Szükséglakásból sosem elég
Utoljára módositva: 2014-01-15 10:21:18

Bár a szatmárnémeti Toamnei utcán található szükséglakás bérleti szerződésében a fiatalember neve is szerepel, ennek ellenére az édesanyja karácsonykor kitette a lakásból feleségével s pici gyermekével együtt.

 

Szatmárnémetiben nagy az igény a szükséglakásokra

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban tartott tegnapi fogadóórán az intézmény vagyonkezelő és nyilvántartó irodájának vezetője, Mihaela Faur hallgatta meg a panaszosokat, akik kivétel nélkül lakásgondokkal küszködnek. Egy családfő feleségével és kétéves gyermekével jelent meg a meghallgatáson. Mint elmondta, a szatmárnémeti Toamnei utcai szükséglakások egyikében laktak tavaly december 24-ig. Azért csak addig, mert édesanyja kizavarta őket a lakásból. A karácsony napján „lapátra tett” háromtagú család ismerősöknél keresett menedéket, s azóta is ott vannak. A helyzetet elviselik — egyéb választásuk nem lévén. De természetesen tenni is szeretnének azért, hogy kikerüljenek ebből az áldatlan helyzetből. Munkát is keresett a férfi, de egyelőre nem alkalmazták munkakönyves állásban, de kapott napszámos munkát, ahol reggeltől késő délutánig kell dolgozzon mint kőműves. Napi 50 lejért. Szeretnék, ha az önkormányzat szociális lakást utalna ki a számukra, hogy biztonságos körülmények között élhessen a család.

 

Szerepel a szerződésben

 

Mihaela Faur a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) munkatársaitól érdeklődésére megtudta, hogy a szóban forgó Toamnei utcai szükséglakás bérleti szerződésében a fiatalember neve is szerepel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az édesanyjával egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik. Erről a polgármesteri hivatal munkatársai fel is világosították a panaszost, de ennyit tehettek értük. A családi konfliktusokba nem szólhatnak bele. Abban az esetben, ha a panaszos édesanyja kitart amellett, hogy nem engedi be a fiatalokat a lakásba, a rendőrség segítségét is kérhetik ezek.

 

Felmérik az igényeket

 

A tegnapi fogadóórán az egyik panaszos ANL-lakást kért az illetékesektől, a válasz az volt, hogy sem ANL-, sem szükséglakás esetében nincs üresedés. Addig míg rendezni tudják az ügyét, türelmet kértek tőle, s elmondták, hogy az önkormányzat tervbe vette új szükséglakások építését. Egyelőre felmérik az igényeket, s folyamatban van a telekhely kiválasztása is. Itt nagyon fontos szempont az, hogy a megyeszékhely olyan részén építsék a szükséglakásokat/szociális lakásokat, ahol a közművesítéssel nincsenek gondok. A tegnapi meghallgatáson az utolsó jelentkező egy idős férfi volt. Se lakása, se nyugdíja, családja van ugyan, de mint elmondta, nem sokat törődnek vele. Az önkormányzat képviselőitől azt kérte, hogy segítsenek neki, hogy rokkantsági nyugdíjat kaphasson, erre ők a Gladiolei utcai hajléktalanszállót ajánlották a figyelmébe. Erre a férfi válasza az volt, hogy eléggé rossz körülmények uralkodnak ott, s tele van a ruhája tetűvel. A hivatal munkatársai hirtelen egyebet annyit tudtak mondani, csupán annyit, hogy felveszik a kapcsolatot a kórházzal, hogy segítsenek a féregtelenítésben. Ezzel párhuzamosan egy idősgondozásra szakosodott intézetbe való beutalás lehetősége is felmerült.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...