Tánczos: A termés nem támogatásfüggő
Utoljára módositva: 2014-08-15 17:23:08

Tánczos Barna szenátor, volt mezőgazdasági államtitkár szerint a következő ciklusban az ötven–hatvan hektáros területtel rendelkező mezőgazdászok kapnak kedvező támogatást. A szakember szerint a terményárak nem függnek az uniós támogatásoktól.

Tánczos Barna szenátor, volt mezőgazdasági államtitkár

Az elmúlt huszonöt év nagy kihívások elé állította a mezőgazdászokat: több földtörvény lépett életbe, azokat többször módosították, sok esetben még mindig rendezetlen a tulajdonviszony, azoknak akiknek sikerült kisebb–nagyobb eredményeket elérni, nem mindig tudják értékesíteni a terményt. Tánczos Barnát, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagját, volt mezőgazdasági államtitkárt a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

— A szaktárca által kibocsátott törvények és rendeletek jelenleg kit segítenek, azokat akik kisebb vagy akik nagyobb földterületeken gazdálkodnak?

— Gazdálkodni mindenképpen nagy területeken lehet hatékonyan, ettől függetlenül az új vidékfejlesztési programban Románia azokat az opciókat választotta a viszonylag rugalmasnak tűnő új csomagból, ami a kis- és közepes gazdaságokat részesíti előnyben, valamint a fiatal gazdákat, akik számára biztosítják a kiemelt támogatást. Ez azt jelenti, hogy az uniós rendelkezés által lehetővé tett, az ország döntésére bízott költségvetést, ami az alaptámogatás tizenöt százaléka, úgy osztja fel a kormány, hogy az ötven–hatvan hektáros területekre ad plusztámogatást, valamint a fiatal gazdák esetében 0-tól 60 hektárig kaphatnak kiemelt többlettámogatást. Ezzel gyakorlatilag a hatvan hektárig terjedő gazdaságokat helyezi előnybe a romániai rendszer, ami a gazdák hatvan–hetven százalékát hozza előnyös helyzetbe. A román kormány a tagosítást akarja serkenteni.

— Milyen összegű támogatásokra számíthatnak a gazdák?

— A területalapú támogatásoknál van a hektáronkénti hetven–nyolcvan eurós alaptámogatás, amelyhez hozzáadódnak a plusz különbözeti kifizetési összegek 0–5 hektárig, 5–30 hektárig, 30–60 hektárig. Világosan látszik, hogy akinek 5–30 hektáros birtoka van és egyben fiatal gazda is, az kapja a hektáronkénti legnagyobb támogatást.

— Sokan arra panaszkodnak, hogy amiatt vannak hátrányos helyzetben a romániai gazdák, mert kisebb a támogatás, mint más országokban.

— A termesztés nem támogatásfüggő, mert a hektáronkénti árbevételnek a tíz százaléka a támogatás. Az a gazda, aki például negyven tonna burgonyát termeszt egy hektáron, az ötvent banival számolva húszezer lej árbevételt jelent. Azokban az uniós államokban, ahol a legjobban támogatják növénytermesztést, ott kétszázötven eurót adnak hektáronként, Romániában a 2014–2020-as ciklusban százhatvan euró lesz egy fiatal gazdánál. De húszezer lejes árbevétel nem kevés. Ha a paradicsomról vagy az uborkáról beszélünk, az árbevétel hasonló nagyságrendű. Sem a paradicsomnál, sem az uborkánál, még az almánál sem tud egyetlen uniós tagállam se olyan támogatást adni, amelyik befolyásolná az árakat.

— Az is komoly gondot jelent, hogy a viszonteladók a határon túlról behozott árut olcsóbban forgalmazzák, emiatt a helyiek nem tudják eladni a jobb minőségű termékeiket.

— Nem csak Szatmárnémetibe, a Székelyföldre is szállítanak burgonyát, zöldséget és gyümölcsöt, amikor Magyarországon, Lengyelországban vagy Németországban olyan nagy a termés, hogy nem tudják helyben eladni, akkor nálunk a hazai árak alatt értékesítik a többlettermést. De olyan év is van, amikor a külföldi felvásárló jön Romániába, mert náluk krízis volt. A piacot nem lehet jelentősen befolyásolni támogatással. A piacot csak hatékonysággal lehet befolyásolni. Tudni kell, hogy az a termék, amelyikből több tíz tonnát termesztettek hektáronként, minőségileg rosszabb, mint a feleannyit termesztő gazdáé. Sajnos ma a román piac szinte teljes mértékben árfüggő, a német és a francia piac minőségfüggő. Hozzánk külföldről a gyenge minőségű áru jut el.

— Mi az oka annak, hogy nagyon sok településen nem vásárolják fel a tejet?

— Igen, a tejfelvásárlással probléma van. Nyáron mindig nehezebb, azt tudom, hogy a szaktárca képviselői tárgyaltak a Friesland vezérigazgatójával a tejfelvásárlás leállításával kapcsolatosan, a probléma az, hogy ők háromszázötven–négyszázezer liter tejet vásárolnak fel naponta, nyáron viszont ennél sokkal több tejet termelnek a gazdák. Egyelőre nincs megoldás arra, hogy mi legyen a nyári többlettermeléssel.

— Milyen irányba halad most a román mezőgazdaság?

— Én azt mondom, hogy az irány, amit a szaktárca a következő időszakra megszabott, az jó, ugyanis a kis- és közepes gazdaságokat próbálja támogatni, lehetőség nyílik arra, hogy kialakuljon az a szegmens, amiből kialakulnak azok a farmok, amelyek ma hiányoznak Romániából. Lassú folyamat újraépíteni azt, amit huszonöt év alatt szétvertek. A gazdákat nehéz meggyőzni, hogy társuljanak, többen próbálkoztunk ilyen kezdeményezésekkel, de ritka esetekben sikerült, mert a gazdák nem bíznak még egymásban sem.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 24.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...