Szunnyadó népakarat
Utoljára módositva: 2014-09-11 10:35:09

Románia évek óta választási kampányban él, állandó ígérgetések lázában, olyan értelemben állandó, hogy minden választáskor ugyanazokat a dolgokat ígérik meg a pártok, és mindig ugyanúgy nem teljesítik (lásd harmadik híd és körgyűrű), az istenadta nép nagyobbik része pedig ugyanúgy hisz az ígéretekben. Azt is mondhatnánk, hogy a politikusok részéről butaság lenne bármit is változtatni a hazugság-politikán, hiszen ha csupán Victor Pontát hozzuk fel példának, azon kívül, hogy újabb és újabb adókat és illetékeket vezetett be, nem sokat tett a gazdaság fellendítéséért, mégis a legnépszerűbb a közvélemény-kutatások eredményei szerint. Kormánya viszont a népszerűség megtartásáért elengedi az intézmények adósságait, legutóbb az önkormányzatok kaptak pénzt adósságaik kifizetésére anélkül, hogy megvizsgálták volna, honnan is erednek azok az adósságok, mivel töltik munkaidejüket az egyre nagyobb létszámú önkormányzati dolgozók. A lakosság nagy része kiábrándult, már reménykedni sem tud: az értelmiség félrevonult, a fiatalok elmenekülnek, azok, akik itt maradnak, egyik napról a másikra tengetik életüket, felkészülten arra, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet az egészségügyi rendszer összeomlása, ami az itthon maradottak nagy százalékát érinti. A sokat ígérő demokrácia sem működik, hiszen a népakarat nem érvényesül, azok, akiket a lakosság a parlamentbe juttat, nem igazán a választóikat képviseli. A kétharmados többséggel kormányzást vállaló pártszövetség már nem létezik, olyan pártok közelednek a hatalomátvételhez, amelyek nem kaptak bizalmat a választóktól. Ami a magyarságot illeti, ködös az út, nem lehet messzire látni, de a jelen is kérdéses: nem tudni, hogy hova vezet a megosztottság, és nem tudni, hogy milyen újabb megosztottsághoz vezet az autonómia-törekvés, mert a Székelyföld autonómiája hátrányos helyzetet teremthet a szórványokban élők számára, ami akár a beolvadás gyorsulásával is járhat. De az sem biztos, hogy a székelyföldi autonómia az ott tömbben élő székelyek számára megoldást jelent, hiszen könnyen elképzelhető, hogy az oda tömegesen beköltöző románok fogják uralni a régiót.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...