Tánczos: A termés nem támogatásfüggő
Utoljára módositva: 2014-08-15 17:23:08

Tánczos Barna szenátor, volt mezőgazdasági államtitkár szerint a következő ciklusban az ötven–hatvan hektáros területtel rendelkező mezőgazdászok kapnak kedvező támogatást. A szakember szerint a terményárak nem függnek az uniós támogatásoktól.

Tánczos Barna szenátor, volt mezőgazdasági államtitkár

Az elmúlt huszonöt év nagy kihívások elé állította a mezőgazdászokat: több földtörvény lépett életbe, azokat többször módosították, sok esetben még mindig rendezetlen a tulajdonviszony, azoknak akiknek sikerült kisebb–nagyobb eredményeket elérni, nem mindig tudják értékesíteni a terményt. Tánczos Barnát, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagját, volt mezőgazdasági államtitkárt a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

— A szaktárca által kibocsátott törvények és rendeletek jelenleg kit segítenek, azokat akik kisebb vagy akik nagyobb földterületeken gazdálkodnak?

— Gazdálkodni mindenképpen nagy területeken lehet hatékonyan, ettől függetlenül az új vidékfejlesztési programban Románia azokat az opciókat választotta a viszonylag rugalmasnak tűnő új csomagból, ami a kis- és közepes gazdaságokat részesíti előnyben, valamint a fiatal gazdákat, akik számára biztosítják a kiemelt támogatást. Ez azt jelenti, hogy az uniós rendelkezés által lehetővé tett, az ország döntésére bízott költségvetést, ami az alaptámogatás tizenöt százaléka, úgy osztja fel a kormány, hogy az ötven–hatvan hektáros területekre ad plusztámogatást, valamint a fiatal gazdák esetében 0-tól 60 hektárig kaphatnak kiemelt többlettámogatást. Ezzel gyakorlatilag a hatvan hektárig terjedő gazdaságokat helyezi előnybe a romániai rendszer, ami a gazdák hatvan–hetven százalékát hozza előnyös helyzetbe. A román kormány a tagosítást akarja serkenteni.

— Milyen összegű támogatásokra számíthatnak a gazdák?

— A területalapú támogatásoknál van a hektáronkénti hetven–nyolcvan eurós alaptámogatás, amelyhez hozzáadódnak a plusz különbözeti kifizetési összegek 0–5 hektárig, 5–30 hektárig, 30–60 hektárig. Világosan látszik, hogy akinek 5–30 hektáros birtoka van és egyben fiatal gazda is, az kapja a hektáronkénti legnagyobb támogatást.

— Sokan arra panaszkodnak, hogy amiatt vannak hátrányos helyzetben a romániai gazdák, mert kisebb a támogatás, mint más országokban.

— A termesztés nem támogatásfüggő, mert a hektáronkénti árbevételnek a tíz százaléka a támogatás. Az a gazda, aki például negyven tonna burgonyát termeszt egy hektáron, az ötvent banival számolva húszezer lej árbevételt jelent. Azokban az uniós államokban, ahol a legjobban támogatják növénytermesztést, ott kétszázötven eurót adnak hektáronként, Romániában a 2014–2020-as ciklusban százhatvan euró lesz egy fiatal gazdánál. De húszezer lejes árbevétel nem kevés. Ha a paradicsomról vagy az uborkáról beszélünk, az árbevétel hasonló nagyságrendű. Sem a paradicsomnál, sem az uborkánál, még az almánál sem tud egyetlen uniós tagállam se olyan támogatást adni, amelyik befolyásolná az árakat.

— Az is komoly gondot jelent, hogy a viszonteladók a határon túlról behozott árut olcsóbban forgalmazzák, emiatt a helyiek nem tudják eladni a jobb minőségű termékeiket.

— Nem csak Szatmárnémetibe, a Székelyföldre is szállítanak burgonyát, zöldséget és gyümölcsöt, amikor Magyarországon, Lengyelországban vagy Németországban olyan nagy a termés, hogy nem tudják helyben eladni, akkor nálunk a hazai árak alatt értékesítik a többlettermést. De olyan év is van, amikor a külföldi felvásárló jön Romániába, mert náluk krízis volt. A piacot nem lehet jelentősen befolyásolni támogatással. A piacot csak hatékonysággal lehet befolyásolni. Tudni kell, hogy az a termék, amelyikből több tíz tonnát termesztettek hektáronként, minőségileg rosszabb, mint a feleannyit termesztő gazdáé. Sajnos ma a román piac szinte teljes mértékben árfüggő, a német és a francia piac minőségfüggő. Hozzánk külföldről a gyenge minőségű áru jut el.

— Mi az oka annak, hogy nagyon sok településen nem vásárolják fel a tejet?

— Igen, a tejfelvásárlással probléma van. Nyáron mindig nehezebb, azt tudom, hogy a szaktárca képviselői tárgyaltak a Friesland vezérigazgatójával a tejfelvásárlás leállításával kapcsolatosan, a probléma az, hogy ők háromszázötven–négyszázezer liter tejet vásárolnak fel naponta, nyáron viszont ennél sokkal több tejet termelnek a gazdák. Egyelőre nincs megoldás arra, hogy mi legyen a nyári többlettermeléssel.

— Milyen irányba halad most a román mezőgazdaság?

— Én azt mondom, hogy az irány, amit a szaktárca a következő időszakra megszabott, az jó, ugyanis a kis- és közepes gazdaságokat próbálja támogatni, lehetőség nyílik arra, hogy kialakuljon az a szegmens, amiből kialakulnak azok a farmok, amelyek ma hiányoznak Romániából. Lassú folyamat újraépíteni azt, amit huszonöt év alatt szétvertek. A gazdákat nehéz meggyőzni, hogy társuljanak, többen próbálkoztunk ilyen kezdeményezésekkel, de ritka esetekben sikerült, mert a gazdák nem bíznak még egymásban sem.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...