Szúnyogirtás lesz két fronton
Utoljára módositva: 2019-06-19 20:36:50

Ködgépes gyérítéssel ma éjszaka indul a szatmárnémeti szúnyogritkítás; a helikopter a környező települések fölött kezd szintén ma éjszaka, a légi irtásban Szatmárnémeti kedden kerül sorra.

A „gazdag” településeken, Szatmárnémetiben, Vetésen, Pusztadarócon és Batizon kezdődik ma éjszaka a szúnyogirtási akció, Lázáriban, Szatmárudvariban nem lesz, Mikolában pedig csak a jövő hét második felétől. Naplemente után talaj menti ködgépes szórással, a Szamos bal partján levő lakótelepeken és a folyó árterében kezdődik a gyérítés, keddre végeznek ezzel a fázisával a mentesítésnek. A helikopteres szórásra június 25-én fog sor kerülni Szatmárnémetiben az esti, hajnali órákban. Addig Vetés, Pusztadaróc és Batiz fölött köröz majd a permetszóró helikopter. A teljes Szatmárnémetit érintő folyamat hét-tíz napot fog igénybe venni, tájékoztatta lapunkat Maskulik Csaba városmenedzser, a légi permetezés két nap alatt befejezhető. Ennek elvégzésének három feltétele van: 25 fok alatti hőmérséklet, szél-, illetve csapadékmentes időszak. A városmenedzser ismételten felszólította a városlakókat, hogy a kertekben, tömbházak pincéjében szintén végezzék el a szúnyogirtást, mert hiába a közterek megszórása, ha a magánterületekről újra ellepik a mentesített övezeteket a rovarok. Nem elég lepermetezni a kerteket, pincéket, szárazzá is kell tenni ezeket, a pocsolyák, nedves falak, párás, dohos levegő mind-mind elősegíti a szúnyoglárvák fejlődését és csípő-repülő imágóvá való átalakulásukat. 

Nincs rá keret

Szerdán biztosra vették az illetékesek, hogy csütörtök este fel fog szállni a szúnyogirtó szert szóró helikopter, amely a megyeszékhelyet, de előbb annak környékén lévő három másik települést fog megszórni. Lázári és Szatmárudvari kimarad, mert nincs rá pénzük, Mikolában pedig valószínűleg jövő hét elején lesz mentesítés, ha péntek délelőtti ülésén elkülönít erre pénzt a tanács. Állítólag nagyon nehéz volt lemenedzselni, hogy Szatmárnémetivel és környékével foglalkozzon a permetező helikopter; annyi a szúnyog mindenfelé a szomszédos megyékben is, hogy egy perc megállása sincs a vegyszerszórónak.

Lázári

Lengyel István, Lázári község polgármestere nem köntörfalazott, és kerek perec megmondta: alig van pénze a községnek, ezért nem lesz szúnyogirtás ennek területén. És ha most nem lesz, akkor később sem lesz — fogalmazott a polgármester. Lázáriban és a hozzá tartozó településeken 45 ezer lejbe került volna az általános, légi szúnyogirtás.

Szatmárudvari

Hasonló a helyzet Szatmárudvariban, innen az alpolgármester tájékoztatott, hogy ennek az önkormányzatnak sincs pénze a permetezésre; a községvezetés abban reménykedik, hogy a szúnyoglétszámot eddig gyarapító kánikula ezentúl talán elkezdi majd tizedelni a vérszívókat. Szatmárudvari község teljes területén 30 ezer lejbe került volna a szúnyogirtás.

Mikola

Mikolában péntek reggel lesz tanácsülés, amelyen a permetezés is napirenden lesz. Dobos István polgármester úgy tájékoztatott, hogy 30 ezer lejt irányoz elő a mentesítés elvégzésére, s ha a tanácsosok megszavazzák, jövő hét közepén Mikola fölött is körözhet a permete zőhelikopter.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...