Találkozások a Szatmári Friss Kávézóban
Utoljára módositva: 2017-08-28 17:08:51

2017. augusztus 26-án, szombaton 10 és 18 óra között, egy napsütéses nyár végi napon ismét megnyitotta „kapuit” a Szatmári Friss Kávézó, ez alkalommal is a Kossuth-kert több évtizedes fáinak árnyékában, a Gravel Garden ifjúsági szigeten.

Század eleji, újraértelmezett és színesre lefestett bútorok, polcként funkcionáló ajtók, fiókokkal megpakolt létrák, raklapok, érdekes tárgyak, újságírók, újságok és egyéb kiadványok, könyvjelzők, újsághajtogatás, kreatív kifestők, nyelvhelyességi feladatok, ajándékok, az Olby Artizan kézműves pékség által felajánlott finomabbnál finomabb sós és édes sütemények, gyümölcs, valamint a Szatmári séták különkiadása fogadta az ide betérő olvasóinkat. A gyereksarokban szinte egész nap lelkesen folyt a kreatív munka, a legtöbben az újrahasznosítás jegyében régi újságpapírokból hajtogattak érdekes tárgyakat, mások nyelvhelyességi feladatokat oldottak meg. Az asztaloknál kötetlen hangvételű beszélgetések alakultak ki újságíró és olvasó között.

A Szatmári séták sorozat harmadik állomása, amelyet Muhi Sándor művészettörténész a szatmárnémeti Kossuth-kertről, a vasútállomásról és a Faipari Iskola történetéről tartott, ismét nagy sikernek örvendett a Szatmári Friss Kávézóba szép számmal összegyűlt részvevők körében. A legtöbben már az első két sétán is részt vettek. Ismét felszabadult volt a hangulat, az ismertető alatt és végén alapos tudásra utaló megjegyzések, felvetések és javaslatok hangzottak el értékmegőrzésről, a város épített örökségét érintő problémákról, kiadványokról, helytörténeti gyűjtemények hagyatéki kérdéseiről. Szatmárnémeti nagy tanárairól, valamint a város emblematikus figuráiról emlékeztek meg tanulságos, olykor szórakoztató történetekkel. „Törzsgyökeres szatmáriként büszkék vagyunk arra, amit a magyarság létrehozott, nagyon örvendünk ennek a kezdeményezésnek”, válaszolt Karasán Ilona, született Kónya Babi arra a kérdésre, hogy miért tartotta fontosnak ezen és az elmúlt sétákon való részvételt. „Én nem vagyok törzsgyökeres szatmári, székely asszony vagyok, de 45 éve élem itt az életemet, és akikről hallottam ma, majd mindenkit ismertem, csak a legöregebbeket nem. A Mikó kollégiumban végeztem, de minden Véndiáktalálkozón is részt veszek, ugyan nem látok jól, de nagy követője vagyok a tanár úrnak” — nyilatkozta Prodan Lívia. Az utolsó két sétára szeptemberben kerül sor, ennek pontos időpontjait hamarosan közöljük.

A kávéház „kapui” ugyan bezárultak, a Szatmári Friss Újság szerkesztősége azonban egész évben nyitva áll olvasói előtt.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...