Szúnyogirtó kartell készül
Utoljára módositva: 2019-06-13 09:03:42

Tízezrével rajzanak a szúnyogok a megyében mindefelé, de jövő hétig még bírni kell a csípéseket, mert csak akkorra várható, hogy felszáll a permetező helikopter, amely több települést is megszór.

A rengeteg májusi eső és az azt követő júniusi forróság meghozta a nem kívánt hatást: rendkívüli módon elszaporodtak a szúnyogok. Nincs település és nincs egyetlen négyzetméter sem a megyében, ahol nyugtuk lenne az embereknek naplemente után a zümmögő vérszívóktól, sőt, egyes helyeken annyi van belőlük, és akkora az étvágyuk, hogy nappal is csípnek.

 

Bizonytalan időjárás

 

Az idei szúnyogirtás második versenyét Nagykároly nyerte, ahol a napokban végeznek légi permetezést, a második helyre Szatmárnémeti igyekszik beérni a szomszédos településekkel együtt. Volt már olyan szúnyogirtás korábban, hogy nemcsak Szatmárnémetit szórta meg a repülő, hanem a vele szomszédos településeket is, ez alkalommal is ilyen átfogó gyérítési akciót terveznek; várhatóan jövő hét végén lesz bevethető a permetező helikopter. Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser lapunknak elmondta, hogy a bizonytalan időjárás miatt nem lehetett előre látni, mikor lehet majd légi úton is permetezni. Tavaly júliusban volt a nyári szórás, ebben az évben a szokatlanul csapadékos nyárelő miatt hozták előbbre ennek időpontját.

 

Hét településen

 

Szatmárnémeti, Vetés, Mikola, Batiz, Lázári, Pusztadaróc és Szatmárudvari készül összefogni, hogy mindegyik településen egyszerre végezzék a légi szúnyogirtást; minél nagyobb területen végzik ezt, annál hatékonyabb, a mentesítő cég is örül, hogy egy szerződés aláírásával nagyobb megrendelést kap.

 

Hektáronként hatvan lej

 

Két sarkalatos pontja van az irtásnak: az egyik, hogy legyen meg rá az önkormányzatoknak a pénze, a másik, hogy legyen bevethető a helikopter, ne legyen foglalt más városban végzett munka miatt. Jövő hét kedden fognak asztalhoz ülni a hét település illetékesei, hogy megbeszéljék a részleteket; közülük többtől is azt hallottuk, hogy június huszadika környékén áll majd rendelkezésükre a permetező helikopter. Ha lesz permetezés, k-othrin profi hatóanyagú szert szór majd a szúnyogok közé a kora reggeli, kora esti órákban a műholdas helymeghatározóval is felszerelt helikopter; ez a fajta mentesítési szolgáltatás hektáronként mintegy hatvan lejbe kerül. Ha mind a hét településen elvégzik majd a szúnyogirtást, mintegy 25 ezer hektárnyi területen csappanhat meg a vérszívók száma Szatmárnémetiben és környékén.

 

Szúnyogkisokos:

Csak a nőstények csípnek. A hím szúnyogoknak elég a növényi nektárokból kinyert tápanyag.

A nőstény szúnyogok is azért csípnek, mert a peték fejlődéséhez szükségük van egy fehérjére, amely a vérben található. Egy kiadós vérszívás után akár 400 petét is képesek lerakni.

A kilélegzett szén-dioxid az, ami beindítja a szúnyogok vérszomját. Minél intenzívebben lélegzik egy ember, annál inkább megtalálják, de a lábszagot is szeretik.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...