Táncra perdült Avasújváros apraja-nagyja
Utoljára módositva: 2019-02-24 20:50:55

Farsangi táncházba hívták a kicsiket és nagyokat az elmúlt hétvégén Avasújvárosba, előbb az Avasújvárosi Ifjúsági Táncegyüttes lépett a közönség elé, majd bárki bekapcsolódhatott a mulatozásba.

Körülbelül 25 gyermek tanul jelenleg néptáncolni Avasújvárosban. Pataki Brigitta néptáncoktató szeptemberben érkezett a faluba a Petőfi Sándor-ösztöndíj támogatásával, hogy kilenc hónapon át tanítsa a helyi ifjúságot. A szeptember óta tanultakat szerették volna bemutatni szombat este közönség előtt, hiszen szépen fejlődtek tánctudásukban az újvárosi gyermekek. Ennek okán rendezték meg szombaton délután az avasújvárosi táncházak 4. alkalmát a helyi kultúrotthonban.

„Fél év elteltével ezzel az előadással mutatjuk be a közönségnek, mit is sikerült megtanulni az elmúlt hónapok során. Az alkalom az avasújvárosi táncházsorozat 4. része, ugyanis a kilenc hónapon át tartó ösztöndíjprogram beindulásával, havonta 1–1 táncházzal is hozzájárulnak a közösség népi hagyományainak ápolásához” — fogalmazott a táncoktató szombaton.

Bár telt ház éppen nem volt, a fellépő gyermekek szülei eljöttek, és megcsodálták népviseletbe öltözött csemetéiket, akik valóban ügyesen mutatták be Tavaszi szél című mezőségi néptánc-koreográfiájukat. Az első táncra este fél héttől került sor, majd gyermektáncházzal folytatódott a mulatság, ahol népi játékok és somogyi táncok tanulása mellett a közös éneklés is az est része volt. Ezt követően 8 órától ismét a közönség elé álltak a gyerekek, némiképp más felállásban, a fiúk maradtak, de a leányok második csoportja lépett elő, ugyanis kétszer annyi lány néptáncol, mint fiú, így számukra is teret kellett engedni tudásuk bemutatására. A második mezőségi néptánc-koreográfia is kitűnőre sikerült, a szülők ezúttal is tapssal jutalmazták gyermekeik és oktatójuk féléves munkáját.

Ezt követte a valódi mulatozás, a székek a fal mellé kerültek, megnőtt a tánctér, s minden táncos lábú felnőtt csatlakozhatott az ifjúsághoz. A Koccintós Táncegyüttes nőtagjai fánkot sütöttek ez alkalomra, a férfiak pedig finom újvárosi borral kínálták a mulatozókat.

Pataki Brigitta néptáncoktató 9 hónapos ösztöndíja június 7-én jár le, elmondása szerint nagyon megszerette az avasújvárosi közeget, és sajnálja is, hogy korlátozott időre szól a szerződése, de ha minden jól alakul, a tánccsoport nem marad tanító nélkül, ősztől akár egy új ösztöndíjas is érkezhet az egyesület élére.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 18:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...