Támadás a parkolóházak ellen
Utoljára módositva: 2020-02-12 10:17:56

Panaszt emeltek mindkét szatmárnémeti parkolóház megépítésének terve ellen; a városmenedzser becslése szerint három-négy hónapos késést okozott a lakossági óvás a beruházási folyamatban.

Közegészségügyi veszélyként fogják fel a Kogălniceanu–Retezatului utcákban és az új főtér három tömbházában lakók a közelükben megépíteni kívánt köz-parkolóházakat, a tavaly nyilvánosságra hozott tervek láttán és az előkészítő munkák hírére panaszt is emeltek az illetékes hatóságnál. A közegészségügyi igazgatóságon tettek bejelentést az emberek, azt nehezményezve, hogy fokozottabb szén-dioxid-kibocsátásnak lesznek kitéve, ha megépülnek a parkolóházak, és átadják azokat a forgalomnak. Számításaik szerint több lesz az autó és nagyobb lesz a forgalom, ha elkészülnek a parkolóházak, ráadásul több időt is fognak ezek eltölteni az adott helyeken, ami miatt a szokottnál magasabb lesz a kipufogott szén-dioxid szintje a levegőben.

Elutasított panasz

A közegészségügy kivizsgáltatta a panaszt egy kolozsvári szakértő céggel, tájékoztatta lapunkat Maskulik Csaba szatmárnémeti városmenedzser, és nem adott helyt annak. A vizsgálat elkészültéig ez az intézmény nem adhatta ki a környezetvédelmi engedélyhez szükséges jóváhagyást, de mivel a károsanyag-kibocsátásról negatív hatástanulmány született, a beruházás aktacsomója megkapta a környezetvédelem pecsétjét is. A lakók tiltakoztak amiatt is, hogy az új központi Decebal utcai esetében öt-, míg a Kogălniceanu utcai cím esetében négyemeletesre tervezett parkolóház elveszi majd a fényt a lakásoktól, mert túl közel fog épülni azokhoz. Ez az aggodalom sem állta meg a helyét a vizsgálat során, a mérések szerint a legrövidebb téli napon is kapnak majd annyi természetes fényt a lakások, amennyit az erre vonatkozó szabályozás előír.

Folytatódik a munka

Több mint három hónapba telt cáfolni a lakók félelmeit, ekkora késést szenvedett a beruházás, mutatott rá Maskulik, ám most már megint egyenesben van az ügy, folytatják a munka lepapírozását. A beruházás városrendezési terve hamarosan a városi tanács elé kerülhet, a testület döntését pedig a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése követi, amit szintén el kell fogadnia a tanácsnak. Ha ez is megvan, ki lehet írni a két parkolóház építésének tervezési és kivitelezési munkálatait.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...