Tanév közben fejezik be a felújítást
Utoljára módositva: 2017-09-05 18:10:43

Zajlanak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium felújítási munkálatai. A szeptember 11-i tanévkezdéskor az osztálytermeket a diákok már használatba vehetik, viszont a külső munkálatok miatt az iskola udvarára hetekig még nem lehet majd kimenni — tudtuk meg az iskolaigazgatótól.

A hétfői tanévkezdésre minden új ajtó a helyére kerül az épületben

Pár nap múlva megkezdődik az új tanév, viszont a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban zajló felújítási munkálatok messze nem értek véget, így a diákok munkálatok alatt álló épületben fogják megkezdeni az új iskolai évet.

Pataki Enikő iskolaigazgató szerkesztőségünknek elmondta, jelen pillanatban a főbejárat felújítása mellett az osztálytermek ajtajainak a cseréje, illetve az iskola épületének teljes külső felújítása is zajlik.

Ez egy hatalmas volumenű munkálat, nem csak az anyagiak szempontjából, de a befektetett munka és energia tekintetében is. A cél pedig az, hogy az épület kívülről teljesen, belülről pedig legalább részlegesen megújuljon, a munkálatok végére érve pedig egy nagyon szép, a városhoz és az iskola hírnevéhez méltó épület szülessen — fogalmazott az igazgatónő.

„Kötelességemnek érzem kihangsúlyozni, hogy ez nem egy alanyi jogon járó ajándék, hanem ezért nagyon sokan dolgoztak. Kezdve a római katolikus püspökségtől, az RMDSZ helyi vezetőin, Kereskényi Gáboron és Pataki Csabán át a magyar kormányig. A megújulás egy közös összefogásból történik, az itt tanuló gyerekek érdekében” — hangsúlyozta Pataki Enikő.

A teljes épületegyüttes felújítása Magyarország kormánya támogatásával valósul meg: a magyar kormány először 250 millió forintot bocsátott erre a célra a Szatmári Római Katolikus Püspökség részére, majd újabb 450 millió forintot, illetve egy másik megállapodás alapján további 89 millió forintot a B korpusz rehabilitációjára is.

Mivel az építkezés mindig kényelmetlenségekkel jár, ezért a diákoktól, a tanároktól és a szülőktől is egyaránt türelmet kér az iskola vezetősége, ez az, amivel ők is hozzájárulhatnak ennek a beruházásnak a mielőbbi befejezéséhez, fogalmazott az igazgatónő.

Az épület belső tatarozási munkálatai lassan a végére érnek, így a hétfői tanévkezdésre már minden osztályterem tökéletes állapotban fogadja majd a diákokat. Itt az elmúlt tanév során ki lettek cserélve az ablakok, most a vakáció ideje alatt pedig az ajtók cseréje is megtörtént, amelynek köszönhetően a termek is világosabbá váltak.

Ugyanakkor 9 osztályteremet önerőből ki is festettek. Ezekben a napokban az iskola belsejében gőzerővel zajlik a takarítás is, hétfőre minden osztályból és az iskola folyosóiról is eltűnik a lehullott mész, por és a felújítással járó minden szennyeződés.

Ami viszont egyelőre még nem fejeződött be, az az épület külső tatarozása, ezért az udvart egyelőre nem lehet majd használni, amíg az építkezés tart, addig a gyerekek udvarra való kijárása meg lesz tiltva.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy kényelmetlen dolog, de a diákok biztonság, és a munkálatok folyamatossága érdekében erre szükség mutatkozik” — nyilatkozta az igazgatónő.

Ugyanakkor, mivel a főbejáratot pár hétig még nem lehet használni, egyelőre az Eminescu utca felőli oldalsó bejáraton lehet majd belépni az iskolába, amely a nagy diáklétszám miatt a reggeli órákban bizonyára lassabban zajlik majd, ezért itt is a diákok és szülők türelmét kéri az iskola vezetősége.

Pataki Enikő iskolaigazgató ezúton is külön felkéri azokat a szülőket, akik gyermekeiket reggelente iskolába hozzák, hogy lehetőleg ne az iskola közvetlen közelében parkoljanak le, ugyanis az intézmény hátulsó parkolóját most a munkagépek foglalják el, az iskola közvetlen közelében pedig nem fognak tudni megállni.

Hétfőn lesznek az évnyitók

A tanévnyitót szeptember 11-én, hétfőn fogják megtartani, viszont mivel az udvarra most nem lehet kimenni, így a különböző évfolyamok számára különböző időpontokban szervezik meg. 9 órától lesz az előkészítő és I–IV., valamint V–VIII. osztályos diákok évnyitója az osztálytermekben. 10 órától a X., XI. és XII. osztályosok saját osztálytermeikben tartják az évnyitójukat, míg 11 órától a IX. osztályosok közös évnyitója a díszteremben lesz, 12 órától pedig a posztlíceumban tanulók évnyitóját rendezik meg.

Mivel az informatika intenzív osztályába túljelentkezés volt, hétfőn délelőtt, még a IX.-esek tanévnyitója előtt lesz egy felmérő, amely során eldől, hogy kik fognak az informatika intenzív osztályában tanulni, és kik kerülnek át az informatika-intenzív angol szakra.

Továbbá Pataki Enikő azt is elmondta, hogy a gyógyszerészeti asszisztensképzőre szeptember 7-én 15 óráig lehet még jelentkezni. Ehhez nem szükséges érettségi diploma sem, viszont a három éves képzés ideje alatt meg kell szerezni azt is.

A tanári kar összetétele szinte változatlan, a Kristóf Mihály tornatanár nyugdíjba vonulása miatt megüresedett állásra Kegyes Attila érkezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...