Szűrés nélkül felszámolhatatlan
Utoljára módositva: 2019-07-31 10:15:44

Ha nem biztosítanak ingyenes programokat az egészségbiztosítással nem rendelkezők számára, és nem szerveznek rendszeres szűréseket a hátrányos helyzetű közösségekben, a hepatitisz felszámolhatatlan.

A Hepatitiszben Szenvedő Romániai Páciensek Egyesülete (APAH-RO) és a Családorvosok Országos Szövetsége közös közleményben hívja fel a figyelmet a hepatitisz elleni világnap kapcsán arra, hogy a betegség felszámolása továbbra is csak utópia marad, ha nem biztosítanak Romániában is ingyenes szűréseket a rászorulóknak. Az APAH-RO egy korábbi felmérése szerint a lakosok 69 százaléka soha életében nem vett részt hepatitisz C-szűrésen, és csupán 6 százalék nyilatkozta azt, hogy az elmúlt egy évben letesztelték májgyulladásra. Mindezt annak ellenére, hogy a romániaiak 90 százaléka tisztában van azzal, milyen súlyos egészségügyi problémákat okoz a C típusú májgyulladás. Ráadásul a szűrést ingyenesen is el lehet végeztetni, amennyiben a családorvos küldőpapírt ad, ugyanakkor lassan négy éve már, hogy a romániai C típusú hepatitiszes betegek is hozzáférnek az újszerű, interferon nélküli kezeléshez, az egészségbiztosítási pénztár ugyanis megtéríti számukra ennek költségét — az egyesület által megkérdezettek 72 százaléka erről például nem tudott. A hepatitisz C vírus okozta idült májgyulladás azonban nem csupán kezelhető, de gyógyítható betegség, ellentétben a közhiedelemmel, a széles körben terjesztett tévhitekkel, amelyek szerint gyógyíthatatlan, halálos betegség.

Jelenleg Romániában közel 600 ezren élnek C típusú és 800 ezren B típusú krónikus májgyulladással. A fertőzöttek körülbelül felénél nem lehet tudni, hogyan és mikor fertőződtek meg. Ennél fogva nem meglepő, hogy sok olyan vírushordozó élhet közöttünk, akik panaszmentes lévén nem is tudják, hogy fertőzöttek, és emiatt maguk is súlyos beteggé válhatnak, illetve veszélyeztetik a környezetükben élőket azáltal, hogy megfertőzhetnek másokat.

A Hepatitiszben Szenvedő Romániai Páciensek Egyesülete egyébként az elmúlt hónapokban, kísérleti jelleggel ingyenes szűrőprogramot szervezett a főváros környéki hátrányos helyzetű közösségekben, és mint kiderült, azoknak a 70–80 százaléka, akik valóban hepatitiszben szenvednek, nem rendelkezik egészségügyi biztosítással, így nem férhetnek hozzá a támogatott kezelésekhez sem. „Reméljük, hogy sikerül ráirányítani a hatóságok figyelmét ezekre a nehéz helyzetben lévő betegekre. Ahhoz ugyanis, hogy valóban fel lehessen számolni a hepatitiszt, szűrésekre és a kezelésekhez való hozzáférésre van szükség mindenki számára” — hangsúlyozzák.

 

Interferonmentesen

 

Az idehaza is biztosított interferonmentes kezelés támogatott, a gyógykezelést pedig sokkal rövidebb ideig kell kapja a páciens, mint a régebbi típusú, interferonos készítményeket. Háromtablettás kezelést jelent ez a terápia, melynek 12 hete alatt minden reggel és este be kell venni az orvosságot. Olyannyira precízen kell figyelni az adagolásra, hogy minden alkalommal percre pontosan ugyanakkor kell bevenni a gyógyszereket, s a kezelés időtartama alatt a táplálkozásra, illetve az egyéb, a páciens által szedett gyógyszerek hatásaira is figyelni kell. Kilenc központ van Romániában, ahol monitorizálják a betegeket: Temesváron, Kolozsváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Nagyszebenben, Jászvásáron, Bukarestben, Konstancán és Craiován. A kezeléshez szükséges vizsgálatokat csak a felsorolt városokban, kijelölt laborokban végeztethetik el a betegek, de a páciens bármely várost választhatja az említett kilenc közül.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján 2018 szeptembere és 2019. június 30. között több mint 14 ezer páciens kapta meg az interferonmentes kezelést. Sajnos a sikerességi ráta a korábbi években tapasztalt 99 százalékról 96,5 százalékra esett vissza, mivel a betegek nem tartották be a kezelés szigorú előírásait. „Éppen ezért arra kérjük azokat a betegeket, akiknél diagnosztizálták a kórt, és kezelés alatt állnak, hogy mindig szigorúan tartsák be az előírásokat, soha egyetlen lépéssel se csússzanak meg vagy hagyják ki. A pácienseknek vannak jogaik, de kötelezettségeik is: például az, hogy komolyan, lépésről lépésre kövessék a kezelőorvos utasításait, és szedjék az előírt készítményeket” — hangsúlyozzák.

 

A májmolyról

 

A hepatitisz C vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed, ezért főként az intravénás droghasználókat veszélyezteti, de terjedhet nem megfelelő higiéniai körülmények közt elvégzett tetoválás, akupunktúra révén, testékszer behelyezésével is, a szexuális úton való megfertőződés valószínűsége viszont minimális. A hepatitisz C vírus gyakran krónikus májgyulladást okoz. A gyulladás véglegesen és súlyosan károsítja a májsejteket.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...