Tanévnyitó szentmisét tartottak a máltais gyerekeknek
Utoljára módositva: 2018-09-18 09:29:58

Mártin Lőrinc címzetes esperes, a Máltai Szeretetszolgálat szatmári kirendeltségének lelki vezetője tanulásra, jó magaviseletre buzdította a vasárnapi tanévnyitó szentmisén résztvevőket.

Vasárnap Veni Sancte (tanévnyitó) szentmisére gyűltek össze a Máltai Szeretetszolgálat szatmári kirendeltségének felzárkóztató programjaiban részt vevő gyermekek és fiatalok, nevelőik és a civil szervezet önkéntesei. A tanévnyitó szentmise helyszíne — a hagyományoknak megfelelően — a szatmárnémeti Kossuth-kerttel szemben található Szent József római katolikus templom volt. Az egybegyűlteket Mártin Lőrinc címzetes esperes, a Máltai Szeretetszolgálat szatmári kirendeltségének lelki vezetője buzdította tanulásra, jó magaviseletre, egymás iránti tiszteletre.

Jeles előd példája

A lelki vezető szentbeszédében Kalazanci Szent József, a piarista rend alapítójának példája nyomán hívta fel figyelmet a szegényebb társadalmi rétegekben élő gyermekek tanításának, nevelésének a fontosságára. A rend alapítója spanyol származású pap, aki 1597–98-ban munkatársaival együtt „kegyes”, azaz ingyenes és vallásos iskolákat nyitott, elsősorban szegény családok gyerekei számára. A rend szabályzatában alapkövetelmény volt az, hogy tagjainak kötelességük a szegény sorsú gyermekek tanítása. A szónok prédikációjában a rászorulókkal foglalkozó szociális munkásokra is kitért. Arra hívta fel a figyelmet, hogy akik keresztény iskolában vagy más keresztény intézményekben teljesítenek szolgálatot, nevelői legyenek a rájuk bízottaknak. Olyan nevelők legyenek, akik nem csak a tananyag segítségével, de saját életükkel példát adva is oktatják a gyermekeket Isten-szeretetre és -követésre, valamint arra, hogy mindenki hasznos tagja kell legyen a társadalomnak. A rászoruló gyermekek szüleihez intézett mondataiban is nagy igazság rejlett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek nevelése legfőképpen a szülők, a család feladata, s úgy az első életévekben — amelyek a legmeghatározóbbak az ember életében —, mint az ezután következő időszakban is sok figyelmet kell fordítani a gyerkőcökre. A vasárnapi eseményt az önkéntesek alkalomhoz illő gitárjátéka és közös éneklés tette színesebbé. A szentmise végén Mártin Lőrinc áldást osztott, majd a templom előtt a foglalkozásokon részt vevő gyermekek vették át az őket megillető kenyeret és májpástétomot, azaz az e heti uzsonnájukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...