Táncoljunk a Röpikével!
Utoljára módositva: 2019-09-26 14:41:51

Elkezdődött a tanítás, és vele együtt folytatódik a néptáncoktatás is a városi táncházban, azaz a Kölcsey Ferenc Főgimnázium pincetermében, ahol minden csütörtökön várják a kicsiket, nagyobbakat és felnőtteket Kása Melinda és Zsolt oktatók.

Az aprónépekkel (ovisok, előkészítő osztályosok) 17 óra 30 perctől beszédkészséget, logikai gondolkodást, empátiát, konfliktuskezelést, ritmusérzéket javító népi játékokat játszanak, valamint felcsíki és moldvai táncokat tanulnak; egy órával később, 18.30-tól kezdődik a valamivel nagyobbakkal, II–IV. osztályos kezdőkkel való foglalkozás, akikkel több tájegység egyszerűbb táncait ismertetik meg; 19 óra 30 perctől pedig a felnőtteket várják, velük a szilágysági táncanyag lesz terítéken.

„A városi táncházzal párhuzamosan szerdánként 18 órától kezdődik a röpikés néptáncoktatás, azaz inkább utánpótlás-nevelés, míg 19 órától a tánccsoport gyakorló tagjait Jankó Szép István oktatja, hiszen egyesületünk, néptánccsoportunk egyik célja a folyamatos fejlesztés, az utánpótlás kinevelése, a Röpikéhez való csatlakozás. Vannak, akik már jól ismernek bennünket, vannak, akik kevésbé, és számukra szeretném elmondani azt is, hogy néptánccsoportunk majd’ minden megyei rendezvényen fellép, illetve évente többször is meghívnak, részt veszünk magyarországi fellépéseken is — persze a néptáncot tanulni, akár már totyogós kortól is, nem elsősorban ezért jó és hasznos. Igen, a színpadi fellépések egy folyamat végét jelentik, amikor mindenki láthatja, mit tudunk, és sokan mondják is: jó nektek, libbentek-forogtok a szép népviseletekben — addig azonban el kell jutni, meg kell tanulni, gyakorolni kell. A néptáncba való belekóstolás annak is a hasznára válik, aki nem feltétlenül profi táncosként gondolkodik a jövőjét illetően, hiszen köztudott, hogy a néptánc fejleszti a ritmusérzéket és a zenei képességeket, elősegíti a térérzékelést, javítja a testtartást és a mozgáskoordinációt, fejleszti a tartós figyelmet, a kooperációs és kommunikációs készségeket — nemcsak kisgyermekeknél, de kamaszok és felnőttek esetében is, no meg ‘karbantartó testmozgásként’ is kiváló. Ráadásul kitűnő közösségteremtő, erősíti az összetartozás érzését, és mindezek mellett nagyszerű szórakozási lehetőség is” — sorolja Kása Zsolt oktató. Hozzáteszi azt is: nemcsak a városi, de a vándortáncházi alkalmak is folytatódnak, szeptember 28-án, szombaton 17 órától Dobrán, a kultúrotthonban perdülhetnek ismét táncra a Soroglya zenekar muzsikájára — nem mellesleg Dobrán ez már az ötödik táncházalkalom lesz.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 31.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...