Tanévnyitó szentmisét tartottak a máltais gyerekeknek
Utoljára módositva: 2018-09-18 09:29:58

Mártin Lőrinc címzetes esperes, a Máltai Szeretetszolgálat szatmári kirendeltségének lelki vezetője tanulásra, jó magaviseletre buzdította a vasárnapi tanévnyitó szentmisén résztvevőket.

Vasárnap Veni Sancte (tanévnyitó) szentmisére gyűltek össze a Máltai Szeretetszolgálat szatmári kirendeltségének felzárkóztató programjaiban részt vevő gyermekek és fiatalok, nevelőik és a civil szervezet önkéntesei. A tanévnyitó szentmise helyszíne — a hagyományoknak megfelelően — a szatmárnémeti Kossuth-kerttel szemben található Szent József római katolikus templom volt. Az egybegyűlteket Mártin Lőrinc címzetes esperes, a Máltai Szeretetszolgálat szatmári kirendeltségének lelki vezetője buzdította tanulásra, jó magaviseletre, egymás iránti tiszteletre.

Jeles előd példája

A lelki vezető szentbeszédében Kalazanci Szent József, a piarista rend alapítójának példája nyomán hívta fel figyelmet a szegényebb társadalmi rétegekben élő gyermekek tanításának, nevelésének a fontosságára. A rend alapítója spanyol származású pap, aki 1597–98-ban munkatársaival együtt „kegyes”, azaz ingyenes és vallásos iskolákat nyitott, elsősorban szegény családok gyerekei számára. A rend szabályzatában alapkövetelmény volt az, hogy tagjainak kötelességük a szegény sorsú gyermekek tanítása. A szónok prédikációjában a rászorulókkal foglalkozó szociális munkásokra is kitért. Arra hívta fel a figyelmet, hogy akik keresztény iskolában vagy más keresztény intézményekben teljesítenek szolgálatot, nevelői legyenek a rájuk bízottaknak. Olyan nevelők legyenek, akik nem csak a tananyag segítségével, de saját életükkel példát adva is oktatják a gyermekeket Isten-szeretetre és -követésre, valamint arra, hogy mindenki hasznos tagja kell legyen a társadalomnak. A rászoruló gyermekek szüleihez intézett mondataiban is nagy igazság rejlett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek nevelése legfőképpen a szülők, a család feladata, s úgy az első életévekben — amelyek a legmeghatározóbbak az ember életében —, mint az ezután következő időszakban is sok figyelmet kell fordítani a gyerkőcökre. A vasárnapi eseményt az önkéntesek alkalomhoz illő gitárjátéka és közös éneklés tette színesebbé. A szentmise végén Mártin Lőrinc áldást osztott, majd a templom előtt a foglalkozásokon részt vevő gyermekek vették át az őket megillető kenyeret és májpástétomot, azaz az e heti uzsonnájukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...