Tanév közben fejezik be a felújítást
Utoljára módositva: 2017-09-05 18:10:43

Zajlanak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium felújítási munkálatai. A szeptember 11-i tanévkezdéskor az osztálytermeket a diákok már használatba vehetik, viszont a külső munkálatok miatt az iskola udvarára hetekig még nem lehet majd kimenni — tudtuk meg az iskolaigazgatótól.

A hétfői tanévkezdésre minden új ajtó a helyére kerül az épületben

Pár nap múlva megkezdődik az új tanév, viszont a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban zajló felújítási munkálatok messze nem értek véget, így a diákok munkálatok alatt álló épületben fogják megkezdeni az új iskolai évet.

Pataki Enikő iskolaigazgató szerkesztőségünknek elmondta, jelen pillanatban a főbejárat felújítása mellett az osztálytermek ajtajainak a cseréje, illetve az iskola épületének teljes külső felújítása is zajlik.

Ez egy hatalmas volumenű munkálat, nem csak az anyagiak szempontjából, de a befektetett munka és energia tekintetében is. A cél pedig az, hogy az épület kívülről teljesen, belülről pedig legalább részlegesen megújuljon, a munkálatok végére érve pedig egy nagyon szép, a városhoz és az iskola hírnevéhez méltó épület szülessen — fogalmazott az igazgatónő.

„Kötelességemnek érzem kihangsúlyozni, hogy ez nem egy alanyi jogon járó ajándék, hanem ezért nagyon sokan dolgoztak. Kezdve a római katolikus püspökségtől, az RMDSZ helyi vezetőin, Kereskényi Gáboron és Pataki Csabán át a magyar kormányig. A megújulás egy közös összefogásból történik, az itt tanuló gyerekek érdekében” — hangsúlyozta Pataki Enikő.

A teljes épületegyüttes felújítása Magyarország kormánya támogatásával valósul meg: a magyar kormány először 250 millió forintot bocsátott erre a célra a Szatmári Római Katolikus Püspökség részére, majd újabb 450 millió forintot, illetve egy másik megállapodás alapján további 89 millió forintot a B korpusz rehabilitációjára is.

Mivel az építkezés mindig kényelmetlenségekkel jár, ezért a diákoktól, a tanároktól és a szülőktől is egyaránt türelmet kér az iskola vezetősége, ez az, amivel ők is hozzájárulhatnak ennek a beruházásnak a mielőbbi befejezéséhez, fogalmazott az igazgatónő.

Az épület belső tatarozási munkálatai lassan a végére érnek, így a hétfői tanévkezdésre már minden osztályterem tökéletes állapotban fogadja majd a diákokat. Itt az elmúlt tanév során ki lettek cserélve az ablakok, most a vakáció ideje alatt pedig az ajtók cseréje is megtörtént, amelynek köszönhetően a termek is világosabbá váltak.

Ugyanakkor 9 osztályteremet önerőből ki is festettek. Ezekben a napokban az iskola belsejében gőzerővel zajlik a takarítás is, hétfőre minden osztályból és az iskola folyosóiról is eltűnik a lehullott mész, por és a felújítással járó minden szennyeződés.

Ami viszont egyelőre még nem fejeződött be, az az épület külső tatarozása, ezért az udvart egyelőre nem lehet majd használni, amíg az építkezés tart, addig a gyerekek udvarra való kijárása meg lesz tiltva.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy kényelmetlen dolog, de a diákok biztonság, és a munkálatok folyamatossága érdekében erre szükség mutatkozik” — nyilatkozta az igazgatónő.

Ugyanakkor, mivel a főbejáratot pár hétig még nem lehet használni, egyelőre az Eminescu utca felőli oldalsó bejáraton lehet majd belépni az iskolába, amely a nagy diáklétszám miatt a reggeli órákban bizonyára lassabban zajlik majd, ezért itt is a diákok és szülők türelmét kéri az iskola vezetősége.

Pataki Enikő iskolaigazgató ezúton is külön felkéri azokat a szülőket, akik gyermekeiket reggelente iskolába hozzák, hogy lehetőleg ne az iskola közvetlen közelében parkoljanak le, ugyanis az intézmény hátulsó parkolóját most a munkagépek foglalják el, az iskola közvetlen közelében pedig nem fognak tudni megállni.

Hétfőn lesznek az évnyitók

A tanévnyitót szeptember 11-én, hétfőn fogják megtartani, viszont mivel az udvarra most nem lehet kimenni, így a különböző évfolyamok számára különböző időpontokban szervezik meg. 9 órától lesz az előkészítő és I–IV., valamint V–VIII. osztályos diákok évnyitója az osztálytermekben. 10 órától a X., XI. és XII. osztályosok saját osztálytermeikben tartják az évnyitójukat, míg 11 órától a IX. osztályosok közös évnyitója a díszteremben lesz, 12 órától pedig a posztlíceumban tanulók évnyitóját rendezik meg.

Mivel az informatika intenzív osztályába túljelentkezés volt, hétfőn délelőtt, még a IX.-esek tanévnyitója előtt lesz egy felmérő, amely során eldől, hogy kik fognak az informatika intenzív osztályában tanulni, és kik kerülnek át az informatika-intenzív angol szakra.

Továbbá Pataki Enikő azt is elmondta, hogy a gyógyszerészeti asszisztensképzőre szeptember 7-én 15 óráig lehet még jelentkezni. Ehhez nem szükséges érettségi diploma sem, viszont a három éves képzés ideje alatt meg kell szerezni azt is.

A tanári kar összetétele szinte változatlan, a Kristóf Mihály tornatanár nyugdíjba vonulása miatt megüresedett állásra Kegyes Attila érkezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...