresett a férfi, de egyelőre nem alkalmazták munkakönyves állásban, de kapott napszámos munkát, ahol reggeltől késő délutánig kell dolgozzon mint kőműves. Napi 50 lejért. Szeretnék, ha az önkormányzat szociális lakást utalna ki a számukra, hogy biztonságos körülmények között élhessen a család.

 

Szerepel a szerződésben

 

Mihaela Faur a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) munkatársaitól érdeklődésére megtudta, hogy a szóban forgó Toamnei utcai szükséglakás bérleti szerződésében a fiatalember neve is szerepel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az édesanyjával egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik. Erről a polgármesteri hivatal munkatársai fel is világosították a panaszost, de ennyit tehettek értük. A családi konfliktusokba nem szólhatnak bele. Abban az esetben, ha a panaszos édesanyja kitart amellett, hogy nem engedi be a fiatalokat a lakásba, a rendőrség segítségét is kérhetik ezek.

 

Felmérik az igényeket

 

A tegnapi fogadóórán az egyik panaszos ANL-lakást kért az illetékesektől, a válasz az volt, hogy sem ANL-, sem szükséglakás esetében nincs üresedés. Addig míg rendezni tudják az ügyét, türelmet kértek tőle, s elmondták, hogy az önkormányzat tervbe vette új szükséglakások építését. Egyelőre felmérik az igényeket, s folyamatban van a telekhely kiválasztása is. Itt nagyon fontos szempont az, hogy a megyeszékhely olyan részén építsék a szükséglakásokat/szociális lakásokat, ahol a közművesítéssel nincsenek gondok. A tegnapi meghallgatáson az utolsó jelentkező egy idős férfi volt. Se lakása, se nyugdíja, családja van ugyan, de mint elmondta, nem sokat törődnek vele. Az önkormányzat képviselőitől azt kérte, hogy segítsenek neki, hogy rokkantsági nyugdíjat kaphasson, erre ők a Gladiolei utcai hajléktalanszállót ajánlották a figyelmébe. Erre a férfi válasza az volt, hogy eléggé rossz körülmények uralkodnak ott, s tele van a ruhája tetűvel. A hivatal munkatársai hirtelen egyebet annyit tudtak mondani, csupán annyit, hogy felveszik a kapcsolatot a kórházzal, hogy segítsenek a féregtelenítésben. Ezzel párhuzamosan egy idősgondozásra szakosodott intézetbe való beutalás lehetősége is felmerült.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...