Tájékozódj itthon, mielőtt világgá indulsz!
Utoljára módositva: 2019-08-06 20:32:54

Újabb állomásához érkezett a Tájékozódj itthon — légy biztonságban a világban kampány, amelynek célja tájékoztatni a külföldön munkát vállalni (vagy épp tanulmányaikat folytatni) akarókat, hogy milyen jogaik vannak az Európai Unió tagállamaiban.

A Tájékozódj itthon — légy biztonságban a világban felvilágosító kampányt két évvel ezelőtt indította el a külhoni románokért felelős minisztérium, előbb csak három megyében, aztán tavaly kiterjesztette az egész országra, az idei kampány pedig tavasszal Szatmárnémetiben, a Ioan Slavici Főgimnáziumban startolt el — annál is inkább, mivel célcsoportját első körben a tanulók, (jövendőbeli) egyetemisták, tanárok képezték, a most indult második körben pedig a munkavállaló felnőttek. Annál is inkább, mert nagyon sokan úgy indulnak szerencsét próbálni, hogy alig vagy egyáltalán nem ismerik a jogaikat; ha munkát vállalnak (még azok sem, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek), nem tudják, hogyan kell kinéznie egy munkaszerződésnek, mit kell tartalmaznia, és mire kell figyelni, mielőtt a munkavállaló aláírná azt. De sokan szerződés nélkül, feketén vállalnak munkát, anélkül, hogy pontosan tudnák, mivel is jár az, és mire számíthatnak. Akárcsak tavasszal, a kampány ezen fejezetét is Debelka Lilla Boglárka államtitkár vázolta a prefektusi hivatal zárt ajtók mögötti, sajnos nem sajtónyilvános ülésén, amelyen a különböző intézmények (betegbiztosítótól kezdve az adóhatóságon, a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségen át a rendőrségig és az emberkereskedelem elleni ügynökségig) mellett részt vettek az önkormányzatok azon küldöttei is, akik közösségükbe visszatérve tájékoztatják a lakosságot — hiszen a polgármesteri hivataloknak is felelősségük, hogy megelőzzék a jóhiszemű, de tudatlan munkavállaló/kereső becsapását.

Egyébként a szaktárca honlapján is elérhető „kisokos” rengeteg fontos és hasznos tanáccsal látja el a bármilyen célból külföldre indulót — például, hogy a célországba való megérkezését követően jelentkezzen be a helyi hatóságoknál és Románia diplomáciai külképviseletén, konzulátusán; hogy a személyes okmányokról még itthon készítsen fénymásolatokat, amiket aztán különböző helyeken tartson (hiszen nagyon sok rabszolga- vagy szexmunkára kényszerített azért sem tud elszabadulni, mert kizsákmányolóik elveszik irataikat, útlevelüket, s ezzel is zsarolják őket); és — bár van, aki számára talán túlzásnak tűnik, de nem egy esetben volt igencsak hasznos — még indulás előtt egyezzenek meg egy titkos jelszóban, hogy amennyiben bajba kerültek, értesíthessék a családot vagy egy olyan személyt, aki azonnal segítséget nyújthat. Fontos tudni azt is, hogy az ingyenesen hívható 0800.800.678-as telefonszámon azonnali segítséget lehet kérni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...